Sunday, January 31, 2010

Marble Cake & Trip to Perak

This is going to be a short entry. Aku tengah siap2 nak pegi Selama, Perak. Mok (emak in Terengganu) nak gi ubat her resdung dengan this one pakcik kat Selama. For the past 10 years or so, mok akan visit pakcik kat Selama ni about 2 times a year untuk ubat her resdung. Alhamdulillah, somehow, ubat pakcik ni sesuai dengan dia. Walaupun jauh giler nak gi Selama, mok aku sanggup. Aku je yang tak sanggup. Argh!! and the kids have to miss school esok sebab Hubby tak bagi dia org duduk rumah just with Makcik Ton. Takpe la, sekali sekala ponteng sekolah. Iffah pun tak sihat sangat.

Marble cake ni aku buat few days ago. One for me, one for mok. Sejak dua menjak ni, aku terlebih rajin, so selalu masak extra for mok. Got to go now..


Marble Cake

recipe can be found here.

Saturday, January 30, 2010

Nasi Kebuli

Hehehe.. nasik lagi.. This week minggu rajin memasak, so macam2 la yang dimasak kat dapur tu. Potek was talking about Nasi Bu'li dalam FB. Aku tak pernah dengar Nasi Bu'li before. According to Tg. Nora, Nasi Bu'li lebih kurang macam nasik dagang, kena makan dengan ikan tongkol. Err.. dengar mcm tak sedap je. The truth is, aku cam dah tak lalu nak makan nasik dagang. Dari mula2 kawin, sampai la sekarang, nasik dagang tu dah jadi a compulsory dish utk raya, balik kampung, cuti etc.. sampaikan bila tengok nasik dagang, tak berselera aku dibuatnya. Masa pregnantkan Iman, I was so in love with nasik dagang. Asal balik kampung je, mesti cari nasik dagang. Pastu kalau makan, tak reti nak makan sikit2, at least 3 pinggan. Patut la iman suka sangat nasik dagang.

Anyway, back to nasi bu'li, just to satisfy my curiosity, aku cuba cari recipe Nasi Bu'li dalam buku recipe yang aku copy dari k.nor. K.Nor loves to kumpul recipe2 lama. Family belah hubby pulak pandai masak masakan lama, so K.Nor akan mintak recipe2 lama from mak2 sedara yang dah tua. Starting from next week, aku nak masak masakan lama pulak. Err... hopefully jadi la, takut just hangat2 taik ayam.. hehehe.

Puas aku cari dalam buku recipe K.Nor tu, aku tak jumpa nasi bu'li, but I found Nasi Kebuli. What I like about preparing nasi kebuli ni is the fact that I dont have to go out to buy the ingredients. Semua bahan yang digunakan boleh dicari dalam rumah. Spices yang memang sentiasa ada.

Aku upload je gambar nasi kebuli tu, terus jadi a must do dish over the weekend for some friends dalam fb. hehehe.. bagus jugak. Happy betul aku bila apa yang aku masak, orang suka. Hubby loves this nasi kebuli. Rasa macam middle eastern rice, bila makan dengan ayam goreng, peh! kalah nasi ayam penyet. I made this two days in a row sebab hubby suka sgt.

 

Nasi Kebuli

Friday, January 29, 2010

Chicken Paella

Aku teringin sangat nak menghabiskan basmathi yang k.Mei bagi during raya hari tu. I want to cook something healthy to suit dearest hubby's diet program. Setelah puas menggoogle, last sekali, aku terjumpa Chicken Paella ni. This is my first attempt at cooking Paella. Aku takde pun paella pan, just masak dalam skillet biasa je. Pastu I cheated by cooking the rice dalam rice cooker. Yeah! I know, mine was not the aunthentic paella. But who cares, as long as rasa sedap, definitely akan licin punya. And true enuff, habis licin paella ni. Sedap pulak tu makan dengan gajus hangit (aku sibuk sangat buat benda lain, terlupa yang aku ada bakar gajus).

 

Chicken Paella

source : http://www.bhg.com/recipe/chicken/chicken-paella/

Ingredients

  • 2  tablespoons olive oil
  • 1  cup chopped onion
  • 1  large red sweet pepper, cut into thin strips
  • 12  ounces skinless, boneless chicken breast halves, cut into bite-size strips
  • 1  clove garlic, minced
  • 1/2  teaspoon paprika
  • 1/4  teaspoon ground turmeric
  • 1 3/4  cups instant brown rice
  • 1  14 1/2-ounce can reduced-sodium chicken broth
  • 1/4  cup water
  • 1/4  teaspoon salt
  • 1/4  teaspoon black pepper
  • 2  medium tomatoes, seeded and chopped
  • 1  cup frozen peas

Directions

1. In a large skillet heat oil over medium heat. Add onion and sweet pepper; cook and stir about 4 minutes or until onion is tender.
2. Add chicken, garlic, paprika, and turmeric. Cook and stir until chicken is brown. Stir in uncooked rice, broth, water, salt, and black pepper.
3. Bring to boiling; reduce heat. Simmer, covered, for 10 minutes. Remove from heat. Stir in tomatoes and peas. Cover and let stand for 5 minutes before serving. Makes 4 servings.

As I mentioned earlier, I cheated by transferring the 3/4 cooked rice into rice cooker. Tak kuasa ler aku nak menunggu depan skillet tu for the paella to cook. Baik masuk rice cooker, pastu bila dah masak, terus boleh makan. Nasik pun tak hangit. I have a tendency untuk masak nasik hangit kalau masak guna dapur gas sebab aku akan leka  buat benda lain. Sila la cuba ye :)

Wednesday, January 27, 2010

SBT

As SSPian, I'm proud that SSP masuk dalam list SBT. Yay!! kudos to the teachers and students.



RM1mil among perks for high performance schools
By KAREN CHAPMAN
educate@thestar.com.my
14 secondary, 3 primary schools recognised as SBTs
PUTRAJAYA: An annual budget of nearly RM1mil besides allowing students to finish school a year earlier were among the “prizes” awarded to the country’s first ever 20 high performance schools. The principals will also be given the option to select 20% of their student intake.

The schools’ management would also have the flexibility to re-assign staff who under-performed, and pay overtime and performance incentives.

In announcing the 20 schools yesterday, Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said this was to create innovation in the management of schools and improve students’ productivity.
“These schools will be given the flexibility in their curriculum, student intake and management of staff based on performance,” he said during a press conference at his office.
Citing an example, he said a Year One pupil of a high performance school, who was academically excellent, could be given the option of skipping a year after consultation with his parents.

On the flexibility of the curriculum, he said the schools could make changes after a thorough consultation with all involved, including the ministry and parents.

Muhyiddin said high performance schools would receive a lump sum grant at the start of each school year.
“They could get just below RM1mil to do what they think is needed,” he said, adding that the budget details were being worked out.
Muhyiddin, who is also Education Minister, said of the 20 schools, 10 were fully residential, four secondary and six primary (see list).

The schools, he added, were selected based on their outstanding academic achievements, extra-curricular activities and niche areas.

source : http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/1/26/nation/5543554&sec=nation

Tuesday, January 26, 2010

Sup lagi..

Aku patut declare bulan ni bulan sup sedunia. Iman is a fan of soup. Anything that resembles soup appeals to her. Kalau pegi kedai mamak, hubby will order his typical mamak food, Iman will order tomyam (yes, they sell thai cuisine at mamak's, I guess that's why mamaks become so famous), iffah and I will be having hard time to order, especially me. I hate mamak food. The hatred spawn after more than 10 years of having to endure going to mamaks' place. I wish someone invented a pill that can make you hate mamak food coz I want hubby to take it. Grr.. manjang makan mamak. Macam la takde tempat lain nak makan. Last nite, lepas hantar Shariff to rumah Mak, aku dipaksa untuk temankan hubby pegi kedai mamak. I ordered teh o kurang manis, while hubby makan nasi mamak (ayam madu, sotong goreng, acar and loads of gravy). Bleeehhhh..

Iman has been missing her KAFA quite frequent lately. Erm.. bila pikir2 balik, aku rasa aku yang encourage her to ponteng class. Kalau iman bagi alasan je, aku terus sokong and cakap takyah gi sekolah. Maybe jugak coz I need a break. If iman goes to KAFA, then I'll have to make 2 extra trip a day. If Iman doesnt go to KAFA, then I can rest at home, lepak, baca buku (NOT).. Am I a bad mother? Rasa jahat betul.. sebab ada ke patut encourage anak to ponteng kelas. KAFA is so stressful for Iman. She hates going to KAFA coz she only has about 1 1/2 hour je untuk siap lepas balik from school tengahari. Tak sempat nak catch her breath, dah kena pegi sekolah. Dah ler kat KAFA ada a group of girls yg jadi gangster dalam kelas dia. Pening betul aku dibuatnya..

While typing this, mata aku dah separuh tertutup. Last nite I was ready "Handle with Care" by Jodi Picoult until quite late. Rasanya dalam pukul 2am baru tido. Pastu pagi ni bangun lambat. Pukul 6.55am baru bangun. Nasib baik subuh habis lambat, rasanya dalam 7.20am. Kelam kabut aku dibuatnya.. Now I'm thinking, should I sambung tido, or pegi lari atas treadmill...



  Kueyteow Soup 
Iffah lukis Hagemaru guna paint. Mau pengsan Hagemaru kalau tengok rupa dia.. hahaha

Sunday, January 24, 2010

Sup Tulang



Sementara menunggu nasi dagang masak, ni sup tulang yang dimasak on friday. Eh! friday ke aku masak ni? Erm.. cant remember.

I love this sup tulang. Walaupun aku masak main campak2 je, alhamdulillah menjadi. Yang bestnya, tulang ni lembut giler. Aku beli daging segar tempatan yang jual kat Jusco. Me being me, aku bought the one yang marked 50% off. hehehe.. murah giler tulang ni masa aku bayar kat cashier tu.

Ni pulak handbag yang dibeli dengan K.Ana. Thank you so much K.Ana, I love it!



Lawa kan? Ni semua ina la punya kerja. She introduced me to K.Ana's blog, and now I'm hooked! Argh!

Friday, January 22, 2010

Saif ~

No, ni bukan kesah pasal Saif Ali Khan yang handsome tu, this is about Saif my nephew. Anak sedara aku ni tersangat la nakalnya, hyper. Maybe he's suffering from ADHD, I dunno. Yang pastinya nakal dia memang tak kalah la dengan bapaknya masa kecik. Saif anak adik aku, Nazri, yang no. 5. Nazri masa kecik dulu, orang dengar nama pun seriau, punya la nakal. He was only able to read masa darjah 4. He's not dyslexic, cuma sebab selalu sangat ponteng sekolah, so he was left behind in pelajaran. Bila orang pegi sekolah, dia akan menghilangkan diri, panjat pokok, panjat bumbung, duduk dalam longkang dan mcm2 lagi. Saif ni sebijik macam ayah dia. Cuma Saif is still very small, baru nak masuk 4 tahun bulan 5 ni.

Aku pegi rumah mak 2 nites ago. Nazri lives with his family kat rumah mak. Rumah tu kosong, takde orang, kalau Nazri tak duduk situ, takde sapa nak duduk. While I was in the kitchen, tiba2 Saif datang tunjuk gambar yang Iffah lukis.

I was shocked sebab Iffah lukis muka Saif mcm tu. I told Iffah, it was very insensitive of her. Iffah cakap bukan dia yang lukis macam tu, Saif sendiri yg ambik pen and drew that line on the face, mcm patch. I was speechless, at lost of words. (alamak! takleh upload gambar, later la aku upload gambar saif ye)

Fuh! finally dapat.



Saif on the left, Dzia on the right. They are BFF for life! :D

Thursday, January 21, 2010

An Old Man & His Shoes

K.amy posted this on her FB note. I would like to share this story here.

One day an old man boarded a bus. As he was going up the steps, one of his shoes slipped off. The door closed and the bus moved off so he was unable to retrieve it. The old man calmly took off his other shoe and threw it out of the window.

A young man on the bus saw what happened, and could not help going up to the old man and asking, "I noticed what you did, sir. Why did you throw out your other shoe?" The old man promptly replied, "So that
whoever finds them will be able to use them."

The old man in the story understood a fundamental philosophy for life do not hold on to something simply for the sake of possessing it or because you do not wish others to have it. We lose things all the time. The loss may seem to us grievous and unjust initially, but loss only happens so that positive changes can occur in our lives.

We should not always assume that losing something is bad, because if things do not shift, we'll never become
better people or experience better things. That's not to say of course that we only lose "bad" things; It simply means that in order for us to mature emotionally and spiritually, and for us to contribute to the world, the interchange between loss and gain is necessary.

Like the old man in the story, we have to learn to let go. The world had decided that it was time for the old man to lose his shoe. Maybe this happened to add momentum to a series of events leading to a better pair of shoes for the old man. Maybe the search for another pair of shoes would lead the old man to a great benefactor.

Maybe the world decided that someone else needed the shoes more. Whatever the reason, we can't avoid losing things. The old man understood this. One of his shoes had gone out of his reach. The remaining shoe would not have been much help to him, but it would be a cherished gift to a homeless person desperately in
need of protection from the ground. Hoarding possessions does nothing to make us or the world better.

We all have to decide constantly if some things or people have run their course in our lives or would be better off with others. We then have to muster the courage to give them away

Tuesday, January 19, 2010

Roti Arab Lagi!

Semalam lupa nak update blog. Ada ke patut lupa?? Ishk! teruk betul aku sekarang, blog ni manjang dilupakan. On weekdays, aku memang la busy. Rasa mcm tak nyempat2 nak buat apa2. Sometimes rasa mcm nak tido sepanjang hari.

On sunday, aku was too tired to cook anything. Ye la, the nite before dah makan kat Tarbush. Balik pulak dah lambat. Pagi2 sunday tu, K.Mei (my SIL) ajak pegi National Science Center pegi tengok Leonardo da Vinci's exhibition. The truth is, aku malas sangat2 nak pegi, but since dapat tiket free, aku gagahkan jugak bawak the kids to Bukit Kiara. It was worth the time going there. I was at awe bila tengok Da Vinci's creation. Though I dont understand what's so special about his paintings such as  Mona Lisa, The Last Supper, Annunciation and many others, but one thing for sure, he was a gifted person. He thinks hundreds of years ahead of his time. Some of his drawings from his journals were displayed as working models. 17th was the last day of his exhibition. Rugi to those yang tak sempat tengok. Aku pun sipi2 je nak ter miss the exhibition. Thank you K.Mei sebab bagi tiket free, kalau tak, kena bayar RM70 for a family of 4.

Lunch and dinner on Sunday was simple. Aku cuma buat roti arab makan with minced meat (ala-ala keema) and gulai daging. Kesian the kids, makan benda yang sama from lunch til dinner. Iman loves the roti arab with gulai daging. Aku kena buat 10 adunan roti arab sebab tak cukup. Banyakkan? 



Keema Daging (my version) :)
bahan A
1/2 kg daging cincang
5 ulas bawang putih - mayang
2 ulas bwg besar - mayang
1 tbs rempah kari
minyak - 4 tbs
salt

cara2
1. panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang merah sampai garing. bila dah garing, masukkan rempah kari and daging.
2. goreng daging sampai betul2 kering, add salt. set aside



bahan B
2 tbs oil
3 biji bwg besar - mayang
4 ulas bwg putih - mayang
2 inches halia - cincang halus
1 biji tomato - diced
1/2 can of pea/chick pea - tak kesah apa2 legume pun
4 tbs tomato sauce
4-5 cili padi - cincang
salt, sugar

cara2
1. tumis bwg putih, halia and bawag besar sampai garing.
2. add diced tomato, cili padi and bahan A.
3. goreng for few minutes, then masukkan tomato sauce and few tbs of water just nak bagi basah sikit je.
4. add salt and sugar, pastu masukkan pea. bila pea dah masak and sebati, hidangkan dengan roti arab


Recipe for roti arab boleh tengok kat sini.

Sunday, January 17, 2010

Dinner @ Tarbush, Sunway Pyramid

Last nite, we had dinner kat Tarbush Sunway. Actually, Kevin (one of hubby's dear friend) dah lama ajak kita orang ke Tarbush. But as usual, hubby is the kind yang, kalau jauh dari Melawati, maka bercinta la dia nak pegi. Radar dia cuma sampai ampang area je, lebih dari tu, tak berfungsi sepenuhnya. Bila tak berfungsi, kena bribe macam2, baru dia nak pegi to places yg terkeluar dari radar dia. Menyampah betul!

Tarbush restaurant belongs to adik Kevin yang kawin dengan pak arab. They started kat Ampang Point with another partner, pastu sebab masalah2 yang takleh nak dielakkan, dia org split with that partner, bukak sendiri and maintain nama Tarbush. Apa kita orang makan last nite yek? Antaranya Lamb Briyani, Mixed Grilled, Grilled Tiger Prawn, Mocktail, and few others.. aku pun tak ingat sebab yang ordernya Kevin.





Hubby and his BFF, Kev!



Lime Mint



Grilled Tiger Prawn


 Lamb Briyani

  
Caramel



Iffah too tired.. tertido sambil tunggu mama berborak.. hehehe

Saturday, January 16, 2010

Keropok Lekor

Sebut je keropok lekor, terus meleleh air liur aku. Kat rumah ni, semua orang hantu keropok lekor. The best keropok lekor is still keropok lekor Terengganu. Dulu masa duduk asrama kat SS, every weekend kita orang akan tunggu Yati Losong (gelaran one of batch mate aku) untuk balik from rumah sebab dia akan bawak balik keropok yang dah diorder oleh kita orang yang kelaparan ni. Masa tu punya la murah harga keropok, sebatang yang sekarang jual for RM0.50 was selling at RM0.10 back then. But then, talk about food 20 years ago, memang tak habis cakap la. Punya la murah. Aku ingat lagi makcik tua yg menjaja kat tepi pagar aspuri, jual everything in her basket at RM0.30 each. Kalau kuih, RM0.10 each. Nasik Lemak, Nasik Dagang, Nasik Minyak, Laksam, Laksa, semua was priced at RM0.30. Rindunya nak balik to zaman tu.

Now everything is so expensive. Kalau takat bagi duit kat anak RM1 untuk pegi sekolah, memang kelaparan la budak2 tu. Aku bagi anak aku RM1 but with bekal and air. Next week, dia org naik taraf sikit, dapat RM2 sebab aku rasa kesian pulak. Aku pretty sure dia org takan belanja duit tu sebab aku memang sekeras-kerasnya membantah pembelian makanan kat kantin sekolah. Iffah cerita, she saw makcik kantin sekolah campur air paip dengan sos cili to make it banyak. Teruk betul!! So to those yg ada anak2 yang bersekolah kat Sek Keb Taman Melawati 2, please make sure anak2 makan makanan yang dibeli diluar, bukan kat kantin sekolah.

Teringat masa zaman aku sekolah, makanan kantin la yang paling sedap and murah untuk dimakan. Walaupun tak bersih (maybe), still jarang yg kena food poisoning. Nowadays, budak2 sekolah yg makan makanan kantin, senang sangat kena food poisoning. I wonder why...

Cakap pasal sekolah lagi, teringat betapa comotnya aku zaman tu. Kalau lepas rehat, tudung (aku pakai tudung coz I thought budak2 duduk Terengganu semua wajib pakai tudung, rupanya sangkaan aku meleset sama sekali) aku akan jadi warna merah sebab penuh dengan tumpahan cuka keropok. Come to think about it, patut la takde lelaki yang nak jadikan aku girlfriend, punya la selekeh. Dah la tu, kalau time kena selsema, lengan baju penuh dengan hingus. Ishk! kalau anak aku mcm tu sekarang, sure aku dah terjerit2. Dulu masa sekolah, kakak aku la jadi tukang basuh baju sebab aku pemalas giler. Selalunya nak senang, aku akan rendam baju sekolah dalam dinamo for 3-7 days, pastu bilas, tak gosok dengan berus pun. Terukkan? Sometimes kalau terlupa, baju akan direndam for about 2 weeks or until kakak aku basuhkan.. hahahhaa.. kelakar jugak ingat zaman sekolah dulu.



Kepok Lekor yang dibeli kat tepi Shell Chendor.

Thursday, January 14, 2010

Flat...

No.. it's not Flat Seri Wangi or Flat Pekeliling. Ni flat lebih kurang macam tayar pancit. Aduh! Since Iman and Iffah dah start sekolah, hari2 rasa letih yang teramat sangat. Takde mood nak masak, takde mood nak update blog, takde mood nak buat apa2. Every morning (bear in mind, I'm not a morning person), aku kena bangun around 6am, kejutkan Iman, solat subuh, siapkan breakfast, Iman's and Iffah's breakfast box, pastu send Iman to school, then balik rumah, pick up Iffah, send her to KAFA. Routine aku lebih kurang mcm ni

6.00am - bangun, solat, siapkan their bekal (pernah aku terbangun kul 7am, Iman sipi-sipi nak kena tulis nama oleh pengawas.. *sigh*)
7.00am - send Iman to Sek Keb Taman Melawati 2
7.15am - send Iffah to KAFA
8.00am - exercise
10.30am - ambik Iffah from KAFA
12.00 noon - siapkan lunch box iffah, masak lunch apa2 yg patut for Iman, prepare Iman's lunch box for KAFA
12.45pm - hantar Iffah to Sek Keb Taman Melawati 2, pick up Iman from school.
2.15pm - hantar Iman to KAFA
5.45pm - ambik Iman from KAFA
6.30pm - ambik Iffah from school.

Rasa nak pengsan aku, and now baru masuk 2nd week of schooling. Argh!! Tolong!! Bila la nak start cuti sekolah ni. Dah la this week dia org ada exam. Nasib baik Iman and Iffah tak gi tuition, kalau tak, mau meroyan aku dibuatnya..

Anyone nak pegi Sogo sale esok? Erm.. rasa mcm nak pegi, tapi rasa macam malas jugak. Aku tak sure whether nak ikutkan hati yang malas or nak ikut nafsu aku yang nak shopping ni? Aku kindda excited nak tunggu Noor (my x-schoolmate) balik from Aussie this August. Masa Christmas hari tu, aku kirim berkotak2 Corelle and managed to get a set of pyrex baking dish. Kononnya nak membaking la.. hehehe.. aku rasa aku ni hangat-hangat taik ayam je. Nak tengok tak baking dish tu?? Noor ambik gambar and up dalam facebook kelmarin :)



Cantik tak?? :D

Sunday, January 10, 2010

Back in Terengganu



Our breakfast today, Nasi Minyak John. Kedai nasik minyak ni terletak betul-betul sebelah AEON Finance kat Jalan Kolam. Kalau from Masjid putih, jalan kaki, about 10 minutes, tu pun kalau jalan macam kura-kura. Kalau jalan macam biasa, less than 10 minutes dah sampai.

Owner kedai ni, En. Azhar is hubby's classmate masa dia sekolah kat Sekolah Menengah Sultan Sulaiman, KT. The business belongs to Azhar's family, pastu bila ayah Azhar retired, dia passed down the business to Azhar. Nasik minyak dia memang sedap sebab nasik lembut sangat. Aku paling tak suka kalau makan nasik minyak yg nasi keras. Sakit perut aku dibuatnya.



Dua sekawan.. hehe.. dua-dua dah tua :D

Friday, January 8, 2010

Terengganu, here I come!

Aku nak balik Terengganu esok. So for the next few days, aku akan bercerita pasal Terengganu. Iman and Iffah akan ponteng sekolah on Monday. Terukkan mama Iman & Iffah ni, sesuka hati je bagi anak ponteng. Malas sebenarnya nak balik, but kesian kat Hubby kena drive sorang2. Dia ada keje on Sunday kat KT, nak interview orang. Pikir2, erm.. teman je la dia. Lagipun masa cuti sekolah baru ni, kita org langsung tak balik Terengganu sebab Hubby was too busy.

To be continued....

Thursday, January 7, 2010

Telenovela - Part 5

Sambung lagi.. Sorry, semalam rancangan tergendala sebentar :)

Masa mula-mula kawin, Zack bawak Zai kehulu-kehilir. Tapi makin lama kawin, makin kurang dia bawak Zai keluar.Tapi sebab Zai percaya pada Zack, jadi dia tak kesah la. Ingatkan Zack dah kurang his clubbing activities, or maybe dah tak bawak client keluar pegi karaoke.  Rupanya sangkaan Zai meleset. Ni pun dia tau pasal Zack after she login into Zack's YM account. Zack sudah jatuh hati pada janda anak 2 from Sabah. Dia tak bawak Zai keluar sebab that janda is in KL, so instead of mengangkut Zai, dia angkut janda tu. Wah! Zai apa lagi, mengamuk sakan la... But of course, Zai tak mengamuk kat Zack coz she wants to intip activity harian Zack.

What she did was, dia create an FB account and YM account, letak nama lelaki yang glamer sikit, pastu add ramai-ramai pompuan kat dalam her newly created account. Siap up gambar lelaki hensem giler pulak tu. Janda tu apa lagi, terpedaya la. Zai and this janda bersms, berYM bagai nak rak. Of course janda tu tak tau yang Zai ni pompuan. Janda tu siap bagi detailed activities dia kat KL. Ada one night ni, Zai dapat tau that janda ni will be at one of the club kat tepi Melia Hotel with a client. Zai dah suspect, client tu mesti Zack and kebetulan, that club memang Zai selalu pegi lepak dengan Zack. Maka, apa lagi, Zai pun memanjangkan langkah, pegi ke club tu with her friend. Bila sampai sana, dia sudah nampak Zack tengah mabuk dengan si janda tu. Apa lagi, time tu jugak dia orang gaduh besar. Bouncer kat club tu halau dia org keluar. Ni gaduh siap bertampar. Of course la yang kena tamparnya si Zack buaya tu.

Dah berdrama pulak kat club tu. Anyway, lepas incident tu, Zai dah tak boleh nak trust Zack. So bermula la Zai's obsession pada Zack's whereabout. Ni termasuk la jumpa beberapa bomoh. Ada sorang bomoh ni, duduk kat Taman Melati, Kak Rose. Kak Rose ni sangat pandai tilik orang. Katakanla kalau kita nak tau husband kita kat mana, just pegi kat Kak Rose, tunjuk gambar suami kita yang penuh, cukup sifat, and ask her. InsyaAllah she'll be able to point kat mana suami kita berada. Scary rite?? I was mortified! Seram giler!! aduhai... kenapa la sampai to that extend? Pastu ada lagi sorang ni, Kak Leha. This bomoh duduk kat erm.. rasanya somewhere in Kajang. Dia pandai baca daun terup. Err.. sorry sangat2, ni dah jadi macam cerita Susuk pulak. But cerita ni adalah cerita benar.

With K.Leha, Zai berubat untuk buat suami dia sayang and ingat untuk balik rumah. K.Leha ni mintak Zai untuk ambik baju yang dah dipakai Zack, tapi tak basuh lagi. Zai bawak one of Zack's kemeja, bagi kat K.Leha. Kemeja tu dikoyakkan dan dijadikan sumbu pelita. K.Leha pesan kat Zai, pelita yang dipasangkan, jangan padam. Selagi pelita tu menyala, selagi tu lah Zack takan lupa nak balik rumah Zai.

One the first day Zai pasang pelita, terlebih asap sebab sumbu panjang. Kebetulan masa tu Zack balik rumah. Dia tanya la, kenapa rumah berbau asap. Nasib baik panjang akal Zai, dia bagitau Zack, ada orang bakar sampai. Ish! aku tak tau la macam mana Zack boleh tak perasan bau gasoline yang kuat tu. Then ada one time, Zack nak cari barang kat dapur, tiba-tiba, dia ternampak pelita yang sedang nyala. Dia terkejut, terus panggil Zai. Nasib baik la jugak, Zai tak panik. Bila Zack tanya kenapa ada pelita belakang washing machine, Zai terus cakap yang pelita tu nyala untuk buang bau litter box Romeo (nama kucing Zai) kat dalam rumah. Kebetulan pulak, litter box tu memang betul2 sebelah pelita tu. She was saved for the second time. So far, according to Zai, lepas pasang pelita tu, Zack memang akan balik rumah everyday without miss. Erm.. aku rasa perbuatan Zai tu syirik. But aku sendiri pun tak expert about hukum hakam ni. *sigh*..

Nanti akan kusambung lagi ye. Aku nak habiskan cerita ni secepat mungkin :)

Wednesday, January 6, 2010

Telenovela - Part 4

Where were we? Peh! dah masam topic ni aku simpan.. hehehe.. sorry yek. Maklum la cuti sekolah, memang tak nyempat nak buat apa-apa selain dari melayan kerenah anak-anak.

Back to cerita Zai. Lepas Johan, Zai stayed single. Hidup dia memang terumbang ambing. Aku tak cakap dari segi monetary sebab duit memang banyak, but aku cakap dari segi emotion dia. She was wild for a while, minum, clubbing etc. Aku lost contact again dengan Zai for a while. Then aku joined FB, that was 2 years ago. Kebetulan Zai pun dalam FB. Thru FB, we're connected again. Aku bersyukur coz Zai ni kan x-classmate aku since darjah 1 sampai la darjah 6. Lama giler tu aku berkawan dengan Zai.

Tiba-tiba, takde angin, takde taufan, aku dapat kad kawin Zai. Aku ingatkan Zai rekindled her love dengan Johan. Rupanya aku silap. Zai hantar jemputan kawin dia dengan Zack. Zai cakap kat aku, she's going to be 2nd wife to Zack. Aku terkejut jugak, taknak la pisang berbuah 2 kali. Dah la dia dah kena teruk masa kawin dengan Azhar dulu. Zai cakap, dia jumpa Zack masa keluar clubbing. Zack was a long lost friend. Dulu masa Maz kawin, Zack for there, cousin kepada x-hubby Maz. But biasa la, masa tu tak kenal rapat sangat sebab Zack pun baru je kawin dengan his 1st wife. Kebetulan masa keluar clubbing, dia jumpa balik dengan Zack. They rekindled their friendship and Zack ajak Zai kawin. Aku yang always blur ni, angguk je la, takde suspek apa2.

Rupa-rupanya, baru-baru ni masa jumpa Zai, dia cerita kat aku, dia kawin dengan Zack because she was pregnant 6 weeks. So dia orang kelam kabut la. Tu yang Zack ajak Zai kawin. But 2 hari before their wedding, Zai keguguran. She thought Zack and back away, but alhamdulillah, Zack wants to continue with the wedding. Aku bersyukur sebab Zai tak payah la lagi bergelumang dengan maksiat. That was what I thought, initially. But as usual, I was wrong. Bila dah kawin dengan Zack, lagi rancak pulak pegi clubbing sebab Zack is involved in Oil & Gas nya business. Biasa la, kena entertain client sana sini, pegi pub, minum, etc. *Sigh*... aku benci nak dengar, but aku kesian kat Zai.

Anyway, mula-mula kawin, Zack bawak Zai kehulu-kehilir. Tapi makin lama kawin, makin kurang dia bawak Zai keluar.

sambung esok ye.. nak kena tido

Monday, January 4, 2010

Pancake Gemuk!



Pancake ku yang sangat gemuks! hahahha

Aku buat this pancake for breakfast. Gebu yang amat pancake aku ni. Ishk! gelembung macam tuannya.. hehehe.. Aku makan dengan hershey Chocolate Syrup. Erm.. rasanya pancake makan dengan honey lagi best. The kids are not so crazy about pancake. Taste orang melayu, cekodok or lempeng lagi sedap. Pancake gebu aku ni dihabiskan oleh Makcik Ton.. hehe.. Ye la, dah gemuk sangat. Makan sebijik dah kenyang. Err.. sorry gambar kureng. Aku malas nak buat sessi photography sebab dah terlalu lapar. Recipe pancake gemuk ini, boleh la diambik di sini ye  

Ingredients

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 3 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon white sugar
  • 1 1/4 cups milk
  • 1 egg
  • 3 tablespoons butter, melted

Directions

  1. In a large bowl, sift together the flour, baking powder, salt and sugar. Make a well in the center and pour in the milk, egg and melted butter; mix until smooth.
  2. Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat. Pour or scoop the batter onto the griddle, using approximately 1/4 cup for each pancake. Brown on both sides and serve hot.

Sunday, January 3, 2010

Telur Masak Lemak Putih Johor

Recipe ni memang favourite rumah aku masa belum kawin. My mum akan masak at least once a week. Aku grew up with this recipe. I love it so much. Mak belajar recipe ni from arwah Makcik Raha. Teringat aku arwah Makcik Raha, dah anggap mak macam anak sendiri. Nak apa-apa recipe, pegi je rumah dia. And Makcik Raha ni sayang kat aku, asal aku pegi rumah dia je, dia akan buat kuih talam coz she knew I love it so much.



Ingredients
bahan blend
12 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
2 inci halia
6 biji buah keras
1 biji buah pelaga
6-10 biji buah badam

1/2kg santan
8 biji telur - rebus sampai masak, then goreng
4 tbs susu pekat
garam, gula
3 biji bawang besar - kupas, belah sikit on both side

cara2
1. tumis bahan2 blend hingga naik bau, masukkan santan.
2. bila santan dah menggelegak, masukkan bawang besar dan telur.
3. kacau dengan api perlahan hingga bawang 3/4 masak, kemudian, masukkan susu pekat, garam dan gula.

Saturday, January 2, 2010

Mushroom Fried Rice

One of the menu for lunch this week.


Malas sangat nak masak lately. Sometimes, just main campak2 je dalam kuali. Kebetulan aku ada beli shitake mushroon kat Jusco, dok pikir2 nak masak apa, last2 masak Mushroom Fried Rice ni. Mak ada bawak sambal belacan yang dia beli kat Terengganu, aku hidangkan dengan petai. Peh! memang menyengat! Aku yang on diet pun takleh nak resist. Err.. aku takla makan petai tu. Aku tak suka sangat petai, kalau makan pun, just ambik syarat je. Hubby suka petai. Dia paling suka kalau makan sambal tumis ikan bilis with petai. Erm... maybe tonite aku boleh cari petai kat pasar malam Melawati ni.

New Blog by Ros


Sila-sila la rajinkan diri untuk pegi lawat ye. Ros rajin sungguh memasak, unlike me yang malas giler! :D

Friday, January 1, 2010

Chili's Again??

What is it about Chili's yang buatkan aku macam kena glue je kat tempat tu? hehe.. aku pun takleh nak jawab. Seriously! Aku cam dah addicted to that place. Last week on Saturday, I went there with Sally and Nito. Pastu on Sunday aku pegi Chili's Midvalley dengan Hubby and the kids. Today I went there with Lily, Roger & Azli. Muahahahhaa... makan Chili's lagi!

Mula-mula, plannya hari ni nak pegi Chili's just with Roger and Azli. Pastu masa nak keluar tadi, Makcik Ton cakap dia nak balik Kg. Pandan, nak visit anak dia and she will be coming back tomorrow. Maka, nak taknak, terpaksa la aku bawak Iman and Iffah. Before going to KLCC, aku singgah kat rumah Lily. She just had a surgery, due to ectopic pregnancy. This time dia kena remove one of her fallopian tube. Kesian Lily, last year pun dah kena ectopic pregnancy. Lily said, it's an annual event for her sebab last year dah kena, this year kena lagi. I was supposed to visit her two days ago but aku kan kena sakit kepala teruk, so tak jadi la. Since aku dah promised Lily nak visit dia, maka kena la kotakan today.

Kebetulan, Roger pun join aku jugak kat rumah Lily. Since we're going to Chili's sama2, aku ajak Lily to join us. Lily brought along her two boys. Maka bertambah la kita orang punya date size, instead of just bertiga, jadi berlapan. Janji nak jumpa Azli kat Chili's KLCC pukul 3pm. Aku sampai sana pukul 2.30pm. Punya la ramai manusia. Pening kepala aku tengok! Harley Davidson's Cafe dah bukak next to Chili's. Tadi sementara tunggu table, sempat la aku menjenguk kat dalam their showroom tu. Peh! motor berkilat2. Nak je aku kibau sebijik.

We spend more than 3 hours duduk kat Chili's tu. Buat macam rumah sendiri la pulak.. hehehe.. Aku tak tau la berapa gelas air aku refill, sampai perut rasa mcm nak pecah. Kalau pegi Chili's aku suka order their Bottomless Tostada with Beef Queso. Sedap! The chips boleh tambah, salsa pun boleh refill. Tu yang jadi sampai berjam2 aku duduk kat Chili's. Tapi so far, aku takleh lagi pecahkan record duduk almost 8 hours kat Chili's few months back. hehehhe...


Roger, Lily and me. Nampak muka aku cam dah slim sikit.. muahahaha.. perasan la pulak :P