tag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post2645318923360606120..comments2024-02-11T20:37:36.672+08:00Comments on The Cat, The Rabbit & The Hedgehog: Kuih SekayaSizukahttp://www.blogger.com/profile/09092802489909249104noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-60701614808129761702013-01-28T16:25:31.550+08:002013-01-28T16:25:31.550+08:00Sy buat jgk tp lain ckit.
- 2 kerek nisan saiz sed...Sy buat jgk tp lain ckit.<br />- 2 kerek nisan saiz sederhana dimasak ngan 1 gelas air serta daun pandan. Sejukkan dan keluarkan daun pandan.<br />- telur 15 biji.<br />- santan 1/2 kg.<br /><br />Campur semua, blender dan kukus antara 40 - 60 minit bergantung kepada saiz bekas. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-28825271145314779252011-09-26T14:56:47.716+08:002011-09-26T14:56:47.716+08:00nampak sedap sangat tapi melihat pada 24 biji telu...nampak sedap sangat tapi melihat pada 24 biji telur tu gerun rasanya..noorhttp://nooryussoff.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-46297881497032399852011-08-10T12:21:53.461+08:002011-08-10T12:21:53.461+08:00my mom loves to buat sekaya. bila puasa je, every ...my mom loves to buat sekaya. bila puasa je, every 2-3 days, mesti ada sekaya. sure sedap the sekaya that ur arwah tok buat. would love to try out the sekaya recipe that u used :)<br /><br />my hubby is very fussy when it comes to his sekaya. kena ada lubang2. kalau takde lubang, dia kata tak jadi. padahal rasa sama je.. tension je..Sizukahttps://www.blogger.com/profile/09092802489909249104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-33136448307295367292011-08-09T16:22:34.243+08:002011-08-09T16:22:34.243+08:00waa.. lama tak mkn sekaya.. dulu2 arwah tok rajin ...waa.. lama tak mkn sekaya.. dulu2 arwah tok rajin buat.. memang suka sgt2.. le ni kalu nok makng.. kenalah wt sediri.. tp version akak simple jer.. telor pun guna 10 butir jer... hehehe.. <br />ehh.. tak tau pulak sekaya yg sedap kena ada lubang2 tu.. tp akak bantai je mkn takde lubang pun best jugak.. janji nampak kedut2 atas tu.. tu pun dah buat telan2 air liur haha..MaDiHaA a.k.a Ratnahttps://www.blogger.com/profile/17396762012945997735noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-9899151627337960632011-08-08T23:56:19.669+08:002011-08-08T23:56:19.669+08:00w'salam Mamasya,
dulu, i pun tak tau kena gun...w'salam Mamasya,<br /><br />dulu, i pun tak tau kena guna telur yg sangat banyak. i tak penah suka makan sekaya, so memang tak penah ambik pot. tapi bila my mom selalu buat and my hubby loves it, terpaksa la i buat jugak. fuh! nak crack the eggs tu memang seksa. 24 bijik! tak lalu rasa. :)Sizukahttps://www.blogger.com/profile/09092802489909249104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-6398914925127635642011-08-08T23:55:12.562+08:002011-08-08T23:55:12.562+08:00Mak Qis,
I pun tak beli kat kedai. My mom selalu ...Mak Qis,<br /><br />I pun tak beli kat kedai. My mom selalu buat kat rumah. Once in a blue moon, kalau my dad nak sangat makan, terpaksa jugak beli kat pasar juadah. but rasa, definitely tak sama. lagi sedap buat yg kat rumah punya :DSizukahttps://www.blogger.com/profile/09092802489909249104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-19188455448475740212011-08-08T22:42:41.058+08:002011-08-08T22:42:41.058+08:00Assalammualaikum Shidah
Pernah juga mkn sekaya ni...Assalammualaikum Shidah<br /><br />Pernah juga mkn sekaya ni kalau balik kg. tp tak tahu yg byk betul kena guna telur...Mamasyahttps://www.blogger.com/profile/16844200994761824741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-29419908512023957672011-08-07T14:14:46.352+08:002011-08-07T14:14:46.352+08:00pernah makan masa dok blah2 pantai timur dulu...ta...pernah makan masa dok blah2 pantai timur dulu...tapi sejak dok utara neh tak pernah la lagi makan sekaya gini...kalau ada yg jual pun tak rsa pn nk beli..sebb mcm tak ori je..hehehe..sama la macm akok tuh...salu kalau beli mmg tak sama la dgn yang dr sana..huhu...fynnhttps://www.blogger.com/profile/02428268398843794173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-87532902101907998792011-08-07T13:54:11.003+08:002011-08-07T13:54:11.003+08:00Ju,
u, iffah and my hubby boleh geng. hehe.. i me...Ju,<br /><br />u, iffah and my hubby boleh geng. hehe.. i memang kureng makan sekaya ni. just like lompat tikam and kuih2 lain yg manis. termasuk la serawa durian which memang i langsung tak sentuh. lepas ni boleh la u buatkan for ur che abe, recipe dah ada tu :DSizukahttps://www.blogger.com/profile/09092802489909249104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-69554067836502596122011-08-07T13:49:24.304+08:002011-08-07T13:49:24.304+08:00kak shidah.. i loveeeeeeeee yr sekaya! sangat2 sed...kak shidah.. i loveeeeeeeee yr sekaya! sangat2 sedapppp!!!! tak penah mkn pun sblm ni. tengkiu kak!<br /><br />kak LG, same here! alasan ngetop tak try buat kek lapis sbb ngeri tgk jumlah telur tp bab makan laju jek :p<br />-ju-Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-28962357188450532702011-08-07T13:48:08.191+08:002011-08-07T13:48:08.191+08:00K.min,
banyakkan?? hehe.. actually, boleh je kala...K.min,<br /><br />banyakkan?? hehe.. actually, boleh je kalau nak buat separuh or 1/4 of the recipe. buat guna 24 bijik telur, dapat 2 loyang besar 8 inches. <br /><br />ps : i pun jarang sangat2 buat kek lapis. tak sanggup nak separate the telur putih and telur kuning tu. :)Sizukahttps://www.blogger.com/profile/09092802489909249104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-58696789761910183002011-08-07T13:13:48.515+08:002011-08-07T13:13:48.515+08:0024 biji telur????
Patutlah you pun teragak2 nak bu...24 biji telur????<br />Patutlah you pun teragak2 nak buat, hehehe.<br />I ni kalau pakai 7 biji telur/recipe pun dah rasa too many, lagi lah klu 24. That's why I tak pernah nak try buat kek lapis sbb tak sanggup dgn the amount of telur, heheheh.lemongrasshttps://www.blogger.com/profile/09597457502546872607noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-51925379454968179102011-08-07T12:21:54.928+08:002011-08-07T12:21:54.928+08:00salam k.nor,
yup. mok cakap, dulu2 orang buat sek...salam k.nor,<br /><br />yup. mok cakap, dulu2 orang buat sekaya guna telur itik, texture lagi cantik. but mana la nak cari telur itik kat sini unless hari ada pasar tani. tu pun telur itik masin je yang dijual. <br /><br />tok aji serban tu seri muka kan? my hubby suka sgt2, tapi saya malas nak buat sebab leceh, kena kukus pulut dulu, pastu kena kukus pulak dgn lapisan atas tu. :)Sizukahttps://www.blogger.com/profile/09092802489909249104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-59944925464531903.post-23303019454719494052011-08-07T12:03:30.725+08:002011-08-07T12:03:30.725+08:00salam shidah.. skrg ni org buat sekaya guna telur ...salam shidah.. skrg ni org buat sekaya guna telur ayam jer kan.. kalau dulu2 nak buat sekayua mesti guna telur itik.. cantik jer berkedut atas sekaya tu.. sama gak kalau buat tok aji serban, telur itik gak yg dicari hehe.. pantang gi pasar nampak telur itik, 1st thing dlm kepala mesti "tok aji serban" heheK.Norhttps://www.blogger.com/profile/09647418701680637122noreply@blogger.com