Sekaya
Bahan2
24 biji telur (grade A)
1 litre air
beberapa helai daun pandan
4-6 keping nisan (depends, kalau suka manis, add more), approximately dalam 300-400gm
Cara2
1. boil air, add daun pandan dan nisan, bila nisan dah cair, sejukkan
2. pukul telur sampai kembang, add air manisan tadi, then pukul lagi sampai kembang.
3. panaskan kukusan, kukus kuih sampai masak.
Setengah orang buat, kuih ni kaler gelap. Actually it depends on nisan yg digunakan. Aku guna nisan yg 100% nira, so kaler tak gelap sgt. Kalau guna nisan siam/thailand, kuih ni akan kaler gelap.
ps : rodd, utk engkau, aku guna nisan tepi KL international school ni. Engkau nak yg kaler mcm mana? hitam? putih? kelabu? hehe
eh shidah.. nisan tu ko amik kat kubur mana? diorang tak marah ke ko pi amik sampai 4-6 keping nisan. pastu ko pecahkan nisan tu kat situ jugak ke or ko bawak balik rumah dulu? susah jugak nak buat sekaya ni ye..
ReplyDeletehehe.. tu la sebab berantu kuih ni. kalau bulan posa, iffah makan 1/2 talam, sham makan 1/2 talam. nasib baik hantu2 kena rantai masa ni, kalau tak, sure dia org nangis, tak sempat nak merasa. dah ler kibau nisan dia org
ReplyDeleteBabe.. aku dah copy resepi nih.. masuk blog aku.. thanks to you.. love it!!
ReplyDeletehehe.. no problem. sharing is caring. petang nanti aku showcase sekaya aku :D
ReplyDeletenak tanya, nisan tu apa ye, selain *batu nisan...
ReplyDeleteNisan ni dalam bahasa terengganu, juga dikenali as gula melaka kalau tak silap..bentuk bulat2 warna coklat keperangan..
ReplyDeleteyati, tq for the explanation.
ReplyDeleteanonymous, yes, nisan is gula melaka/nira kelapa dalam bentuk bulat2, samada kecik or besar, warna coklat gelap. normally di pantai timur, orang guna nisan dalam masakan.