Showing posts with label Drinks. Show all posts
Showing posts with label Drinks. Show all posts

Wednesday, February 23, 2011

Exam coming..

Bila exam dah dekat, the girls sibuk kena paksa study. Actually kan, aku ni takde la kiasu pun. For me, I want them to experience hidup sebagai seorang kanak2 before dia org masuk ke alam teenager. Aku ingat lagi, masa kita org kecik2 dulu, mok and abah tak penah peduli kita org study ke tak ke, keje kita org main je. But alhamdulillah, we're successful in our own ways.

Parents sekarang terlalu kiasu when it comes to their children. Anak2 at an early age, dah dihantar tuition. Bila masa budak2 tu nak jadi kanak2? Tak sampai hati aku kalau nak hantar Iman and Iffah tuition. Both of them, balik from sekolah rendah at 1pm, mandi, pakai baju KAFA, lunch, solat, terus pegi KAFA which starts at 2.15pm. Iffah finishes KAFA at 5.15pm but Iman habis at 6.15pm. By the time Iman balik KAFA, dah nak maghrib. Nak main pun tak sempat. Kesiannya kalau aku antar dia pegi tuition pulak malam.

Sekarang ni, everyday, lepas dia orang habis KAFA, aku akan bawak their swimming suit, tukar baju dalam kete, terus pegi pool kat KKlub. Balik rumah 7.30pm. It's tiring for them, but I want them to exercise. Risau aku tengok Iman yang makin montel. She's now 42kg. I was 43kg when I was 18 years old, waiting for my SPM result. Itu pun berat sebab aku dok cycle everyday dengan x-boyfriend aku. Berat muscle tu.. hehe..

By the way, semalam lepas the girls habis study, I made them Milo Dinosaur. Kat Uncle Chua Kopitiam in Kuala Terengganu, memang femes betul air milo ni.

Milo Dinosaur with Hershey's Choc Chips.

I made I litre of Milo Dinosaur instead of just 2 cups. In the end, aku tergoda dan terminum.. huwaa... hancus diet aku.

Recipe
Adapted from http://www.nestle.com.my/DearNestle/recipe/desserts/dinosaur.htm

12 tbs Milo powder
1/2 tbs condensed milk
100ml hot water
900ml iced cold water
crushed ice
Hershey's Choc Chips

cara2
1. Mix Milo powder and condensed milk with hot water. Senang nak larut
2. Add cold water and crushed ice.
3. Served with heaps of Milo powder and Hershey's Choc Chips.