It's everyone's favourite except me! *sigh*... Tak tau ler pesal aku tak suka kuih ni padahal punya la sedap. Kalau mok buat 2 talam, kejap je licin. Abah loves it, hubby loves it, and Iffah loves it a lot! Last year, during ramadhan (I made this only in Ramadhan), Iffah makan 1/2 talam and the next day, dia kena diarrhea. I think sebab too much telur kot.
This year, aku rasa I'll only make it once. Malas la nak buat. And the telur that need to be used to, MasyaAllah! Punya la banyaknya. Takut bila pikir the calorie and cholesterol yang masuk dalam badan. Tapika, oleh kerana it's Ramadhan, I think I should just forget about calorie counting. Err.. I've been doing just that for the past few days. Makan like there's no tomorrow. Believe it or not, out of guilt, at 1.30am pagi tadi, aku berlari atas treadmill. Sure neighbour aku ingat aku orang giler kot. Dah ler treadmill tu bunya kuat sgt2.
When making sekaya, mok made the best sekaya in the whole world. Why? Because .... I dunno. Hubby loves mok's sekaya. I think sebab bila mok buat sekaya, dia akan buat dengan penuh kesabaran, unlike me. For example, bila pecahkan telur, dia akan separatekan the mucus from the egg whites and bila nak pukul telur dgn whisk, dia sanggup pukul lama sampai telur betul2 hancus. The result? Sekaya yang macam sarang lebah, banyak lubang.
Dulu, bila aku buat sekaya. nak senang, aku masuk je campuran telur and air nisang dalam blender. The result? Smooth looking sekaya, without lubang which hubby tak suka. So this year, I made the effort untuk pukul the telur lama sampai lenguh tangan aku ni. And, voila! sekaya aku akhirnya jadi lawa.. hehehe
Sekaya (as seen here)
Bahan2
24 biji telur (grade A)
1 litre air
beberapa helai daun pandan
4-6 keping nisan (depends, kalau suka manis, add more), approximately dalam 300-400gm
Cara2
1. boil air, add daun pandan dan nisan, bila nisan dah cair, sejukkan
2. pukul telur sampai kembang, add air manisan tadi, then pukul lagi sampai kembang.
3. panaskan kukusan, kukus kuih sampai masak.
Setengah orang buat, kuih ni kaler gelap. Actually it depends on nisan yg digunakan. Aku guna nisan yg 100% nira, so kaler tak gelap sgt. Kalau guna nisan siam/thailand, kuih ni akan jadi gelap, almost hitam.
salam shidah.. skrg ni org buat sekaya guna telur ayam jer kan.. kalau dulu2 nak buat sekayua mesti guna telur itik.. cantik jer berkedut atas sekaya tu.. sama gak kalau buat tok aji serban, telur itik gak yg dicari hehe.. pantang gi pasar nampak telur itik, 1st thing dlm kepala mesti "tok aji serban" hehe
ReplyDeletesalam k.nor,
ReplyDeleteyup. mok cakap, dulu2 orang buat sekaya guna telur itik, texture lagi cantik. but mana la nak cari telur itik kat sini unless hari ada pasar tani. tu pun telur itik masin je yang dijual.
tok aji serban tu seri muka kan? my hubby suka sgt2, tapi saya malas nak buat sebab leceh, kena kukus pulut dulu, pastu kena kukus pulak dgn lapisan atas tu. :)
24 biji telur????
ReplyDeletePatutlah you pun teragak2 nak buat, hehehe.
I ni kalau pakai 7 biji telur/recipe pun dah rasa too many, lagi lah klu 24. That's why I tak pernah nak try buat kek lapis sbb tak sanggup dgn the amount of telur, heheheh.
K.min,
ReplyDeletebanyakkan?? hehe.. actually, boleh je kalau nak buat separuh or 1/4 of the recipe. buat guna 24 bijik telur, dapat 2 loyang besar 8 inches.
ps : i pun jarang sangat2 buat kek lapis. tak sanggup nak separate the telur putih and telur kuning tu. :)
kak shidah.. i loveeeeeeeee yr sekaya! sangat2 sedapppp!!!! tak penah mkn pun sblm ni. tengkiu kak!
ReplyDeletekak LG, same here! alasan ngetop tak try buat kek lapis sbb ngeri tgk jumlah telur tp bab makan laju jek :p
-ju-
Ju,
ReplyDeleteu, iffah and my hubby boleh geng. hehe.. i memang kureng makan sekaya ni. just like lompat tikam and kuih2 lain yg manis. termasuk la serawa durian which memang i langsung tak sentuh. lepas ni boleh la u buatkan for ur che abe, recipe dah ada tu :D
pernah makan masa dok blah2 pantai timur dulu...tapi sejak dok utara neh tak pernah la lagi makan sekaya gini...kalau ada yg jual pun tak rsa pn nk beli..sebb mcm tak ori je..hehehe..sama la macm akok tuh...salu kalau beli mmg tak sama la dgn yang dr sana..huhu...
ReplyDeleteAssalammualaikum Shidah
ReplyDeletePernah juga mkn sekaya ni kalau balik kg. tp tak tahu yg byk betul kena guna telur...
Mak Qis,
ReplyDeleteI pun tak beli kat kedai. My mom selalu buat kat rumah. Once in a blue moon, kalau my dad nak sangat makan, terpaksa jugak beli kat pasar juadah. but rasa, definitely tak sama. lagi sedap buat yg kat rumah punya :D
w'salam Mamasya,
ReplyDeletedulu, i pun tak tau kena guna telur yg sangat banyak. i tak penah suka makan sekaya, so memang tak penah ambik pot. tapi bila my mom selalu buat and my hubby loves it, terpaksa la i buat jugak. fuh! nak crack the eggs tu memang seksa. 24 bijik! tak lalu rasa. :)
waa.. lama tak mkn sekaya.. dulu2 arwah tok rajin buat.. memang suka sgt2.. le ni kalu nok makng.. kenalah wt sediri.. tp version akak simple jer.. telor pun guna 10 butir jer... hehehe..
ReplyDeleteehh.. tak tau pulak sekaya yg sedap kena ada lubang2 tu.. tp akak bantai je mkn takde lubang pun best jugak.. janji nampak kedut2 atas tu.. tu pun dah buat telan2 air liur haha..
my mom loves to buat sekaya. bila puasa je, every 2-3 days, mesti ada sekaya. sure sedap the sekaya that ur arwah tok buat. would love to try out the sekaya recipe that u used :)
ReplyDeletemy hubby is very fussy when it comes to his sekaya. kena ada lubang2. kalau takde lubang, dia kata tak jadi. padahal rasa sama je.. tension je..
nampak sedap sangat tapi melihat pada 24 biji telur tu gerun rasanya..
ReplyDeleteSy buat jgk tp lain ckit.
Delete- 2 kerek nisan saiz sederhana dimasak ngan 1 gelas air serta daun pandan. Sejukkan dan keluarkan daun pandan.
- telur 15 biji.
- santan 1/2 kg.
Campur semua, blender dan kukus antara 40 - 60 minit bergantung kepada saiz bekas.