Saturday, August 13, 2011

Pelas Jagung

Bila hubby takde, memang malas sangat nak masak beria2 for berbuka. The girls only eat what they want to eat which normally will be meehoon soto. Aku pulak, sangat la malas nak makan bila takde kawan. So, for the past few days, our iftar menu, teramatla sempoinya. Nak gi bazaar ramadhan, memang kim salam la. Aku dah lama boikot bazaar ramadhan. Besides food yg cepat basi dan tak sedap mana, orang yg bersesak2 macam semua kebulur sebulan tak makan buatkan aku rimas.

Satu lagi, pakaian yg menjolok mata. Kat Melawati ni, dah jadi mcm trend pulak gi bazaar ramadhan pakai baju seksa2. Why seksa? Sebab kesian kat orang2 lain yg berpuasa tengok. Nauzubillah anak2 aku berpakaian macam tu.

Malas nak mengata orang bulan ramadhan ni. Actually kalau bukan bulan ramadhan pun aku malas nak mengata orang. Letih! Back to iftar semalam, makcik ton suggested a menu yg selalu dia buat kat Jawa during iftar. Something new, aku tak penah makan before, and sedap yang amat. Iffah and Iman pun suka, tapi for kids, aku suggest to kurangkan pedas.

It's very important that bila kepalkan the pelas, make sure, it's nipis so that pelas tu garing.

Aku makan at least 10 bijik!

Pelas Jagung
Adapted from Makcik Ton

Bahan2
4 cups jagung - coarsely grind using dry blender
6 tbs tepung gandum
4-5 helai daun limau purut - mayang halus
2 tsp salt
1 tsp sugar

bahan blend
1 tsp jintan manis
1 tsp ketumbar
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
3 ulas bwg putih
2 biji buah keras
10-15 biji cili padi (depends on how pedas u want it to be)
1 biji cili merah

cara2
1. campur jagung, tepung, daun limau purut, garam, gula dan bahan blend, adun sampai sebati.
2. the dough will be very sticky. panaskan minyak, ambik sikit dough, kepal dengan tangan and bentukkan jadi bulat dan nipis. goreng sehingga garing.


note : Some recipes added 1 biji telur. This is authentic Indonesian recipe. 

8 comments:

  1. macam cucoq la kan? tapi guna tepung jagung & ada macam2 rempah. and if its frm jawa, lengkuas & buah keras wajib ada! hehe.. eh kak, makan ni je ke for iftar? fuhhh.. kalau saya kebulur dah! hehe.. harus ada makanan berat walaupun makan cuma segenggam. hari ni saya buat macaroni sup tomato. buat seperiuk besar tp makan semangkuk je. luckily my mom, dan & adik dtg berbuka kat sini.. licin le jugak :D
    -ju-

    ReplyDelete
  2. Ju,

    Memang lebih kurang cucur. But Guna jagung and a bit of tepung gandum. Errr bukan tepung jagung ye. Nanti jadi benda lain pulak :)

    I buat kuey teow goreng semlm. So I buka pose makan kuey teow and pelas.

    ReplyDelete
  3. eh, jagung je rupanya.. how come i read last nite tepung jagung? hahaha.. kes mata dah pedih le tu. and now also mata sudah pedih kembali! kacau sungguh! cenggana nk ke masjid ni?

    ReplyDelete
  4. hehe.. tu la, i pun pelik bila u cakap tepung jagung. i'm so sleepy. pagi tadi tido pukul 7.30am kot. memang tak ke masjid la today

    ReplyDelete
  5. menarik utk di try ni sonang pun senang

    ReplyDelete
  6. erma,

    it's easy to make and sangat sedap :D

    ReplyDelete
  7. nasha,

    tak. makan mcm tu je. it's like vadai.

    ReplyDelete