Oleh kerana semalam adik aku, Mas nak bukak puasa kat rumah, and aku pulak malas sangat2 nak masak, so aku cooked nasi ayam and buat butir nangka. I used K.Lili's Hainanese Chicken Rice for the nasi ayam. Memang senang, masak kurang dari sejam, dah siap. Instead of using whole chicken, aku guna ayam yang dipotong 4.
Butir Nangka
Bear and Monkey from Shariff. Sibuk la suruh letak tepi butir nangka tu.
Butir Nangka
Dough
Tepung Pulut, air daun pandan - uli, make sure dough tak terlalu lembik and boleh digentel menjadi bujur. sama dengan dough onde onde
kuah santan
500ml santan
500ml air
2 inci halia - mayang halus
1 tbs halba
1/4 tsp salt
8-10 tbs sugar
cara2
1. Panaskan santan dengan air sampai menggelegak (mine is really cair sebab bila dah masukkan butir nangka, and kuah dah sejuk, dia akan jadi pekat), masukkan halia, halba, garam dan gula.
2. Masukkan dough tepung pulut yang dah digentel menjadi bujur, biarkan seketika sehingga masak. (once dah butir nangka dah timbul, maknanya dah masak). Hidangkan
Dough
Tepung Pulut, air daun pandan - uli, make sure dough tak terlalu lembik and boleh digentel menjadi bujur. sama dengan dough onde onde
kuah santan
500ml santan
500ml air
2 inci halia - mayang halus
1 tbs halba
1/4 tsp salt
8-10 tbs sugar
cara2
1. Panaskan santan dengan air sampai menggelegak (mine is really cair sebab bila dah masukkan butir nangka, and kuah dah sejuk, dia akan jadi pekat), masukkan halia, halba, garam dan gula.
2. Masukkan dough tepung pulut yang dah digentel menjadi bujur, biarkan seketika sehingga masak. (once dah butir nangka dah timbul, maknanya dah masak). Hidangkan
kak... i love yr butir candil!!!! buat sahur tadi :) tengkiu kak.. dulu tok saya ada dok buat tapi kami xtau nama.. tapi yg tok buat takdak santan.. dan bulat2 instead of bujur.. cuma persamaannya.. butir tu sendiri (plus the green kaler) dan halia. aahhh.. datang lagi perasaan rindu kat tok.. hr tu tgk kak yani buat nasi daging dah teringat dah.. huhuhu..
ReplyDeleteJu,
ReplyDeleteI buat semalam cukup2 je untuk berbuka and bagi kat you. ingatkan ada lebih for sahur, rupanya licin. hehe.. i guess it must be really delicious. everytime buat butir nangka, i teringat my parents sebab my mom suka buat and my dad suka makan.
lepas ni u kena la masak nasi daging and butir nangka :D
duh! how come i was thinking of butir candil instead of butir nangka? hahaha.. merepek sungguh!
ReplyDeleteo yes.. itu nasik daging is oredi in my list.. tp saspen jugak.. budak2 tu nk makan ka nanti? huhuhu.. yg butir nangka ni pun mau kena buat quarter recipe je sbb saya sorang ja yg jadik tukang makan :(
waduh ..bubur butir nangka nih mmg akak suker banget! x sedor makan bermangkuk2 kan..daapnyer!!
ReplyDeleteShidah
ReplyDeleteNape tak letak Shariff as model tengah makan bubur tu? hehe..CS
Hi Shida, I tag you in friendly challenge game, check my page at: http://c1tr4sinau.blogspot.com/2011/08/friendly-tag-im-in.html
ReplyDeleteHope you willing to participate it and have fun with it. thank U :)
Ju,
ReplyDeletehehe. I think u rindu sangat kat ur arwah atuk, sebab tu teringat butir candil. I tak tau pun butir candil tu apa :D
i think nasi daging will be last in the list for me sebab my hubby takmau makan daging, my girls pulak prefer ayam.
k.ina,
ReplyDeletesama la kita. kalau makan butir nangka, bermangkuk2. semlm, pukul 12 tgh malam, pegi bukak peti, makan butir nangka. nasib baik ler ada satu mangkuk kecik lagi. kalau tak, sure kempunan.
CS,
ReplyDeleteI need to stop him from eating. sehari makan nasik at least 4 kali. susu, dan makanan2 lain semua kena sorok sebab dia makan non stop. risau i dibuatnya. tengok badan dia, mcm dipam2.
Citra,
ReplyDeleteI'm excited to start on the tag immediately. Tapikan, bulan ramadhan ni, selagi belum siap solat terawih, susah sikit nak update blog. lepas terawih in a short while, i'll start on it immediately :D