Monday, July 18, 2011

Rainbow Cake by Dorie Greenspan

Bila tengok K.Yani buat this cake, I was very excited. My first attempt ended in a failure sebab I used 8 inch pan, which was too big for the amount of batter yg sikit tu. Then, Ju bagitau that her cousin used 6 inch pan. The result? Stunning looking cake!

Rainbow Cake
Adapted from Dorie Greenspan

2 1/4 cups cake flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon salt (omit if u’re using salted butter)
1 1/4 cups  milk or buttermilk (I used buttercream)
4 large egg whites
¾ cup sugar (I cut the sugar. The recipe calls for 1 1/2 cup)
2 teaspoons grated lemon zest - (I didnt add any of this)
125gm unsalted butter, softened (It was supposed to be 120gm, but I was too lazy to weigh it correctly)
1/2 teaspoon pure lemon extract - (I didnt add this too)
Gel or powder food coloring
2 tsp vanilla essence (The is no vanilla essence in the recipe, but I added it and the cake taste fabulous)

1. Preheat the oven to 375 degrees F and put a rack in the middle or upper third of the oven. Butter two 5 inch pans and line with buttered parchment paper.
2. Sift together the flour, baking powder, and salt. In another bowl, whisk together the egg whites and buttermilk. I whisked the mixture using hand for about 1 minute.
3. Cream the butter and sugar in a mixer on medium speed for a full 3 minutes until very light and fluffy.
Beat in half of the egg-buttermilk mixture, then flour mixture, then the last of the egg-buttermilk mixture, and finally the last of the flour, beating until the batter is smooth. Beat the entire batter on medium high for two minutes until completely smooth and mixed.
4. Divide the batter in 6, dye each batter with different colour. Bake 20 minutes, rotating halfway through, or until a thin knife inserted in the middle comes out clean. Cool in the pans five minutes, then turn out onto a cooling rack. To ensure moistness, once the cakes are cooled, wrap immediately and chill.

For the cream cheese frosting, aku guna my red velvet cake frosting, which is cream cheese + mascarpone. Hubby loves it! for someone yg tak makan cake, i guess this cake works :)

For the Cream Cheese Frosting:
4 ounces butter, at room temperature
4 ounces cream cheese, at room temperature
4 ounces mascarpone cheese, at room temperature
1 cup powdered sugar
1 tablespoon vanilla extract

To make the frosting: Using the whisk attachment, whip the butter and  cheese on high speed for about 5 minutes, scraping the bowl down as necessary. Reduce the speed to low and slowly add the powdered sugar until all is incorporated. Add the vanilla and mix to combine. Increase the speed to medium high and whip for a few minutes until the frosting is light and fluffy, scraping the bowl as necessary.


  1. kak shidaahh... cantik nyer kekkk.. lawaaaaa... buat kek birthday budak2 ni mesti suke warne warni.. woo takut nak try kek gini... risau ta jadi.. hehee.. canti cantikk

  2. Shidah,
    you baked the 1 layer each time separately until all masak, then only you assembled all the layers together ye?
    Memang sungguh2 cantik kan your cake ni!

  3. izah,

    thank you. cuba la izah. tak susah pun. as long as u ikut the instruction. sedap tau. the kids love it!

  4. k.min,

    phew! nasib baik k.min tak comment dalam my fb, kalau tak, ur email will be flooded with notifications. hehe..

    yup. i baked each layer separately. kejap je nak bake each layer tu sebab dia nipis. the cake tak naik tinggi pun, gelembung sikit je.

    I didnt add much colour in the batter, thus the pale looks.actually, i tak suka coloured cake, but with this cake, it's just gorgeous. k.min cuba la, alya and zahra will love it :)

  5. shidah
    cantik sgt kek ni..first time nampak kat blog jue itu dah jatuh cinta ;-)
    sedap tk kek ni? i nak buat ni...jatuh cinta kat rupa dia pasai cantik sgt..

  6. zarin,

    my hubby suka sgt this cake. dia cakap lagi sedap dari red velvet cake. memang worth the time spent buat kek ni sebab sedap! cuma i dah reduced the sugar and omit lemon n lemon zest. i think sugar dalam the original recipe is too much. k.yani pun cakap, that her cake was a bit too sweet for her taste. tu yg i reduced sugar.

  7. wah.. guna white eggs only. dan2 tu terasa low kolestrol. hehe.. terer la kak.. sgt santek 7 gojes!! saspen plak rasa nk try buat kek ni. i think i'll just order from you lah nanti. boleh? ngeeee....

  8. huiii... lawonyer kaler kek ni....
    dlm byk2 kaler.. pink & orange tu yg tak terbeli lagi kat rumah tu...

  9. Shidah,

    Awat rainbow tak tujuh color? kalo kak Lili buat harus sayang nak makan...hahahaha!

  10. WOW...nice and nampak sedap sgt!!!

  11. wowwww....cantiknya...marvellous

  12. Sizuka....
    sungguh cantik lah the rainbow cake itu...:-)) nanti nak cubalah...sangat sesuai buat kanak2 yang nak celebrate birthday 'kan...tapi kalau mak budak nak pun ok jugak;-)...

  13. Ju,

    ala.. u buat sendiri sure lagi sedap. malu la nak ambik order from u. if u want, u can come over for a baking session. nanti boleh belajar camne nak buat. :)

  14. k.ratna,

    kalau takde colour orange and pink tu, boleh mix colour sendiri. tapikan, bila dah buat the cake, mix the colour, rasa excited sgt2, especially bila tengok the beautiful colour.

  15. k.lili,

    err... soalan tu susah sikit nak jawap. i was wondering the same too. pesal cuma ada 6 colours. tengok rata2 blogger yg buat this cake pun guna 6 colours je.

    once dah gigit this cake kan, dah tak sayang dah nak makan sebab sedap! :D

  16. Hafiz & Ima,

    pada my husband yg tak suka kek, memang sedap sgt2. err.. tu dia yg cakap. he's quite fussy about his cake :)

  17. zuwaidah,

    thank you. the cake will definitely attract kids, very colourful :)

  18. 3E,

    in my case, bapak budak yg habiskan. hehe.. i think lepas ni, kalau i buat birthday cake, i'll bake this rainbow cake coz the kids will definitely be attracted to the beautiful colours. bake ye, pastu boleh la i singgah "rumah" u ambik sepinggan :D

  19. your colouring tue brand ape ek?? cantek....

  20. cantik nye kak..frosting tu pon elok jer..kompom sedap

  21. anonymous,

    I guna star brand. if the colour that you want, takde star brand, just use any halal food colouring. i tak add banyak, just 3-4 drop je.

  22. nashays,

    thank you. memang licin kek tu. :)

  23. kak, minta izin share link to fb...thanks

  24. Umyrah,

    Sure. Tq for visiting :)

  25. Shidah,
    OMG! Cantik and kiut sungguh kek tu tau! Rajin bakar layer by layer ye. Tapi memang berbaloi sungguh sebab the cake looks amazing! *thumbs up!*

  26. klu sy ada 2 loyng,agk2nye msk turn by turn blh ker?

  27. Aida,

    Thank you! I was very happy with the end result too. Especially bila potong kek tu and tengok the beautiful colors. I guna 2 loyang, so I bakar 2 loyang sekali gus. tak susah pun. it's easy peasy :)

  28. anonymous,

    yes, boleh. kalau oven muat utk 2 loyang, masuk dua2 sekali gus.

  29. cantik gilos...
    amik this award ya...

  30. Cantik kaler kaler rainbow u nie... U guna food colouring yg mana ek for them...especially yg pink tu. I punya selalu jadi mcm shocking pink jek... I pernah buat tapi 4 layered jek with 2 colours...malas punya psl... tapi tgk kek u mcm nak try balik nanti..... mmm bilalah tu kan....

  31. mummy nana,

    I used Bagus Rose Pink colouring, beli kat Bagus bakery. The pink colour memang cantik. It makes the cake nampak pastel.

    I pun rasa nak bake lagi, tapi malasnya.. aduhai..

  32. kali pertama ke blog ni, cantik combination warna.dah bookmark!

  33. akak

    nak tanya ni gune caster sugar ke sugar biasa? nak cube lah... cantik kek nih

  34. Hi SHida... Selamat Hari Raya even tho dah separuh bulan... eh I tot I dah balas comment kat sini tapi belum rupanya... thanks.. tulah I igt I nak suruh my mom belikan jugak lah food colouring nie.. serious tempted nak buat and nampak cantik like urs.... so semua u guna bagus brand kan? Ada specific name for the colour ke? I mean mcm pink tu just pink or pastel pink ke.. or green tu lime green? Green u pun cantik :) Let me know eh.. thanks..

  35. love this cake.senang nk buat cuma leceh kna bkr satu taste mg sedap,soft n milky

  36. Mummy nana,

    I'm so sorry... Langsung tak perasaan ur comment. I used coloring star brand and brand bagus

  37. Blackcardomompods,

    Yup! I love this cake too! Suka the texture but bercinta nak buat :)

  38. Hi! cantiknye ur cake!!!! bercita2 nak buat jugak lah..:)
    u are using cups measurement, meaning have to buy the cup utk baking tu ke? and utk frosting, powdered sugar tu icing sugar ke? Thanks!

  39. nak tnye, akak terima tempahan tak?
    area melaka?
    nak tempah rainbow cake ni, tpi saiz kecik....
    macam saiz 0.5kg cake

  40. salam kak.

    tried your recipe and it works! gotta thank you for sharing the info.

    feel free to review the outcome;)

  41. This is beautiful! How did you make the frosting white in color? I always ended up with yellowish, not as white as yours. Any tips? :)