I am addicted to this jagung mutiara. Sejak adik aku, Mas, buat business jagung and strawberry from cameron highland, aku terus jatuh cinta dengan the jagung. Hubby makan mentah je jagung tu sebab it's extremely sweet and lemak. Macam hirup susu pekat. Eh! Ada ke org yang hirup susu pekat? Hehe..
Ni favourite iffah, Bubur jagung mutiara. Makan hari2 pun takpe, dia suka sangat. Kalau stok jagung sampai je, dia la orang pertama yang akan suruh mama dia masak bubur jagung ni.
To order, whatsapp Mas at 0183560030
Bubur Jagung Mutiara
Bahan2
2 sudu besar biji gandum
2 sudu besar biji sagu kecik
1 tin cream corn
2 cawan jagung mutiara (gunakan pisau untuk leraikan biji biji jagung dari the corncob)
1/2kg santan
1 sudu teh Garam
Beberapa helai daun pandan
6-8 sudu besar gula putih (depending on citarasa masing2)
2 sudu besar biji gandum
2 sudu besar biji sagu kecik
1 tin cream corn
2 cawan jagung mutiara (gunakan pisau untuk leraikan biji biji jagung dari the corncob)
1/2kg santan
1 sudu teh Garam
Beberapa helai daun pandan
6-8 sudu besar gula putih (depending on citarasa masing2)
Cara
1. Rebus biji gandum dan biji sagu dengan air yg banyak sehingga biji gandum pecah dan biji sagu menjadi jernih. Lebih kurang dalam 45 minit, api yg perlahan
1. Rebus biji gandum dan biji sagu dengan air yg banyak sehingga biji gandum pecah dan biji sagu menjadi jernih. Lebih kurang dalam 45 minit, api yg perlahan
2. Masukkan jagung cream corn, jagung, garam dan gula
3. Masukkan santan bersama 2 cawan air, kacau perlahan sehingga mendidih.
4. Tutup api apabila bubur mendidih selama beberapa minit.
No comments:
Post a Comment