Monday, September 10, 2018

Nutty Bread and Guests at home

Iman is home for the long weekend.  Bila kakak Iman balik,  cousins yang kecik2 semua nak datang rumah,  tido kat rumah dengan kakak Iman.  Yang penatnya of course la aku.  Now I understand why mok was always in the kitchen. With 9 kids,  mok can't do anything else but cook all day.  We ate a lot as we were growing up. Sorry mok for being such a burden.  I love you mok. 

Anyway,  today aku a bit rajin sebab ada budak2 yang ramai,  yg constantly hungry.  At 6.30am, aku dah siap masak lempeng, cicah dengan daging masak gulai kawah.  Pastu I brought the kids out,  we did some walking around melawati mall,  then I dropped them at home to take shower,  and I went out for a drink with my cousin.  

Lepas minum,  I rushed back to cook lunch.  Then humaira sibuk la bugging me to bake something.  Maka,  terpaksa ler aku rajinkan diri untuk buat roti.  The recipe was shared by Speda.  Jazakillahu khair Speda for the awesome recipe.  Bread ni ada nutty taste sebab ada almond flour.  Aku suka sangat! 


Nutty Bread

Bahan2

500gram tepung gandum

350 ml air (air + 1 bijik telur + 2 sudu besar susu pekat,  1 sudu besar susu tepung)

2 1/4 sudu kecil yeast

3 sudu besar olive oil

2 sudu besar butter

1 sudu kecil garam

2 sudu besar gula

1 sudu teh GR super bake 

60 gram almond flour (ground almond) 

60 gram walnut

60 gram dried cranberries 


Cara2

1. Campurkan tepung,  yeast,  gula,  garam, Super bake, almond flour di dalam bowl.  Buat lubang ditengah, tuang air dan olive oil.  

2. Uli adunan dalam 3-4 minit,  masukkan butter.  Uli sehingga adunan tidak melekat di bowl.  

3. Sapukan butter pada bowl yang bersih. Masukkan adunan roti ke dalam bowl tersebut dan tutup dengan cling wrap.  Biarkan sehingga naik 2 Kali ganda. 

4. Tumbuk keluar angin dari dough.  Masukkan kacang dan cranberries.  Uli 1-2 minit.  Masukkan dough ke dalam Bekas pembakar.  Bakar selama 45 min,  160 degree Celsius.  


No comments:

Post a Comment