Never in my life, i would think that i will be able to make my own kole kacang. So, bila berjaya buat kole kacang, aku happy sangat. Arwah abah loves kole kacang so much. Sedihnya bila ingat abah. This is the first time kita org berpuasa without abah.. Memang terasa sangat abah takde. Semoga Allah tempatkan abah dikalangan hamba yg beriman dan bertaqwa.
Back to koleh kacang, recipe ni aku dapat from group kuih dalam facebook. Kebetulan semalam pegi Bagus, nampak tepung kacang hijau, terus aku beli. Bila berbuka, dah siap kole kacang aku. Hehe...
The recipe is as follow
450gram tepung kacang hijau
400ml of santan - dijadikan taik minyak
600ml santan
1.9litre of water
1 tsp garam
500gram gula (100gram gula merah, 400gram gula pasir)
400ml of santan - dijadikan taik minyak
600ml santan
1.9litre of water
1 tsp garam
500gram gula (100gram gula merah, 400gram gula pasir)
Cara2
1. Untuk taik minyak, panaskan 400ml santan tu sampai mendidih, kacau once in a while until santan tu berketul2 dan brown.
2. Dalam pot yang besar, masukkan 600ml santan, air, tepung kacang hijau, gula dan garam.
3. Kacau hingga adunan tak berketul.
4. Panaskan pot dan kacau adunan tanpa henti sehingga adunan menjadi likat dan berkilat. Dalam. 15-20min
5. Tuang adunan dalam talam berukuran 12x12. Biarkan sejuk. Tabur taik minyak
1. Untuk taik minyak, panaskan 400ml santan tu sampai mendidih, kacau once in a while until santan tu berketul2 dan brown.
2. Dalam pot yang besar, masukkan 600ml santan, air, tepung kacang hijau, gula dan garam.
3. Kacau hingga adunan tak berketul.
4. Panaskan pot dan kacau adunan tanpa henti sehingga adunan menjadi likat dan berkilat. Dalam. 15-20min
5. Tuang adunan dalam talam berukuran 12x12. Biarkan sejuk. Tabur taik minyak
No comments:
Post a Comment