Tepung bokoh adalah sejenis kuih lama yang memang susah nak cari sekarang. Kuih yang seakan sama adalah tepung talam but still rasa berbeza.
Dulu masa mula2 kawin, aku suka sangat beli tepung bokoh from makcik tua kat pasar jertih. Her tepung bokoh is to die for, memang sedap. Tapi lepas tu, dah tak jual. Makcik2 kat situ kata dia dah sakit tua. Maybe now dah meninggal.. Sedih sgt
Ramadhan ni tiba2 mok teringin nak makan tepung bokoh. Bila tanya mok, main ingredient untuk tepung bokoh, mok kata tepung beras. So aku pun apa lagi, cuba la reka recipe sendiri. Alhamdulillah, mok kata sangat sedap. Yay!! My tepung bokoh is a bit sweet sebab mok suka manis. Please omit gula pasir kalau nak kurangkan manis.
The recipe is as below
Lapisan bawah
550gram nisang or gula merah
100 gram gula pasir (boleh omit kalau tak suka manis)
250gram tepung beras
1 tsp kapur
1.8litre air.
Lapisan atas
500ml santan pekat
1 litre air
150gram tepung beras
1 sudu kapur
2 tsp garam
500ml santan pekat
1 litre air
150gram tepung beras
1 sudu kapur
2 tsp garam
Cara2
1. Lapisan bawah - campur semua bahan, make sure tepung beras tak berketul , kacau atas api sampai adunan menjadi likat dan berkilat. Tuang dalam bekas.
1. Lapisan bawah - campur semua bahan, make sure tepung beras tak berketul , kacau atas api sampai adunan menjadi likat dan berkilat. Tuang dalam bekas.
2. Lapisan atas - campur semua bahan, make sure tepung beras tak berketul, kacau sampai likat dan berkilat, tuang keatas bekas yang mengandungi lapisan bawah, sejukkan.
Tepung bokong ni lembut. Bila nak makan kena scoop, but memang sedap. 😁😁
Salam Shidah,
ReplyDeleteTerkenang zaman dolu2 dok make tepung bokoh ni! TQ for the recipe. Will give it a try!
Wsalam kak,
DeleteThis recipe is based on citarasa my mom. I hope you will enjoy it too. Selamat menyambut ramadhan 😁😁