Sunday, July 12, 2009

Chocolate Pound Cake

Tiba-tiba je hari ni macam rajin pulak nak buat cake. Aku ada recipe chocolate moist cake, but rasa gatal pulak today nak try recipe baru. Setelah puas bergoogle, maka aku decided to use nye recipe. Baca review those yg dah try, macam bagus je recipe tu. Cuma masalahnya aku takde buttermilk je. Then aku google lagi, mcm mana nak buat buttermilk sendiri. Then, start la sessi memasak aku. Ni la hasilnya
  • 1 1/2 cups butter, softened
  • 2 1/2 cups white sugar
  • 5 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 teaspoons instant coffee granules dissolved in 1/4 cup hot water
  • 1 cup buttermilk (if takleh jumpa buttermilk, boleh buat sendiri by adding 1 tsp vinegar to 1 cup of milk and let it stand for 10 minutes)
  • 2 cups all-purpose flour
  • 3/4 cup unsweetened cocoa powder
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1/4 cup of milk (aku alter the recipe a bit. I love moist cake)
1. Preheat oven to 325 degrees F (165 degrees C). Grease and flour a 10 inch Bundt pan. Mix together the flour, cocoa, baking powder, and salt. Set aside.

2. In a large bowl, cream together the butter and sugar until light and fluffy. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Beat in the flour mixture alternately with the dissolved coffee and buttermilk. Pour batter into prepared pan.

3. Bake in the preheated oven for 60 to 70 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Let cool in pan for 20 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely.


  1. best nya.....terliur plak....
    nnt i turun KL u buat tuk i ye...:D

  2. hahaha.. ok! this recipe is quite good. next time kalau buat choc cake, i'll just use this recipe. eh! bila u nak turun kl?

  3. moist tak choc cake tu? my experience slalunya choc cake yang bake tak moist macam yang steam. Kalau sdp boleh cuba... Aku blum jumpa resepi choc cake yang I really like... Eh senang je wat buttermilk tu...:-)

  4. moist. the cake according to kawan aku, rasa mcm chocolate mudcake, which is moist and heavy. aku suka rasa mcm tu.. hehe. kalau tak suka coffee, omit je coffee tu.