Saturday, December 12, 2009

Ketam Sweet Sour with Thai Sauce

Ketam ni adalah ketam yang aku beli eons ago.. hehe.. Aku exaggerate je, takde la lama sampai mcm tu sekali. Ni ketam yang dibeli masa aku last balik kampung. Bila yek? Aku pun dah tak ingat. Yang pastinya, ketam ini adalah ketam nipah or mud crab. Aku suka ketam ni sebab isi tebal dan sangat sedap. According to adik aku, ketam nipah kalau ada kat pasar, it's quite expensive, about RM30-35 perkg. Aku bought these ketam for only RM11 perkg. Sure korang pelik, kat mana la aku beli ketam yang begitu murah. Ni ketam yang dibeli direct dari orang yang pasang perangkap ketam. Takde middle man, so barang memang murah la.

Ketam nipah dengan ketam bunga, rupa memang lain. Ketam bunga kurus sikit, muka less fierce, ketam nipah ni memang garang giler muka and very mischievous too. Manjang nak melarikan diri, ada je akal dia. Masa aku beli ketam2 tu, semua still hidup lagi. Nak ketuk dia sampai mati tak sampai hati, so adik aku, Abe, masukkan ketam yang hidup tu, dalam freezer. Aku rasa a bit tidak berperikebinatangan, but dah tu nak buat mcm mana, tak sampai hati nak ketuk or biarkan dia mati kat luar mcm tu je. Aku pretty sure, ketam2 tu mati sebab kesejukan. Kesian ketam.



This is actually a very simple dish. Masak macam ketam sweet and sour, but add thai sauce about 3 tbs. Rasa kick sikit :D. Err .. ketam nipah warna hitam, cuma lepas masak je tukar jadi kaler merah/orange gelap mcm ni.

11 comments:

  1. I anak beranak sker ketam....
    tp ketam u ni I tak pernah beli, I kata ni ketam batu...20 thn dulu masa hiway utara selatan dlm pembinaan, ada beberapa spot kat tepi hiway tu org jual mende nih, ada gambar sepit kat tong dia, masa tu I dok pikir, pesallah ada org jual kala jengking, nak watper beli kala jengking?

    Bila tanya kat hubby, tergelak besar dia. Itu ketam batu lar....ada sekali dulu lah hubby beli dlm 4 ekor, 7 hari 7 malam dia tak mati2 beb! lama2 I naik takut, yer lar atas darat pun dia boleh hidup tanpa makan dan minum, I ingat ni apa punya jelmaan, diam2 I bungkus dan POW! abes citer!...hehe...

    ReplyDelete
  2. QJ, ketam ni lain dari ketam batu. ketam batu is stone crab but yang i masak tu mud crab. mud crab cuma ada kat mangrove je. i tengok ketam batu pun ngeri. i'm not so sure kita boleh makan ketam batu ke tak. rasanya macam tak boleh.

    ReplyDelete
  3. Kedua2 wanita ni tak suka tidor cepat ke?? hehe...

    Sizuka, sebelum I komen pasal ketam, nak bitau you I dah masak kerutup tapi guna ayam. Sangat senang ek? Tq kasi semangat wpun I ambik masa sikit to execute it, cewah.

    I panggil KETAM BANGKANG (Lawyer mesti suka ketam tu, haha). Masa I kecik2 duduk Kota Tinggi, ketam bangkang merupakan kenangan indah dalam dapur mak I.
    (as I am a Cancerian, ketam merupakan binatang tersangat rapat di hati). Notice my blog logo or not? hehehe..

    ReplyDelete
  4. cs, i slept pukul 3.30am last nite. bangun pagi ni, kepala dah pening2 lalat gitu. alhamdulillah menjadi ur kerutup. to me, kerutup la yang paling senang nak masak, lagi senang dari rendang.

    first time dengar word ketam bangkang tu. but rasanya memang amat sesuai dengan rupa ketam tu yg sangat fierce macam lawyer nak masuk court.. hehehe.. yes cs, i pun perasan rupa ketam yg amat besar kat blog u tu :D

    ReplyDelete
  5. Oooo gitew ker? baru I tau.. nasib baik I dah POW kan dia..nyawa dia mmg liatlah, dulu nak ketuk takut, so biarkan dia mati sendiri konon.. aleh2 seminggu masih gagah perkasa, tu yg I pikir apa punya jelmaan... I pun rasa dia takleh dimakan as what my ustaz said..

    I pun perasan logo ketam tu..
    gawang2 dia cuma boleh sepit jer..
    tapi I....siap ada bisa lagi...hm...
    ( naper laa aku dilahirkan dlm zodiac tu ek?)

    ReplyDelete
  6. er...ketam sokong ada dak? instead of bangkang... keh3..

    ReplyDelete
  7. QJ, i pun sama takut nak ketuk ketam. memang ketam batu haram dimakan. i pun rasa ketam batu tu jelmaan. seram dengar, boleh hidup more than 7 days.

    ketam sokong nampak macam nak meraih undi je.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Shidah, funny comments here...i terhibur. Anyway bila2 balik kampong boleh kirim tak ikan2 & ketam2 fresh. I dah terbiasa rasa ikan pasar tak boleh nak bayangkan rasa nikmat makan ikan2 fresh....ingak k...i nak kirim ye:D

    ReplyDelete
  9. ain, insyaAllah. but sekarang memang takde ikan sebab orang tak turun kelaut during monsoon season. I think the earliest I balik pun, maybe during chinese new year. I'll inform you nanti. In fact, ikan bilis beli tepi pantai, sangat sedap dan lain dari yg jual kat pasar. dia orang buat ikan bilis everyday, so takde la ikan bilis hancur or bau mcm ikan bilis lama.

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah...If its not causing any trouble ye Shidah. Thank u so much. Tak kesah lah ikan, ketam, kerang, kupang...whatever yang available..am not fussy, semua kita makan:D

    ReplyDelete
  11. ain, kerang and kupang takde rasanya. maybe kalau ada pun it will be kat Tok Bali. nanti bila I balik, I'll inform you ye.

    ReplyDelete