Selalunya tengahari aku akan makan nasik campur, then petang, aku beli food from kedai-kedai tomyam yang ada kat situ. Aku teringat-ingat telur hancur yang aku makan kat one of the kedai tomyam yg ada kat situ.
Telur Hancur Masak Pedas
Ingredients
5 biji telur
2 tbs cili boh
4 biji bawang putih - crushed
2 senduk minyak
3 tbs oyster sauce
3 tbs chili sauce
1 1/2 tsp salt
2 tsp sugar
daun sup - cincang
cili padi - potong nipis (optional)
cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih and cili boh sampai garing.
2. Pecahkan telur dan tuang semua dalam kuali, pastu kacau sampai telur garing.
3. Buang lebihan minyak, and add oyster sauce dgn sos cili, tambah garam, gula, daun sup dan cili padi (optional).
Aku buat this recipe kurang pedas sikit so that Iman and Iffah boleh makan. Mas cakap sedap sangat-sangat.. hehehe.. kembang kejap aku. Aku pun rasa sangat sedap and I think kalau tambah Lala or any shellfish, sure lagi sedap. Lagi satu yang aku suka about foodcourt kat seksyen 2 Shah Alam tu, dia org punya ABC. Instead of guna sirap je, dia orang letak melted chocolate. Peh!!! memang sedap giler!! Since aku blah from seksyen 2, tak pernah lagi aku jumpa ABC chocolate tu.. teringin sangat nak makan :(
brehi telur dia ni, mesti kentut power~! Nasik tolurr satu!
ReplyDeletecih!! jahat potek! tu once upon a time kat seksyen 2 shah alam.. hehe.. lening dok la brehi sangat, biasa2 je sebab geli nak pecahkan telur masuk dalam kuali :)
ReplyDeleteHi... "geli nak pecahkan telur masuk dlm kuali"? but why? Adakah you juga ada fobia dengan telur wpun suka makan telur??
ReplyDeletecs, dulu masa 1st year, i pecahkan telur dalam kuali, pastu darah penuh dalam kuali, i terus muntah2 kat tepi dapur tu. lepas tu, tak makan telur for almost 5 years. sekarang je baru makan balik. kalau buat kek or kuih yg guna byk telur, or kena separate telur, i will ask my maid, iman or iffah buatkan.. hehehe. teruk kan?
ReplyDelete