Tuesday, February 2, 2010

Nasi Kebuli - recipe

Dear Ayu, selamat mencuba. Hope ur kids will like it :)
Bahan A
1 ekor ayam - potong 4
garam, kunyit

gaul ayam dengan garam dan kunyit, perap for 8 hours

Bahan B - blend
1 tsp ketumbar
1/2 tsp lada hitam
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
4 batang serai (I letak 2 batang je, coz I dont like the overwhelming taste of serai)
1 tsp serbuk kunyit

Bahan C
4 pot basmathi
4 1/2 pot air
garam
1 tbs chicken stock granules (optional)
cara2
1. basuh dan toskan basmathi
2. masukkan air dalam periuk, bersama dengan bahan A and B.
3. biarkan mendidih sehingga ayam 3/4 cooked.
4. keluarkan ayam, masukkan beras, garam and chicken stock
5. transfer the whole periuk masuk dalam rice cooker, masak hingga nasik empuk (i'm too lazy utk jaga api while masak nasik tu)
6. ayam yg 3/4 masak tu, goreng hingga garing, hidangkan dengan nasik.

note : instead of masukkan bahan B dalam air and rebus, I fried the paste sampai fragrant, pastu baru masukkan dalam periuk. guna minyak sikit je.

5 comments:

  1. Shidah, kat tv1 tadi ada dokumentari pasal visit kuala lipis. Ada disebut Sultan Perak suka nasi kebuli.., hehe.

    P/S: cik Ayu tak dikenakan pengeras ke? ;-)

    ReplyDelete
  2. cs, alamak! lupa i nak kenakan pengeras kat ayu.. hehehe.. cs dah buat ke belum nasik kebuli tu? :D

    ReplyDelete
  3. tengok bahan punya banyak, mesti sedap ya amat ni... mesti try kan... yumm yumm...

    ReplyDelete
  4. Shidah, lum try lagi.. masih mencari dan tercari2 mood dalaman, hahah..

    Nak tanya .. nasi tu warna kuning hasil dari ayam yg siap berkunyit (semasa diperap), kan?

    ReplyDelete
  5. mulan, memang sedap! hehe.. so kena cuba secepat mungkin. ada pengeras tau. kena jemput i datang makan.. just kidding :P

    cs, tarik nafas dalam2, pastu menyelam, tengok, maybe boleh jumpa mood yang terselam tu :D

    warna kuning tu from ayam and also dari tambahan kunyit dalam ramuan. kalau cs tak suka, just omit je kunyit tambahan tu

    ReplyDelete