Tuesday, March 23, 2010

Paung Goreng

Aku dah mcm obsessed dengan paung goreng. Dulu masa Iman was about 2 years old, everytime balik KT, mesti singgah kat satu gerai tepi jalan, dekat dengan stadium. Brader ni jual the best paung goreng I've ever tasted. Sebelah kedai brader ni, ada kakak jual cucuk bilis yang sangat lazat. Bila ingat cucur bilis dia, meleleh air liur. But lepas tu, dia orang pindah. Tak tau pegi mana. My quest for paung goreng started. Dunno why, susah betul nak cari paung goreng kat KT. Kalau kat KL, jangan harap la. Mesti lagi susah nak cari.

Last week masa aku balik KT, I tried to look for paung goreng kat Pasar Kedai Payang, tapi sebab by the time aku sampai pasar dah pukul 9am, paung goreng tu dah habis dijual. Tiga hari berturut2, takde rezeki aku nak beli paung goreng tu. Then on friday, the day yang kita orang balik to KL, kebetulan masa nak jalan kaki ke pasar, aku jumpa Abang Arif, cousin hubby kat bangsal depan rumah MIL aku. Dia cakap, paung goreng yang sedap, ada jual kat kedai tepi jalan, dekat dengan bulatan ladang, betul2 depan bangunan Sinar (suratkhabar sinar). Aku and hubby pun apa lagi, terus naik kete, pegi cari kedai tu. And we found the kedai! We were very excited, ingatkan jumpa la paung goreng. Sadly, takde pun paung goreng. Huwaaaa... rasa nak nangis je. Then hubby cakap dia nak makan nasik lemak. Masa hubby tengah makan nasik lemak tu, tiba2 aku nampak ada this one makcik carrying a basket full of paung goreng. Rupanya baru sampai paung goreng tu.

Aku pun apa lagi, borong almost 3/4 of the paung goreng. Memang sedap giler! I love it so much! On Sunday, aku cuba la buat paung goreng sendiri. Erm... agak mengecewakan, tak sesedap paung goreng yang dijual di ladang. Aku wish I can get a recipe from makcik yg jual paung goreng tu. Inti aku tak kesah sangat sebab it's just inti ikan, sama macam inti karipap ikan. Kulit tu yang susah sikit nak buat.


Paung Goreng Ladang

Oleh kerana paung goreng aku tak lawa sangat, jadi aku malas nak ambik gambar. hehe.. sorry ye. Gambar kat atas ni, gambar paung goreng ladang yang sempat aku snap masa tengah tunggu hubby habiskan his nasik lemak. Orang-orang yang tengah makan kat kedai tu pelik tengok aku ambik gambar paung goreng. Hahahah.. biarkan.. Sekali sekala jadi orang jakun :D

11 comments:

  1. i googled paung goreng(suggested by u)...macam2 bentuk ada. Tapi tengok yg gambar u upload lain pulak rupanya. Its golden and nampak garing. So, tak kesampaian lah i nak merasa paung goreng guna resipi u.
    Sejak berkenalan dgn u, meluap-luap rasa hati nak ke Terengganu. I love food and makes me curious to try all the delicious food it has to offer.
    Thanks for indirectly educating me bout your hometown and the local food especially;)

    ReplyDelete
  2. Salam Siz..

    Sungguh! I belum pernah jumpa or makan paung goreng...tak sabar nak tunggu u jumpa resepi makcik tu...yang sama macam makcik tu, yg nampak golden tu...kalu dah jumpa, jgn lupa share kat kitorang heh? haha....luv u siz - QJ.

    ReplyDelete
  3. i've no idea langsung mcmana paung goreng tu..i ingat kuih pau ygg digoreng but di sebabkan org ganu tmbh ing kat ujung every words..so i ingat kuih pau goreng jd kuih paung goreng laa..(betul tak?)

    takpa nnt u dh dpt resepi tu share la we all..(the kuih ye..)

    ReplyDelete
  4. Ain,

    the truth is, I takde la suka sangat makanan terengganu, sampai la i kawin dgn my hubby. baru la i belajar makan makanan terengganu yang sedap2. dulu masa belajar kat sekolah in terengganu pun, i wasnt that adventurous, nak rasa itu and ini. i'm glad that somehow my blog and writings on terengganu has sparked interest about trg in u. :D

    ReplyDelete
  5. salam QJ,

    paung goreng tersangat la sedapnya. actually, kulit luar tu lebih kurang mcm kuih bom bijan. but inti dalam tu is sambal ikan. so far pencarian recipe paung goreng yang sedap masih diteruskan lagi. once i dah jumpa yang menjadi, i'll definitely share kat sini, insyaAllah.

    ps : lepas ni QJ kena la buat trip to Terengganu, boleh saya bawak pegi makan paung goreng ni :D

    ReplyDelete
  6. k.siti,

    hahahha.. ada2 je k.siti ni. ada ke paung = pau. my friend cakap tomorrow dia bagi recipe. kena tunggu la ye, hopefully before I go to sabah this thursday. :)

    ReplyDelete
  7. Salam Shidah .. nak ke Sabah daki gunung ke?

    I thot paung tu sejenis ikan (baung), har3. So paung tu is a savoury dish, kan? Let me bayangkan rasanya kejap. Kalau kulitnya mcm kulit kuih bom bijan maknanya dia garing dan liat2 sikit bila sejuk. Gitu ke?

    p/s: kalau dah rezeki, tak kemana kan Shidah?

    ReplyDelete
  8. salam CS,

    lamanya CS tak bertandang! apa khabar? :)

    hahaha... paung bukan ikan baung. memang takde typo error. paung goreng memang liat bila sejuk. rasanya kalau orang yg pakai gigi palsu, mung akan menghadapi masalah makan kuih ni sebab takut gigi terlekat kat kuih paung goreng tu. heheh..

    tomorrow ke sabah cuti2 msia je. panjat gunung will be in october, insyaAllah

    ReplyDelete
  9. Shidah, kerap juga I singgah kat dapur you. Kadang2 singgah short cut dari dapur LG atau QJ; cumanya bila nak mengomen, mulalah sistem mcm sloth atau hang selamba dek aje. Mencii!

    Have a good journey to/from Sabah. Selamat jalan..

    ReplyDelete
  10. thx CS! hopefully i'll be able to update from sabah

    ReplyDelete
  11. salam and hye everyone.. sy zul mmg local org terengganu. sy xsangka ramai yg sukan kan makanan dari terengganu nie. makanan yg ada di terengganu mmg byk dan berbagai jenis bai kdari segi nasi,kuih2, seafood dan sbgainya. if u all bertandang ke terengganu lg sy nk suggest beberapa tempat yg menyediakan pelabagai jenis mknanan yg sedap2. 1st one is seberang takir. dari bandar KT, u all ikut jambatan sultan mahmud then ade signboard ke seberang takir. sepanjang jalan ke sberang takir ade rmai yg menjual di gerai2 tepi jalan. bese nye waktu petang. sampai di kg seberang takir tnye org kedai yg bernama Wan Sabil. kedai tu menyediakan pelbagai jenis kuih muih. for those yg suke makan keropok lekor, kat seberang takir juga ade menyediakan keropok lekor yg sgt sedap. tempat nye dekat dgn jeti penanmbang. 2nd place, bg yg suke mkn seafood, i suggest pegi kat pntai airport sbb tmpat tu byk gerai2 yg menyediakan mknan laut like ikan celup tepung or ICT, sotong,udang,pari sumenye digoreng dengan tepung. sape2 yg xpernah mkn or nk try makan sata dan pulut panggang, byk dijual di area batu rakit dan mengabang lekor ikut jalan pntai nk ke besut. ok i hope this small information can help u all while u all kat terengganu nanti. thanks..

    ReplyDelete