Wednesday, January 2, 2013

Kerabu Jantung Pisang

One recipe a day.. That's the mission for this year.

Bahan2

2 biji jantung pisang - buang kulit luar hingga tinggal bahagian putih, hiris halus, ramas dalam air, rendam dalam air garam for 1/2 hour. Celur hingga masak. Toskan

1/2 biji kelapa parut, goreng hingga garing dan tumbuk lumat.
3 ekor ikan sardine, rebus, buang tulang dan tumbuk lumat.
5 ulas bawang merah
300 ml santan pekat
1/2 tsp serbuk lada hitam
1 biji bawang besar - mayang
Garam, gula
1 biji limau nipis

Cara2
1. Bawang merah ditumbuk lumat, gaul bersama kelapa, isi ikan, garam, gula, lada hitam.

2. Campurkan ke dalam jantung pisang. Masuk kan santan pekat dan bawang besar. Perah air limau nipis, hidangkan.




No comments:

Post a Comment

Post a Comment