Saturday, January 5, 2013

Pajeri Nenas

Instead of the pajeri bersantan, aku Buat this version.


Bahan2
2 biji Nenas Josephine - peel, diced
Rempah 4 sekawan (cengkih, kayu manis, bunga lawang and buah pelaga)
8 ulas bwg merah - mayang
5 ulas bwg putih - mayang
2 inci halia - mayang
60gm butter/minyak sapi
Garam, gula

Cara2
1. Panaskan butter, masukkan bwg merah, bwg putih, halia dan rempah 4 sekawan.

2. Tumis hingga garing. Masukkan 3-4 tbs gula, kacau perlahan hingga cair. Gula akan caramelised the bawang.

3. Add Nenas dan garam. Jangan add air. Air Nenas akan turun dan nenas akan masak perfectly.

2 comments:

  1. wowoowwwwwww.. senang ni.. tqs for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulan, memag senang sgt. Bila u nak dtg kl? Rinduuuuu... ;(

      Delete