Monday, December 9, 2013

Roti Paung

Setelah sekian lama tak blog hopping, finally I got the time to do so. And, it so happen that masa tu k.ratna @mamawandiha posted recipe paung terengganu. Excited nak cuba. Hubby suka sangat makan roti ni. So far the best one yang aku penah rasa dijual kat pasar kedai payang. Nyonya ni jual roti belakang pakcik yang jual kuih banyak. Nanti next time aku balik KT, aku akan ambik gambar. According to nyonya ni, roti tu ada sorang pakcik yg duduk panji alam yang hantar. Memang sedap paung dia, but kena pegi awal sebab cepat habis.

As usual, when it comes to cooking, aku akan guna whatever is available in the kitchen. So this recipe has been tweaked. Hubby cakap memang sedap cuma dia tanya kenapa takde margerine kat bottom of the roti. I am trying to serve food that is low in calorie. Dah ler recipe ni calls for 100gram of butter. Kalau aku grease the pan with extra magerine, suka la lemak2 dalam badan aku ni. So, kalau ada yang suka the margerine taste, boleh la grease pan tu menggunakan margerine yg banyak.




Roti Paung

500 gram of high protein flour (tepung berprotein tinggi)
100 gram salted butter
25 gram susu tepung
50ml susu segar
200ml air suam
2 1/2 sudu kecil yeast
100 gram gula castor

Cara2
1. Masukkan tepung, susu tepung, yeast, gula ke dalam bekas. Kacau menggunakan whisk
2. Buatkan lubang di tengah, masukkan butter, susu segar dan air suam.
3. Dengan menggunakan dough hook, uli sampai sebati (lebih kurang dalam 10-12 minit) sehingga dough tidak melekat pada bekas.
4. Biarkan dough naik sekali ganda. 
5. Panaskan oven to 180 degree celcius.  Grease 2 bekas bulat berukuran 9 inci dan 8 inci dengan butter. 
6. Kemudian, tumbuk dough yang telah naik.Bahagikan dough kepada 40gram each, susun kedalam bekas bulat yang sudah digrease.
7. Biarkan dough naik sekali ganda, kemudian masukkan kedalam oven dan bakar selama 25-30 minit. 
8. Keluarkan roti yang telah masak, grease dengan butter on top. 

p/s : to those yang suka buttery paung, grease bottom of pan dengan margerine yang banyak. 

6 comments:

  1. shidah, aku ni nora...yeast tu blh guna mauripan x? pstu klau guna gandum biasa xjadi erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna any dry yeast. kalau guna gandum biasa, maybe the texture will be a bit different. but shouldnt be a problem

      Delete
  2. AsSalamu'laikum kak shidah,

    sb tak pernah buat roti, byk soalan nak tanya nie :-

    1. salted butter tu, nak kena cairkan dulu ke or biarkan dia lembut dulu pun boleh?

    2. k shidah pakai susu tepung cap gappo?

    3. kalau pakai yeast, buh gitu je ke dlm adunan?
    kalau pakai serbuk mcm mauripan tu, sukatan dia sama gak ke ie 2 1/2 sudu kecil + sikit air?

    tq. wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ina

      1. tak perlu cairkan, just biar at room temperature.
      2. any susu tepung boleh guna, asal kan susu tepung
      3. yup. bubuh mcm tu je dalam adunan. good yeast akan rise, tak perlu proof. guna dry yeast any brand pun boleh, mauripan pun boleh. tak eprlu bancuh dengan air dulu

      Delete
  3. Assalam Shidah...
    Eii geramnya tengok those buns...
    Tengok pada rupa roti dan bahan2nya, orang Johor panggil 'roti naik'..
    BTW, apa makna paung?
    ....CS......

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam CS,

      tak tau pulak it's called roti naik. i know somewhere people call it roti palembang.

      tak sure maksud roti paung sebab saya orang terengganu celup.. hehe

      Delete