Monday, October 26, 2009

Basmathi Premium

Semalam rumah aku penuh dengan guests. Hubby's aunts, siblings came over and overnight at our house lepas balik from Melaka. Maka aku terpaksa la masak sedap2. I'll blog about my Malacca trip later. Now nak bercerita pasal basmathi dulu. K.Mei, hubby's eldest sister, gave me sebungkus Basmathi nama Mithas 1121.

Abang Zainol, her hubby, dapat hamper raya from Bernas which consist of 2 bungkus beras vietnam wangi, sebungkus beras pulut and sebungkus basmathi. Bila aku tengok gambar nasi yang dimasak menggunakan basmathi tu kat depan packaging beras tu, aku cam tempted giler nak ambik. heheh.. dengan muka tak malu, aku mintak and K.Mei bagi. Alasan aku, nak masakkan untuk MIL, SILs and aunts yang akan datang nanti. Good reason kan? hahahaha

Oleh kerana aku dah janji dengan K.Mei, maka nak taknak, no matter how tired I was on Sunday tu, aku terpaksa la jugak masak, Nasik Minyak Terengganu. And I can tell you, the basmathi is to die for. Sedap giler! Rasa mcm kapas, and punya la panjang beras tu. Unlike the cheaper basmathi yang aku selalu beli. Aku try cari kat Jusco, memang takde jual. I think premium ones, memang takde. Rasanya mau RM12-RM15 perkg. Mana aku nak cari basmathi tu lagi?? K.Mei said, she will buy one for me kalau dia jumpa. Hopefully dia jumpa la sebab sedap sgt2. (Nora, engkau jangan pengsan dengan perkataan tu ye.. hehe)



Nasik Minyak Hujan Panas.

Nampak tak beras yang panjang2 tu? Sebutir beras, bila dah masak, double in length. Dasat sungguh!

8 comments:

  1. wahhh .. sangat panjang .. BTW, nanti I try tengok kat Save More kat B.Jelutong. All manners of beras yang Bernas produce ada, even those yang tak pernah nampak ...

    ReplyDelete
  2. gart, memang panjang! kalau ada cakap yek. rasa bercinta nak pegi kat kedai bernas kat port klang tu. and i'm not sure whether bernas dah market that beras ke belum.

    ReplyDelete
  3. Nyum..nyum..
    Nak citer sket, may I please? Masa my bro kerja kat Bernas and kebetulan another bro nak kawin, dia suggest kitorang beli Basmathi yang jenis WORLD tu. If I'm not mistaken, basmathi panjang tu kira 1st time dituai (virgin?). Wallahualam (my ingatan kian pudar almaklum dah lebih 10thn I makan beras tu). If you know MakTim caterer yg pandai buat beriani tu, dialah yg masakkan..
    Apa pun terjadi, since you dah fall in love with that particular Basmathi, you kena redah juga port klang tu (sori, citer terpanjanglah pulak).

    ReplyDelete
  4. cs, dulu i selalu jugak pegi port klang beli beras kat kedai bernas. now tak kuasa nak pegi, rasa jauh giler. bercinta la nak pegi tempat jauh mcm tu bila dah tua2 ni.. chewah! mcm la i dah tua sgt.. hehe..

    anyway, i dont think basmathi yg i masak tu dah dimarketkan kat sini. i tried looking for it everywhere, so far, tak jumpa lagi.. sedih giler ni.. huhuhu..

    ps : sapa maktim caterer tu?

    ReplyDelete
  5. MakTim is the owner of Tim's Catering, cater untuk segala jenis majlis specialising in Johor type of beriani namely beriani gam.
    Diorang ada kedai somewhere in Setiawangsa kalau tak silap. Kat situ ada jual murtabak, *botok2 (pernah *dengar tak?), dan makanan lain.

    ReplyDelete
  6. cs, kat setiawangsa?? whereabout in setiawangsa?? i wanna go! hehe.. rumah i kat melawati je, so tersgt la dekatnya. boleh try. my hubby suka sgt briyani johor :D

    ReplyDelete
  7. I cuba dapatkan alamatnya eh? Nanti I post kat blog I, ok? Bila makan tu, ingat2 kat I kay?? *burp*

    ReplyDelete
  8. cs, tima kasih!! sayang cs.. *muaks*

    ReplyDelete