Wednesday, November 3, 2010

DSST & Kuey Teow Goreng

This time aku nak tiru CS, tulis dalam shortform.. hehehe.. CS, jangan marah ye, saya peniru tulen. :D

What does DSST stands for? Mula2 nak tulis title penuh, pastu panjang sangat, maka jadi la DSST = demam, selsema & sore throat. *sigh*.. These past few days, my health is just not as bubbly and lively as I am. It started with demam last week kan, pastu stomach cramp. Pastu pagi semalam bangun with a bad sore throat and lips pouting like Angelina Jolie sebab ada ulcer besar kat lips. It's sooooooooo painful to pout like that the whole day. Tak letih ke Angelina pout her lips camtu? Aku yg dah 2 hari kena pout ala2 dia pun rasa lenguh mulut. Anyway, pagi tadi bangun dengan cough, sore throat decided to stay for a while and tengahari tadi demam..

Sedih nya... Tak tau la pesal asyik tak sihat je. Yes yes, I know, I should banyak beristighfar dan muhasabah diri. Sakit is part of penghapus dosa. Aku redha, thus I will not complain anymore. The good thing about being sakit is, I can mengada2 with hubby. hahahahha.. seronok ape mengada2 ni. Tapi kan, bila sakit mcm ni, still kena masak, memang la rasa a bit sedih. But kesian jugak kat hubby kalau aku tak masak. Dia dah rindu sangat dengan masakan aku. Chewah! macam real je..

So, what did I cook today? Suprisingly, aku ada stamina untuk buat kueyteow goreng for lunch. Then masak kacang buncing goreng with ikan bilis, telur dadar and ayam goreng cili hijau. But sadly, aku terlupa nak masak nasik. Boleh? ishk ishk! macam mana aku lupa nak masak nasik? Beria2 aku hidang lauk atas meja for hubby tadi, pastu bila bukak periuk nasik, nasik mentah. Aku dah masukkan beras dalam rice cooker, but lupa nak tekan cook. So nasi tak masak. Instead, jadi jelatah (betul ke?) coz the rice cooker was on warm. Terpaksa la aku buang nasi yang worth about 2 days tu dalam tong sampah. Aku selalu masak nasik every 2 days sebab rice cooker aku jenis yg sentiasa warm, so nasik sentiasa panas and tak basi. Pemalas kan? hahahhaa.. Takpe, nanti makcik ton balik, aku akan jadi lebih rajin.

Haa.. jangan tak tau, today, bila hari mendung bagai nak hujan tapi tak hujan, matahari tersipu2 malu, aku basuh 5 loads of laundry termasuk la selimut tebal. Masa angkat tadi, still ada baju yang lembab. Pesal la aku tak basuh baju semalam, masa matahari tak malu, memancar dengan gamaknya from pagi sampai ke maghrib?? Argh!! Something is wrong with me..

Kueyteow Goreng Ayam

ingredients
1 bungkus kueyteow
ayam/daging/seafood (as much as u want)
5-7 ulas bwg putih - crushed
2 tbs cili giling (boleh kurangkan kalau kids tak makan pedas)
2 tbs kicap manis
2 tbs sos tiram
3 tbs tomato sauce
1 tbs cili sauce (boleh omit kalau taknak)
1 1/2 tsp salt
2-3 tbs sugar ( i like mine to have a hint of sweetness)
taugeh, kucai
1/4 cup air

cara2
1. tumis bwg putih and cili giling sampai garing, masukkan ayam yang dihiris nipis.
2. pastu masukkan air, sos tiram, sos tomato, sos cili, garam, gula dan kicap. bila air mendidih, masukkan kueyteow.
3. bila kueyteow dah a bit kering, masukkan sayur. goreng for 2 minutes, hidangkan. :)

note : i tak masukkan any perasa/msg in my cooking unless sgt2 diperlukan.

6 comments:

  1. Shidah
    DSST meh? Wo dasyat tu :-) Hope you recuperate well (hijack MakTon cepat).

    BTW, cepat aje I tiba as though terdengar2 namaku dithebut2, heheh.

    Masak nasi terlupa tekan punat adalah perkara biasa. Sekali sekala, okaaay whaat.. kan?? Dan kalau mem tak sihat, juga perkara biasa kena masak juga; bukan kena paksa tapi 'dah kita nih kita' (DKNK), kan? <- DKNK sedara DKNY kot? hehe..

    Psst Shidah, sori I banyak cakap nih.. Now I am on my way reading your previous entries.. Daa..

    ReplyDelete
  2. Shidah,

    Betul ke pouting tu disebabkan ulcer or...hehe...you know I knowlah! Hahaha! Ooops, sowi, saje suka sakat Shidah! :))

    Nasi tak masak betul disebut jelaNtah... jelatah is salad timun n nenas yg orang Perak sebut... hihi... (macam cikgu ler pulok!)

    Lastly, style Shidah goreng keowteow, sama macam Kak Lili except that I tak letak cili sauce or gula, sebab kicap kipas udang yg label merah tu dah cukup manis. Nak sedap lagi, always have minyak bawang in your pantry, bila menumis noodles, memang sodap! ;)

    Psstt...sori jugak sebab cakap banyak ni macam kak Som kita!

    ReplyDelete
  3. salam shidah,
    aduh ur kuey tiow nampak menyelerakan!..
    tengok bahan2nya mesti sedap ni.

    apa2 pun u take care ya.rest as much no heaty food..

    ReplyDelete
  4. CS,

    hehe.. tu la.. kena hijack makcik ton cepat2 ni. my mom kata lepas raya haji, boleh la dia pulangkan. tapi my sister, mak shariff, nak beranak and nak pinjam makcik ton for a mth! aduhai.. glamer sungguh makcik ton.

    the truth is, i tak pernah lupa tekan butang cook on rice cooker. maybe sebab i jarang masak nasik.. hahahha.. bila makcik ton ada, dia la yg masak. sejak dua menjak makcik ton takde ni je, i yg masak nasi... sedih :(

    ReplyDelete
  5. k.lili,

    hahhahaha.. betul! pouting sebab ulcer je tau. yang itu tidak bisa, sebabnya kan lips ada ulcer. sian pakcik tu.. hahahha

    itu la, rasa mcm jelatah tu salad. i was confused. jelantah yek. tima kasih cikgu lili!! sayang cikgu! *muaks*... :D

    kena buat bawang goreng sendiri la nampaknya so that boleh simpan minyak bekas goreng bawang tu. thank you k.lili for the tips.

    takpe tulis panjang2 mcm CS, rasa disayangi je bila org tulis panjang2.. hahahah.. mengada kan?

    ReplyDelete
  6. salam ayu,

    iffah's favourite is mama's keuyteow. actually, i n iffah share the same taste bud. suka keuytoew n meehoon.

    tq for the well wishes :)

    ReplyDelete