Alhamdulillah masa aku pegi Pasar Tani semalam, hati still banyak lagi. Aku ingatkan kita org the earliest yang pegi pasar tu, rupanya dah penuh manusia at 6.15am. Lepas beli hati and telur masin, I bought some premix dirt untuk Iman and Iffah berkebun kat belakang rumah. Masa kat tempat beli tanah tu, aku nampak pokok Kemangi and pokok Selasih, tu pun aku rembat. Hajat hati nak jadi petani berjaya macam K.Min... hehe
Sampai je rumah, aku terus potong hati lembu tu. Leceh betul nak potong hati tu sebab kena potong kecik2 about 1/2cm in size. It took me about 1 hour untuk habis potong 1kg hati. Kalau ikutkan aku, memang malas nak buat Nasi Telur, but hubby dah jemput his friends, promosing Nasi Telur as the menu. Grr... sesuka hati je bagi menu sendiri. Lepas dah siap potong hati, aku goreng udang kering yang dah di blend, then goreng telur and last sekali goreng hati while masak Kerutup ayam. Aku buat dalam 1 gantang Nasi Telur, so this time, masak ayam pun tak banyak, dalam 4 ekor je.
Siap masak about 11am. Hubby's guests came at 2pm. Penuh kejap rumah aku. Potek and his family came, then Rithaudin came with his family later. Bila bergossip dengan wife Potek, Niza, macam tak cukup masa. By the time Potek ajak balik, we were not done yet.. hahahha.. Terpaksa la Potek menunggu lagi. Sorry ye Potek. Lain kali kita org buat lagi. :P
A complete Nasi Telur meal - Kerutup Ayam, Acar Nenas and Acar Kobis
Acar Nenas and Acar Kobis.
Zarin, here's the recipe for Acar Nenas.
Bahan2
2 biji nenas Josephine - buang kulit, potong kecik2
4 tbs sugar
4 tbs vinegar
1/2 tbs salt
2 tbs cili giling/cili boh
1/2 keping nisang/gula melaka
1/4 c water
cara2
1. Masukkan air, cili giling, cuka, garam, gula dan nisang dalam periuk, didihkan. Bila air dah mendidih, masukkan nenas. Air tak boleh letak banyak sebab bila air nenas turun, kuah acar tu akan rasa tawar.
2. Masak nenas sampai nenas betul2 masak. Tutup api, and hidangkan.
Bahan2
2 biji nenas Josephine - buang kulit, potong kecik2
4 tbs sugar
4 tbs vinegar
1/2 tbs salt
2 tbs cili giling/cili boh
1/2 keping nisang/gula melaka
1/4 c water
cara2
1. Masukkan air, cili giling, cuka, garam, gula dan nisang dalam periuk, didihkan. Bila air dah mendidih, masukkan nenas. Air tak boleh letak banyak sebab bila air nenas turun, kuah acar tu akan rasa tawar.
2. Masak nenas sampai nenas betul2 masak. Tutup api, and hidangkan.
Nasi Telur. I cooked Nasi Telur using beras siam wangi.
ha.. ni 1st time dengar nasik telur nih.. looks so yummeh!! rajin sungguh kak shidah memasak! eh jap.. apa kaitan sekilo hati dgn nasik telur tu?
ReplyDeleteJu,
ReplyDeleteI was forced to cook nasi telur semlm. It's delicious. Ni Terengganu nya heritage food. Dalam nasi telur, ada hati. I cooked 1 gantang nasi telur, kena guna dalam 800gm hati. :)
i pun first time dengar nama nasi telur...eh, husband i org gganu gak tp tk pernah plak mention nasi telur ni...btw, i love acar nenas..itu hari my aunty buat acar nenas i mkn dgn jayanya tapi lupa nk mintak resepi hikhik
ReplyDeleteerr dlm nasi telur u ada telur tak?
zarin,
ReplyDeletetak semua orang terengganu tau and penah makan nasi telur. i dapat recipe from my hubby's aunt. dia memang pandai masak masakan lama. :)
acar nenas tu simple je. nanti I update the recipe.
Likewise...first time dengar nasi telur jugak!
ReplyDeleteMesti sodap/setap/sedap nih...
(hmm...punya nak imagine ingredients nasi telur ni, sampai a few times kena edit komen sbb bnyk typo! hahahaha!)
k.lili,
ReplyDeletehehe..memang nasi telur ni tak femes, tak macam nasi dagang or nasi kerabu. certain people je tau masak nasi telur ni. pastu, kalau buat nasi telur, kena ada hands on experience. dapat recipe je, tak jadi.
main ingredient in the nasi ni, udang kering, telur and hati lembu. tu je, simple sangat2. pastu kalau makan, kena makan dengan kerutup, acar kobis and acar nenas, baru ada kick :D
Nasi telur i also tak pernah dgr.. two years ago when we kat trengannu and the hotel served all kinds of nasi as breakfast kita macam terpingga pingga tak reti makan all the rice yg terhidang.. macam cave ppl lah kita ni haha
ReplyDeletenasi tolo sajian istana je. ambe pon kelmareng je baru buleh rasa thehehe
ReplyDeleteRima,
ReplyDeleteBefore I kawin dengan dear hubby, I pun tak pernah dengar Nasi Telur. In fact, you cant find it at any restaurant in Kuala Terengganu. It's sajian istana, and only few people je tau how to cook Nasi Telur. I'm quite lucky that hubby's aunt is willing to teach me recipe lama2.
btw, I'm still getting use the name of some rice dishes served in Terengganu.. hehe.. banyak! and the list can go on and on :D
potek, this time tak payah duduk istana, boleh rasa nasi telur :D
ReplyDeletebg la resepi...nk cbe jgk...
ReplyDelete