Friday, October 16, 2009

Kerutup Kambing

Last nite bertungkus lumus aku membuat french bread rolls. Actually nak buat tengahari pastu tengok2 tepung roti tak suka. Aku tak suka guna plain flour, takde volume roti tu, rasa hambar je.. hehe.. memandai je aku.



Dear CS, kat bawah ni recipe kerutup kambing for u :)



bahan A : semua kena blend
15 ulas bwg merah (kalau guna bwg besar, dalam 3 biji)
10 biji bwg putih
2 inches halia
2 inches lengkuas

Bahan2 lain
2kg lamb/mutton
2 bunga lawang
4-5 bunga cengkih, pelaga
1/2 inch cinnamon.
8 tbs cili giling/cili boh
5 tbs rempah kerutup
1 kg santan
1/2 biji kelapa parut (utk buat kerisik)
2 asam keping
2 btg serai
garam, gula

mula2 kena tumis bunga lawang, cengkih, cardamon, cinnamon sampai garing, pastu masukkan cili boh/ cili giling. bila dah garing, masukkan bahan A and rempah kerutup. kalau takde, guna rempah kari abt 5tbs. tumis til naik minyak, masukkan kerisik, nisan (gula melaka), serai yg dah ketuk.

pastu masukkan kambing & santan 1kg. then masukkan asam keping. pastu kacau once in a while. bila dah nak masak, masukkan 2 biji bwg besar, cili merah yg dah potong panjang, garam, gula. the taste should be masam, manis and masin. kerutup tak sedap kalau kering mcm rendang, so kena ada kuah sikit.

2 comments:

  1. Thanks a lot my dear Sizuka. Akan ku gagahi tulang empat kerat memasak kerutup kambing, insyaallah; but before that kena BELA kambing dulu, kan? haha..

    ReplyDelete
  2. cs, hehe.. rasanya tu the 1st requirement, kena bela kambing.. hahaha.. berjanggut la tunggu nak makan kerutup tu nanti.

    ReplyDelete