Sunday, July 11, 2010

Nasi Lemak with Ikan Tongkol/Aye

Day 4 without Makcik Ton...

I thought I would be dead tired sampai  takde masa nak masak. Rupanya tak. Bila Makcik Ton takde, lagi rajin aku masak. Maybe jugak sebab aku ada 2 orang anak dara yang boleh dikerah. Buruh free la katakan, so boleh la disuruh buat macam2. Bangun tido tadi, dia orang dipaksa mengemas bilik mama, pastu menjemur baju yang mama dah basuh, semuanya ada dalam 4 bakul besar. Peh! banyak betul baju yang dibasuh oleh mama. Sorry ye En. Washing Machine, hari ni awak terpaksa bekerja keras pulak. Lepas jemur baju, kena basuh kasut, pastu kena tolong mama kat dapur. Hehehe.. sure dia orang tension giler..

Hubby cakap he misses Makcik Ton a lot! sebab masa Makcik Ton ada, aku jarang membebel. Bila Makcik Ton takde, keje aku membebel je. Ye la, melampau betul. Ada ke patut kotak rokok dibuang kat atas lantai. Rumah aku bukannya takde tong sampah. Dah la tu, pinggan mangkuk yang dah guna, letak bersepah. Apa salahnya letak kat dalam sink. Pastu tuala lepas dah guna, sangkut la kat penyidai. Lantai is not penyidai. Grr..... Mana la aku tak geram.

Last nite lepas dinner, aku kukus ikan tongkol. Ok, this might be a bit confusing. Kukus kat sini bukan steam ye, but rebus dalam periuk. Mok panggil ikan kukus, aku pun panggil ikan kukus jugak la. Dunno why org Terengganu tak panggil ikan rebus. Anyway, nak buat sambal tumis ikan tongkol ni, ikan tongkol kena kukus and biarkan overnight. Kalau kukus, then terus guna, isi akan lerai, tak pejal.

Nasi Lemak with Sambal Tumis Ikan Tongkol

Ikan Tongkol atau lebih mesra dengan panggil ikan aye for orang Terengganu/Kelantan :D

Recipe : Sambal Tumis Ikan Tongkol

Ikan Kukus
bahan2
1 ekor ikan aye (approx. 1kg - 1.5kg) - potong 4-5 bhgn
5-6 asam keping
1 kerek nisang (K.Hani cakap orang kedah panggil
ge'ghek)
3 tbs salt
3 cups air

cara2
1. masukkan air, garam, nisang, asam keping and ikan dalam periuk. bila dah mendidih, kecikkan api.
2. masak approx 1 jam or sampai air almost kering.
3. biarkan overnite.

Sambal Tumis
Bahan2
20 ulas bwg merah
10 ulas bwg putih
1tbs belacan
2 tbs asam jawa - ambik air
6-8 tbs cili giling
salt, sugar

cara2
1. blend bwg merah, bwg putih and belacan.
2. panaskan minyak, tumis bahan blend and cili giling sampai garing.
3. add 4 tbs sugar, then tumis lagi sampai cili betul2 masak. i cooked my sambal about 45 minutes, guna api kecik je.
4. masukkan ikan tongkol, with remaining air yg ada. rasa dulu, baru add garam, air asam jawa and gula sebab ikan tu dah masin and masam. 


Selamat mencuba! :D

2 comments:

  1. Shidah
    Sukerrlah dengar you blabber, hehehee

    ReplyDelete
  2. CS, hahahhaa... maybe sebab i jarang blebe, jadi bila blebe sekali sekala, sounded so sweet kan? hahahha..

    ReplyDelete