Tuesday, January 18, 2011

Bubur Lambuk

Cik Wok wanted bubur lambuk. Kat KL ni, mana la nak cari daun2 for the bubur lambuk. MIL brought the daun2 with her on saturday. Oleh kerana aku busy sangat on saturday tu, tak sempat nak masak bubur lambuk, I cooked the bubur on sunday.

A typical Terengganu bubur lambuk, takde kerisik and santan. Mine ada both coz my version of bubur lambuk is bubur lambuk Kelantan. Why I cook bubur lambuk version Kelantan? It's because my mom duduk kat Besut, which is sempadan negeri Kelantan and Terengganu, so most of the dishes kat sana ada influence from Kelantan.

A conversation that I had with Che' Hab (hubby's aunt)

Me          : Che' Hab, Cik Wok pegi mana? (When I arrived at her room, Cik Wok wasnt there)
Che' Hab : Cik Wok bersungai.
Me          : Bersungai? Mana ada sungai kat Ampang Puteri ni.
Che' Hab : Bersungai tu buang air besar or kecik (sambil gelak)

Maknanya, lepas ni, kalau nak cakap pegi buang hajat, kena cakap bersungai, lebih sopan santun :)


Bubur Lambuk
Bahan2
1/2 pot beras
Air secukupnya (bergantung pada beras)
6 ekor ikan selayang - rebus, buang tulang dan tumbuk
1 tbs lada hitam - tumbuk
daun2 for bubur lambuk (termasuk la daun kadok, daun kemangi)
garam
1 tbs kerisik
250gm santan

cara2
1. Masak beras tu hingga menjadi bubur, tapi make sure nasi bubur tu tak terlalu hancur.
2. Masukkan daun, santan, kerisik, ikan dan lada hitam.
3. biarkan merenih diatas dapur sehingga bubur betul2 empuk.
4. tambah garam dan boleh la dihidangkan.

8 comments:

  1. salam shidah,
    kita suka makan bubur..dah berapa kali nampak bubur lambuk yang gunakan daun2 yg tersebut diatas tu..first of all, daun2 tu susah nak dapat kat spore ni, 2ndly I tak kenal daun2 tu..hahaha....kalau dapat ni mesti i nak try buatlah macam sedap gitu..

    ReplyDelete
  2. OOO itu maknanya pi bersungai ye! hmm boleh diguna pakai ni :D

    ReplyDelete
  3. wah! bahasa istana ke tu kak? sungguh sopan! sedapnya nampak bubur lambuk tu. seriously, saya tak pernah mkn bubur lambuk kelantan. yg tau cuma nasik air je. btw kak.. kalau ada nangka yg masak, jgn disimpan didalam peti.. hehe.. sibuk nak berpantun tp tak pandai :p.. malu nk tanya direct sebenarnya ;)

    ReplyDelete
  4. Ayu,

    Actually bila buat bubur lambuk, yang paling penting, kena ada daun kadok and daun kemangi. pastu boleh add pucuk ubi kayu kalau ada. apa2 daun pun takpe. i pun tak kenal sangat daun2 tu, bila pegi pasar kat trg, just mintak daun untuk bubur lambuk. they will give u a bunch of everything :D

    i love bubur lambuk a lot! maybe jugak sebab i membesar dengan bubur lambuk :D

    ReplyDelete
  5. zarin,

    hehe.. lepas ni, boleh la digunapakai kat rumah. nampak sopan gitu. kalau orang dengar pun, takde la rasa gross or imagine yg bukan2. *wink*

    ReplyDelete
  6. Bubur lambuk pun peberet I.. tapi xpernah dgr lak org buat bubur lambuk guna ikan... mmmm interesting.... boleh cuba nie... guna kan lain boleh ke?

    ReplyDelete
  7. Ju,

    sopan kan word tu? first time I dengar :D

    hahaha.. dengan I, takyah malu2. U can go straight to the point. Nanti kalau nangka tu dah masak, I'll call u yek. Nanti boleh la datang ambik. :D

    Bubur lambuk sedap sgt2, especially kalau yang letak banyak daun. but, santan takleh byk, nanti muak :D

    ReplyDelete
  8. Nana,

    bubur lambuk version pantai timur, memang letak ikan. some people add daging too. but I cuma letak ikan je. Actually, boleh guna apa2 ikan, but ikan selayang/sardine yg paling sedap :D

    ReplyDelete