Monday, January 17, 2011

Pengat Nangka & A Hospital Visit

Saturday, I made pengat nangka. Ingat nak hantar sikit to Cik Wok kat hospital, but aku tak sempat nak squeeze in masa to visit her because sibuk sangat on saturday tu. Nasib baik jugak aku tak pegi on saturday coz Agung went to visit her lepas asar on saturday tu. Phew! kalau tak, seksa nak berprotokol.

Dunno why, I hate protokol. Dari nak kena angkat sembah etc, baik la aku duduk rumah je. To me, it's ridiculous. Tapi dah adat, nak wat camne. Since hari sabtu tu tak sempat gi hospital, I visited Cik Wok semalam. Aku buatkan bubur lambuk (will upload photo later today or esok) and meehoon goreng singapore. I went with my MIL sebab dia pun belum visit Cik Wok lagi.

Pengat nangka tu aku buat menggunakan nangka depan rumah. Rasa dah nak muntah makan nangka sebab dari last week, dah 3 biji yg masak. Sebijik nangka berat dalam 10-15kg. So imagine la, mcm mana kita org 4 beranak ni, nak habiskan 3 bijik nangka. Tu pun dah bagi pada jiran2, still ada lagi nangka dalam peti. Nangka depan rumah tu sedap sangat. Mok beli benih nangka tu from this one chinese farmer kat Tangkak. Buah dia manis, wangi and tak bergetah. Tak macam nangka yang beli kat tepi jalan or kat supermarket. 





Pengat Nangka
Bahan2
Nangka - 1/2kg, potong dadu
Biji nangka - rebus hingga empuk, potong dadu
1/2kg santan
2 cups air
3 senduk gula (kalau suka manis or kurang manis, boleh kurangkan/lebihkan the sugar ikut selera)
a pinch of salt
daun pandan

cara2
1. Masukkan santan dan air ke dalam periuk, bersama daun pandan, gula dan garam.
2. Bila santan dah mendidih, masukkan biji nangka dan isi nangka. Masa for few minutes, boleh la dihidangkan.

18 comments:

  1. wow! sedapnya nangka! and u made pengat some more! tapikan kak.. saya taktau kenapa.. sejak preggy anak sulong.. tiap kali makan nangka sakit belakang dekat area tongkeng. org kata angin. tp saya dok bedal jugak cuma lepas tu merana la.. sedih! nangka sgt sedappppppp!!!!

    ReplyDelete
  2. Ju,

    nangka tu memang sedap. I pun kalau makan nangka, angin banyak yang amat. but the nangka depan rumah I tu, somehow takde pulak angin. Do u want some? balik keje nanti singgah la rumah I, ambik some nangka :)

    ReplyDelete
  3. sedap nampak pengat nangka tu tp kalau i mkn sah sah kena angin satu badan...siksa sungguh rasanya...so, hanya telan air liur je tiap kali nampak nangka

    psst, corelle baru ke tu? ehehe

    ReplyDelete
  4. Shidah,

    Tumpang tanah jap...hehe nak ucap congrats kat Mrs plain-june for winning the giveaway from Rima! hehe! Tumpang vangga n gumbira!

    Now back to you Shidah... pernah makan nangka jenis ni.. memang sedap n takde angin mangin bagai! My mom loves serikaya nangka tapi k.Lili ni pelik sikit...nangka suka makan mentah kalo buat into manisan, tak suka langsung.

    ReplyDelete
  5. Shidah
    Lili memang pelik, hehe. I plak asalkan nangka, I suka tapi sejak dah pandai nih (baru jer pandai you), boleh memilih makan nangka madu jer. I sker serikaya nangka sebab it reminds me of my Mak n zaman kecik mongel dulu. Pokok nangka kebun sendiri.

    Tapikan tapi .. have u hidu tiak orang bau nangka?? Oh my god!! My experience during my muda time naik bas mini. Thektha wa cakap lu. Niway Shidah, I tak tergamak nak jumpa you this Friday. I masih maintain as pemalu n penyegan, auww...

    ReplyDelete
  6. sedapnya pengat nangka!!
    kalu rasa tak abis nangka meh le pos ke PJ retek... my whole family love nangka very much!! hehe...

    ReplyDelete
  7. zarin,

    demi nangka, I sanggup bersakit-sakitan. Selalunya, I ngap dulu, sakit pikir kemudian.. hehe

    corelle tu dah lama, more than 7 years. masa I beli kat langkawi dulu, it was selling at RM250 for 20 pcs. Sekarang ni tak dapat dah, mahal berkali ganda. nasib baik la i dah start menyimpan corelle time tu.. hahahah

    ReplyDelete
  8. K.Lili,

    The truth is, I pun sama. Kalau makan nangka or durian, tak suka yang dimasak, suka makan mentah je. Pengat nangka tu, I masak, but tak makan. Dah ler 1st time masak. nasib baik ler dihabiskan oleh en. suami on his free day yesterday.

    but mcm mana orang buat serikaya nangka? I wanna try la. nak bagi MIL makan :D

    ReplyDelete
  9. CS,

    K.Lili dengan I, satu citarasa, tak makan nangka yang dimasak. kononnya sehati sejiwa gitu.. hehe.. boleh la CS share recipe serikaya nangka tu yek. nangkaa dalam peti byk lagi.

    Orang yg makan byk nangka ketiak bau nangka ke? apasal ketiak shariff tak bau nangka? rasanya nangka kat rumah ni, dia sorang je makan 1/2, asyik "nak angka" je. bukak peti, "nak angka", non stop. Agaknya2 hubby I bau ketiak I ala2 nangka tak? hahahha..

    ala.. CS malu ke? jgn la jadi pemalu, jom la minum kopi. boleh minum and makan for free tau :D

    ReplyDelete
  10. kak madihaa,

    Awat tak cakap awal2, tadi I pegi area bangsar. Dah dekat sangat dengan PJ. Aisey! takde rezeki naak bagi nangka kat you. next time ye, insyaAllah. Kat pokok tu ada lagi 3 biji tengah tunggu masa untuk masak :D

    ReplyDelete
  11. Shidah

    alamak miss setapak la...nangka dah beli tapi sumer dah liao except seketul jer yg tinggal...

    ReplyDelete
  12. Cantiknya nampak nangka u... I xigtlah I suka ke tak nangka nie.. hahah boleh tak wat statement camtu.. psl sini xde jual... kalau durian kompem I suka... tapi mmg nampak sedaplah manis and xbergetah.... mesti best kan..lama nya tak makan...

    ReplyDelete
  13. Hi Sizuka, Wow! I da lama ta'makan ni. I think wayyyy back in the '70s at a Malay friend's house.
    Your this pengat nangka looks really sedap best.
    Ada lagi? Saya nanti bus datang. Ha ha.
    You have a pleasant week and stay beautiful. Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  14. Yat,

    Nampaknya kena pegi cari nangka la lepas ni. hehe.. kalau tak pun masak pengat using seulas nangka yg tinggal tu. mau nangis those yg tak dapat merasa. :D

    ReplyDelete
  15. Nana,

    hahahha.. maknanya memang u tak suka la nangka tu, kalau suka sure ingat. punya la lama tak makan nangka yek? takpe, balik msia nanti, cari nangka :D

    ReplyDelete
  16. Uncle Lee,

    Lamanya tak makan pengat nangka. That's like more than 30 years ago? The truth is, when I cooked the pengat nangka, that was the first time I tasted pengat nangka. I dont really like it. I still prefer fresh nangka, takmau yang masak punya.

    Ada bas balik Msia at ur place? I think I wanna wait for the same bus la mcm tu, I wanna go ur place naik that bus. hahahah..

    Have a pleasant day Uncle Lee. Thank you for dropping by :D

    ReplyDelete
  17. Tapi I suka cempedak goreng.... mmmmm nyumm.. I masih ingat..... ahaks..

    ReplyDelete
  18. I think, cempedak goreng memang sukar dilupakan oleh sesapa pun :D

    ReplyDelete