Tuesday, January 21, 2014

Biskut Cream Cheese

The truth is, aku ngeri jugak nak buat dessert macam ni sebab rasa macam extra sweet and sangat berlemak. Kalau buat once in a blue moon, ok la. To those yang on calorie counting, please jangan buat sebab 3 keping biskut lemak dah almost 150 calorie, tak campur dengan cream cheese and susu pekat lagi. Makan sekeping kecik tu mau la nak dekat 300 calorie kot.

Tapi takpe, kadang2 kena jugak menggembirakan lemak2 dalam badan ni kan. Kalau tak, kesian jugak, asyik go on low calorie diet je.. hehe..

PS : bila buat dessert ni, make sure terus bahagi2 kan kepada jiran2 dan ahli keluarga yang lain sebab once makan, maybe susah sikit nak stop. Jadi, baik jangan simpan dalam peti



Bahan2

A
500gram cream cheese - room temperature
3/4 tin susu pekat

B
1 packet of biskut hapseng or any biskut masin (maybe kena guna 1 packet lebih sikit)
1/2 cawan susu segar

C
1/4 cup nestum
2 tbs oat

Cara2
1. Sediakan loyang false bottom size 9 inci, alas dengan baking sheet.
2. Pukul bahan A hingga kembang. Ketepikan
3. Sapukan bahan A pada sekeping biskut, celup 2 saat dalam susu segar, susun dalam loyang. Setelah biskut disusun selapis, tabur bahan C.
4. Ulang step 3, sehingga selesai.
5. Cling wrap loyang dan sejukkan dalam peti selama 4-5 jam. Hidangkan

No comments:

Post a Comment