Tuesday, February 4, 2014

Daging Mysore

Last week masa pegi Giant, aku dapat beli Australian top cut beef for 80% off. Aku borong banyak2. Pastu sumbat freezer. Last week jugak, I saw baya, a friend on FB, posted recipe daging mysore. Tengok the recipe, macam best giler. But because it was weekdays, maka, aku takleh masak lagi coz hubby on clean eating on weekdays. Kena tunggu weekend baru boleh masak.

The ingredients memang dah ada kat pantry. Last week masa buat groceries, aku beli satu tub besar yoghurt. Yoghurt is one of the ingredient dalam recipe ni. Hajat hati nak amalkan pemakanan yg sihat by eating a spoonful of yoghurt a day. Tapi sampai sekarang tak buat2 lagi. Yoghurt yang more than 1 litre tu, masih lagi satu litre. Sigh... orang tamak memang selalu rugi. Aku la yang tamak. Taknak beli tub kecik, padahal bukannya ada orang makan pun.


Basil from my garden. Cita2 nak jadi macam k.nor or k.min, tapi tak tercapai lagi

 A cheapskate mom can never resist this :D





Daging Mysore

Bahan2

1kg  daging australian top cut
3 bunches daun ketumbar - cincang
3 biji bawang besar-mayang
3/4 cawan tomato sos
3/4 cawan yogurt
1 kiub pati lembu
garam
gula

Bahan A
5 ulas bawang putih-kisar
2 inci halia-kisar
sedikit cengih, buah pelaga, kayu manis, bunga lawang (rempah kasar)
4 Sudu minyak sapi -untuk menumis .

Bahan B 
1 sudu besar serbuk cili
11/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada putih 
2 1/2 sudu besar serbuk jintan putih - disangai dan dikisar

1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk, masukkan rempah kasar for few seconds.
2. Masukkan bahan A yang lain dan tumis selama beberapa minit
3. Apabila bahan A garing, masukkan bahan B selama beberapa minit. 
4. Masukkan daging dan perlahankan api agar daging empuk approx 30 minutes depending on jenis daging yang digunakan
5. Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, garam, gula dan kiub pati lembu
6. Masukkan daun ketumbar(cincang), bawang yg dimayang dan masak selama 25 minit..
5. Setelah itu, masukkan yoghurt dan apabila daging mendidih, tutup api dan hidangkan. 

No comments:

Post a Comment