The ingredients memang dah ada kat pantry. Last week masa buat groceries, aku beli satu tub besar yoghurt. Yoghurt is one of the ingredient dalam recipe ni. Hajat hati nak amalkan pemakanan yg sihat by eating a spoonful of yoghurt a day. Tapi sampai sekarang tak buat2 lagi. Yoghurt yang more than 1 litre tu, masih lagi satu litre. Sigh... orang tamak memang selalu rugi. Aku la yang tamak. Taknak beli tub kecik, padahal bukannya ada orang makan pun.
A cheapskate mom can never resist this :D
Daging
Mysore
Bahan2
1kg daging australian top cut
3 bunches daun
ketumbar - cincang
3 biji bawang
besar-mayang
3/4 cawan tomato
sos
3/4 cawan yogurt
1 kiub pati lembu
garam
gula
gula
Bahan A
5 ulas bawang
putih-kisar
2 inci halia-kisar
sedikit cengih, buah
pelaga, kayu manis, bunga lawang (rempah kasar)
4 Sudu
minyak sapi -untuk menumis .
Bahan
B
1 sudu besar serbuk
cili
11/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada
putih
2 1/2 sudu besar serbuk
jintan putih - disangai dan dikisar
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk, masukkan rempah kasar for few seconds.
2. Masukkan bahan A yang lain dan tumis selama beberapa minit
2. Masukkan bahan A yang lain dan tumis selama beberapa minit
3. Apabila bahan A garing, masukkan bahan B selama beberapa minit.
4. Masukkan daging dan perlahankan api agar daging empuk approx 30 minutes depending on jenis daging yang digunakan
5. Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, garam, gula dan kiub pati lembu
5. Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, garam, gula dan kiub pati lembu
6. Masukkan daun ketumbar(cincang), bawang yg dimayang dan masak selama 25
minit..
5. Setelah itu, masukkan yoghurt dan apabila daging mendidih, tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment