Oleh kerana takde lada hijau kampung, aku beli je lada hijau biasa kat Giant. Ni semua sebab kes teringin sangat la ni. I freeze lebihan inti ikan tu, nanti boleh buat lagi.
Solok Lada
Bahan2
1 biji kelapa - preferably beli kelapa yang tak terlalu tua
6 ekor ikan sardine – rebus, buang tulang dan tumbuk lumat
250ml santan pekat
Bahan tumbuk
10 ulas bwg merah or 2 biji bawang besar
2 inci halia
2 1/2 tsp garam halus
3 tbs gula
Cara2 1.
1. Kelapa di tumbuk lumat dan digaul dengan ikan dan bahan tumbuk.
2. Sumbat ke dalam lada hijau yang telah dibelah dan dibuang biji.
3. Susun ke dalam periuk, dan tuangkan santan pekat. Tutup periuk
4. Didihkan, kemudian, perlahan api dan masak for another 5 minutes or so.
No comments:
Post a Comment