Tuesday, March 29, 2011

Nasi Kebuli Again

When I have to entertain guests and I'm not in the rajin mood, then, Nasi Kebuli adalah pilihan utama untuk menu. Initially hubby suruh masak nasik minyak hujan panas. Tapi mood aku tengah dibanjiri kemalasan yang amat, maka, dari nasi minyak, menjadi nasi kebuli. Why nasi kebuli? It's so simple, main campak2 je, less than 1 jam, dah jadi menu yg lazat.

Hubby's bossom buddy, Faisal and his family, came over for lunch on Sunday. I think I did mention that briefly in my blog. When we were in Kota Kinabalu last year, we bunked in at Faisal's place. They were great hosts! Faisal siap ambik cuti to bring us places.


 Nasi Kebuli

Nasi Kebuli with Tomato Mint Sauce & Yoghurt


Nasi Kebuli
Recipe

Bahan A
1 ekor ayam - potong 4
garam, kunyit

gaul ayam dengan garam dan kunyit, perap for 8 hours

Bahan B - blend
1 tsp ketumbar
1/2 tsp lada hitam
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
4 batang serai (I letak 2 batang je, coz I dont like the overwhelming taste of serai)
1 tsp serbuk kunyit

Bahan C
4 pot basmathi
4 1/2 pot air
garam
1 tbs chicken stock granules (optional)
cara2
1. basuh dan toskan basmathi
2. masukkan air dalam periuk, bersama dengan bahan A and B.
3. biarkan mendidih sehingga ayam 3/4 cooked.
4. keluarkan ayam, masukkan beras, garam and chicken stock
5. transfer the whole periuk masuk dalam rice cooker, masak hingga nasik empuk (i'm too lazy utk jaga api while masak nasik tu)
6. ayam yg 3/4 masak tu, goreng hingga garing, hidangkan dengan nasik.


Tomato & Mint Sauce
6 biji tomato - seeded and cut into cubes
a bunch of mint leaves
juice from 2 lemon
sugar and salt to taste
5-10 biji cili padi

cara2
1. blend all the above and served. 

14 comments:

  1. Hmmm....yum yummm! Tapikan tapi...takde kuah kuah ke? hehehee

    ReplyDelete
  2. belum pernah lg masak nasi kebuli.. simple je ye.. tapi nampak sedapp...

    ReplyDelete
  3. k.lili,

    takde la. tapikan, kalau k.lili rajin, boleh masak dalca. i think it will be superb :D

    ps : bb cream tu i'll courier hari ni, insyaAllah :D

    ReplyDelete
  4. k.madihaa,

    sedap! tak menyesal la kalau masak.. hehe.. if possible, akak cari beras basmathi pusa, extra panjang, jual kat Jusco. 2kg for RM26.90. beras tu sedap sgt.

    ReplyDelete
  5. tak pernha lagi try nasi ni..dah lama dlm list..ishh cantik tul beras panjang gituu

    ReplyDelete
  6. shidah
    nak try lah nasi kebuli ni..i suka nasi ala2 mcm ni..ada tomato mint n yogurt tu..eh, yogurt tu u guna yogurt biasa je ke?
    btw, nasi ni macam ala2 khabsa rice pun ada ye!
    and lg satu first time i mkn nasi kebuli masa wedding my brother inlaw..sungguhlah tk sedap nasi kebuli ni and rupa dia sungguh lah tk mcm u punya ni..yours nampak menggoda, harus i try nih

    ReplyDelete
  7. izah,

    it's simple and sgt sedap. err..bagi tekak akak la. tapi so far, kengkawan yg dah cuba, semua kata sedap especially for the kids. they love it a lot.

    beras panjang tu akak guna basmathi pusa. beras pusa ni boleh beli kat jusco, 2kg for RM26.90. sedap sebab bila masak, nasik jadi gebus :D

    ReplyDelete
  8. zarin,

    actually, dari makan nasi ayam, nasi kebuli is a better choice sebab nasi ayam leceh, nak kena bakar ayam etc. nasi kebuli, just campak everything dalam periuk, then goreng the chicken, masak nasi guna leftover air from rebusan ayam tu.

    yoghurt tu just plain yoghurt. cuma kalau nak sedap, kena beli pure yoghurt, the ones yg jual kat kedai mamak. rasa masam lebih sikit. selamat mencoba :D

    ReplyDelete
  9. Assalam shidah,
    wah tengok your nasi kebuli ..teringat the nasi kebuli yang i buat you punya recipe..memanglah sedap..kecur pulak tengok your nasi beras panjang2 tu..

    Thnak you for the wishes for Iqram ya shidah..mudah2han apa yng didoakan makbul...amin..

    ReplyDelete
  10. salam Ayu,

    kena beli beras basmathi pusa tu dulu. eh! kat singapore ada jual? kalau takde, next time u datang msia, beli kat jusco :)

    Iqram and Iffah sama umur. Iffah was born on 28th June, lagi 3 months baru celebrate her 10th bday :D

    ReplyDelete
  11. Shidah,
    Sungguh sweet jek tengok Nasi Kebuli dan rakan-rakan bersusun di atas pinggan gitu :). Saya dok dengo gak Nasi Kebuli ni tapi tak terjumpa (sbb tak sempat cari) lagi resipi nya. Tingin gak nak cuba nanti.

    ReplyDelete
  12. Aida,

    hehe... tak sampai 5 minit duduk atas pinggan, dah licin. kalau buat nasi kebuli tu, kena beli beras basmathi extra panjang, baru sedap. :D

    ReplyDelete
  13. Shidah..

    Smlm try buat nasi kebuli..wow..my hubby and son makan tak hengat...sedap sesangat dia orang cakap...dah tak yah nak tambah dalca ke apa ke...but my hubby ni camana pun kene ada sambal belacan..so i tambah sambal belacan dengan mangga..apa lagi kayuh laju je...siap Muaish suruh simpan tuk supper...tu belum kena beras Pusa yang you recommend lagi tu..i guna moghul basmathi je...anyway thanks a lot sis for the recipe...mintak izin nak share kat my fb ye?...

    ReplyDelete
  14. myzun,

    alhamdulillah. senang kan nak buat nasi kebuli tu. my family love it too. next time i nak try dgn sambal belacan with mangga jugak. please share with the others, cuma if possible, can u link it to my blog. thank you :D

    ReplyDelete