Thursday, July 21, 2011

Nasi Minyak Hujan Panas

Dah lama nak upload gambar ni, tapi tak berkesempatan. Dah lama masak nasik minyak ni. Rasanya masa Father's Day.

Nasi Minyak Hujan Panas



Nasi Minyak Hujan Panas
Recipe : Dairimama.blogspot.com

5 pot beras
5 1/2 pot air
2 tbs minyak sapi
3 tbs minyak
sedikit rempah kasar (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga)
5 ulas bwg merah - mayang
5 ulas bwg putih - mayang
2 inci halia - crushed
beberapa helai daun pandan
5 tbs susu pekat
1 cup of kuah daging yg masak tadi.
garam

pewarna (merah, hijau and kuning) - titik dalam nasik bila nasik dah masak, biarkan kering, then baru kacau

cara2
1. tumis bwg, rempah kasar and halia, bila dah garing masukkan air, dan semua bahan lain.
2. bila air dah menggelak, masukkan beras, and letak dalam rice cooker. once nasik dah masak, baru letak pewarna. bila dah letak pewarna, biarkan for 5-10mins, baru harung nasik.



Daging Gulai Hitam

1 kg daging - potong mcm masak rendang
1 kg tulang rusuk 

- rebus sampai empuk

bahan blend
20-30 ulas bwg merah (i guna 5 biji bwg besar)
10 ulas bwg putih
3 inci halia
2 cups bwg goreng
4-5 tbs rempah gulai nasik minyak/rempah kurma

Untuk Tumis

rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, cardamon)
3 tbs minyak - utk goreng rempah kasar
nisang/gula melaka
6 tbs tomato sos
garam/gula

1. bila daging dah empuk, masukkan bahan blend and rempah kasar yg dah digoreng, termasuk la minyak tumisan tu.
2. then masukkan rempah, tomato sos, manisan, garam and gula.

kuah nasik minyak ni kena manis a bit,and rasa mcm stew pun ada


11 comments:

  1. Shidah,

    Nasi ni masak guna kuah daging yang dah di masak terlebih dulu ke, atau guna air rebusan daging n tulang tu? I terkonpius sikit...hehe

    Klili belum pernah masak lauk daging macam tu... something different that I must try. Thanks for sharing ;)
    Kebetulan hari ni kLili masak kari tulang tumis darat. Nanti I stori... hikhik!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Shidah,

    wah nasi minyak mu itew menguder perut yg telah sedia kenyang ini....kak nur suker nasi ada perisa...sedap...laju nanti mkn...tk dpt rasa yang u masak dpt cuci mata pun jadi lah kan!!

    ReplyDelete
  3. kak, daging ni ke yg akak tgh rebus masa saya pergi hr tu? sedapnya tengok.. kalau buat open house saya nk oder set nasik ni dgn k.shidah ye :D

    ReplyDelete
  4. Ju,

    yup! satu rumah bau bawang goreng. hehe.. my hubby suka sangat makan nasi minyak ni. insyaAllah i boleh buat but provided masa tu i ada kat kl la :D

    ReplyDelete
  5. alamak! k.lili! I already wrote a reply to ur comment, tapi tak appear.. huhuhu..

    ReplyDelete
  6. K.Lili,

    nasi minyak tu masak guna kuah daging. the daging gulai hitam tu, i normally cook a day earlier sebab the next day baru rasa mesra and lagi sedap.

    bila masak the daging, satu rumah bau bawang goreng. sedap k.lili. u'd love it! :D

    ReplyDelete
  7. k.nur.

    actually nasi minyak ni senang sangat nak buat. k.nur cuba la. dah cuba nanti, memang takleh stop makan. :)

    ReplyDelete
  8. salam, boleh tahu tak sukatan beras tu berapa byk ye? kat atas tu cuma tulis sukatan air 5 1/2 pot air je...

    ReplyDelete
  9. salam,

    i dah tambah sukatan beras. i tak perasan langsung tertinggal sukatan beras :)

    ReplyDelete
  10. salam, nk tanya, tbs tu ape? :)

    ReplyDelete
  11. 2 tbs minyak sapi tu maksunye 2 sudu ke?

    ReplyDelete