Monday, January 27, 2014

Kerutup Itik

Itik?? Yes! Itik! Suprisingly itik is really delicious. Kalau bandingkan itik and ayam, itik is way better. The meat is dark, macam turkey. I bought my itik kat Giant. Sekor cost me RM25. Itik takes longer time to cook dari ayam. So kalau nak masak itik, kena make sure, at least 1 hour atas dapur, api yang slow.

Hubby loves kerutup itik. iman and iffah refused to eat itik. Tapi semalam, bila dah makan, dia org suka pulak. Masa masak kerutup itik tu, aku masukkan itik dalam periuk with the rempah, and biarkan masak for 1 hour dulu baru masukkan santan and simmer another 1/2 hour or so. Itik tu will be super juicy and tender.


Kerutup Itik





Kerutup itik
bahan2
1 ekor itik - potong 16
kerisik - from 1/2 biji kelapa
santan 1/2 kg
2 asam keping
1 keping nisang sederhana
garam, gula
5 tbs rempah kerutup.
rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga)
2 btg serai - ketuk
bwg besar - 3 biji, just belah sikit je kat atas and bawah bwg tu.
cili merah - 4 biji, potong panjang

Bahan Blend 
20 ulas bwg merah
10 ulas bwg putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
6-8 tbs cili boh

cara2
1. panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah kasar.
2. then masukkan bahan blend, goreng sampai garing.
3. masukkan cili boh, tumis sampai garing, then masukkan rempah kerutup dan sedikit air. then masukkan kerisik, asam keping, nisang and garam.
4. once rempah dah garing, masukkan itik. Simmer for 1 hour.
5. Kemudian masukkan santan pekat, serai. Let it simmer for another 1/2 hour or sampai kuah jadi pekat.
6. Then masukkan bwg besar dan cili merah for about 10 minutes, then boleh la tutup api.

Kerutup ni kalau dah 2-3 hari, lagi sedap. I love to eat kerutup with pulut kuning.

No comments:

Post a Comment