Monday, February 3, 2014

Solok Lada

Mok buat solok lada semalam. My sister Ayu ajak makan rumah mok, but aku tak dengar masa dia ajak tu. So aku terlepas the opportunity to makan solok lada yang mok buat.  Sedih nya! Mok made the best solok lada. And she took the effort to pegi cari lada hijau kampung kat pasar malam. Kalau buat solok lada, lada hijau tu is the best sebab pedas dan besar, senang nak sumbat the kelapa and ikan mix.

Oleh kerana takde lada hijau kampung, aku beli je lada hijau biasa kat Giant. Ni semua sebab kes teringin sangat la ni. I freeze lebihan inti ikan tu, nanti boleh buat lagi.

Solok Lada

Bahan2 
1 biji kelapa - preferably beli kelapa yang tak terlalu tua
6 ekor ikan sardine – rebus, buang tulang dan tumbuk lumat
250ml santan pekat

Bahan tumbuk 
10 ulas bwg merah or 2 biji bawang besar
2 inci halia
2 1/2 tsp garam halus
3 tbs gula

 Cara2 1.
 1. Kelapa di tumbuk lumat dan digaul dengan ikan dan bahan tumbuk.
2. Sumbat ke dalam lada hijau yang telah dibelah dan dibuang biji.
3. Susun ke dalam periuk, dan tuangkan santan pekat. Tutup periuk
4. Didihkan, kemudian, perlahan api dan masak for another 5 minutes or so.

No comments:

Post a Comment