Thursday, June 4, 2020

Nona Manis

The beauty of RMO is that, people starts to cook at home. Tu termasuklah aku. Not that I don't cook at home, but aku go beyond what I normally cook. Kuih melayu is never my forte. Selalu kalau nak makan kuih, pegi je beli kat gerai kuih kat melawati. But during RMO, banyak yang tutup. Maka, terpaksa lah aku merajinkan diri untuk buat kuih, demi mok.

NONA MANIS 

Bhn A (hijau)
1 cup santan
1 cup tepung gandum
1/2 cup gula
1 biji telur

Bhn B (hijau)
1/2 cup santan
1/2 cup air daun pandan (from 4 helai daun pandan)
1/4 cup tepung jagung
1/4 cup gula
Few drops of pewarna hijau

Bhn C (putih)
1 cup santan
1 cup Tepung gandum
1 litre air
2 1/2 - 3 tsp garam
(Adunan C biar sedikit masin)

Cara2 

Bhn A
Satukan dalam bekas kacau sehingga tepung, gula dan telur sebati dengan santan.

Bhn B 
Masukkan dalam periuk kacau hingga sebati kemudian masak atas api kecil. kacau sentiasa supaya x berketul. Adunan should be kental macam yoghurt. Bila dah kental, masukkan ke dalam blender, add Bahan A, blend sampai sebati.  

Bhn C
Masukkan dlm periuk kacau sebati semua bahan, then masak atas api kecil, sentiasa kacau hingga pekat mcm yoghurt. Bila suam, masukkan dalam botol. 

Sapu sedikit minyak pada acuan, kemudian picit adunan hijau dlm acuan 3/4 penuh. kemudian paipkan adunan putih ditengah.

Kukus api sederhana for 10 min, angkat dan bila dah sejuk baru keluarkan dari acuan.



No comments:

Post a Comment