One of my favourite dish.Masa kecik2, mok selalu masak lemak macam ni guna udang sungai yang kecik2. Pastu makan dengan pulut or nasik dagang. Peh!! memang makan tak ingat dunia la. Masa zaman kecik2 dulu, makan nasik 5 pinggan pun takpe, sebab takan gemuk. Sekarang ni, memang terpaksa jaga apa yang masuk dalam mulut. Nanti termasuk dalam senarai calun "The Biggest Loser Asia" kang susah pulak.
How to cook masak lemak ni? Err.. please take note that aku masak menggunakan udang besar size XL. Susah la nak dapat udang sungai. Udang sungai and udang laut, rasa memang lain. I prefer udang sungai. Cuma zaman sekarang ni, mana nak cari, unless pegi memukat sendiri.
Recipe
Bahan2 (blend)
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 tbs cili giling
2 batang serai - ketuk
1 kg udang sungai/udang laut
1/2 kg santan pekat
2 1/2 tbs salt
4 tbs sugar
cara2
1. Masukkan santan dan bahan yang dah di blend dalam periuk, biarkan sampai menggelegak.
2. masukkan udang dan serai. bila udang dah 3/4 masak, masukkan gula dan garam.
3. kalau tak suka kuah yg pekat, masukkan dalam 1/2 cup of water. Bila udang dah masak, boleh la hidang dan makan dgn nasik yg panas or makan dengan pulut.
No comments:
Post a Comment