Monday, November 22, 2010

Laksa Terengganu Kuoh Meroh

I love laksa lemak. My favourite was alway laksa kuah putih which is synonym dengan gelaran laksa kelantan. Actually kat terengganu pun masak laksa kuah putih jugak, but dunno why it's more famous as laksa kelantan. I fell in love with laksa kuoh meroh bila kawin dengan hubby. Bila dah kenal laksa kuoh meroh, laksa kuah putih aku lupakan. I remembered one time, masa pregnantkan Iffah, time raya, aku makan 6 mangkuk laksa kuoh merah. Err.. bukan makan sekali gus tau, buat makan dari pagi sampai malam. Malam pun, dengan muka tak malu, aku akan pegi ke rumah hubby's aunt untuk makan laksa.. hehehe.. terukkan?

Tapikan, aku cuma suka laksa kuoh meroh yang hubby's cousin masak. Rasa dia, peh! memang takleh dilupakan. Laksa kuoh meroh tempat lain pale in comparison dengan laksa kuoh meroh Ba'yoh (hubby's cousin). Memang menyesal la makan laksa Ba'yoh tu sebab berantu giler. Today, aku decided to belajar buat kuoh meroh dari Ba'yoh.

Pagi-pagi lagi aku dah pegi pasar with MIL. We bought 5kg laksa, ikan, ulam, santan and rempah laksa. Kat Terengganu laksa kuoh meroh tu guna rempah laksa. Sometimes orang panggil laksa kuoh masok. Rasa laksa kuoh meroh ni ada sikit2 macam laksa johor, but definitely tasted better than laksa johor. Err.. orang johor jangan marah ye :D

 Laksa Terengganu Kuoh Meroh

 Daun putat, daun kayu, daun kemangi, belacan, timun, cili giling, taugeh, kacang panjang & kobis

kacang panjang, taugeh and kobis.

Note : recipe akan aku update tonite coz now I'm going out with Rina. :D

Laksa Terengganu Kuoh Meroh
Source : Ba'yoh

Bahan2
5 kg laksa
5 tbs rempah laksa
1 kg santan
750gm ikan selayang/sardine (kalau takde ikan sardine, ikan lolong, kembung, selar or any ikan will do) - rebus dan tumbuk hingga lumat. air ikan simpan untuk dimasukkan dalam kuah laksa
2 tbs belacan
1/2 biji kelapa - dibuat kerisik
1 tsp perasa
1 keping asam
8-10 tbs cili giling/cili boh
garam, gula, gula melaka/nisang
3 litre air 

bahan blend
800gm bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 1/2  inci lengkuas
1 inci halia


cara2
1. masukkan santan dan air dalam periuk, masak hingga mendidih, kacau once in a while untuk elakkan santan dari berketul.
2. biarkan mendidih for about 10 minutes, masukkan cili giling, dan kacau lagi for another 10 minutes or so.
3. masukkan bahan blend, belacan, kerisik dan rempah. kacau once in awhile, jgn sampai santan berketul2. masak for 15-20 minutes.
4. masukkan asam keping, perasa, garam, gula dan nisang/gula melaka. the kuah should taste masin and a bit sweet with a hint of belacan and kerisik. kerisik tak boleh banyak, coz then it'll be too overwhelming.
5. masak for 15 minit. hidangkan.

bahan2 ulam
daun kesum
daun kemangi
daun putat
daun kayu
timun
taugeh
kobis
kacang panjang.

laksa ni dihidangkan dengan extra belacan (kalau nak) & cili giling/cili boh.

10 comments:

  1. Shidah,

    I definitely gonna try this! Laksa lemak is my favourite, that explains why I love laksa Johor and laksa siam so much that the recent raya haji, I made a huge pot of kuah laksa johor just so I can freeze a decent portion for later use!

    Cepat2 ek letak recipe! ;=D

    p/s : semua laksa pong kak lili suka!

    ReplyDelete
  2. K.Lili,

    I dah up the recipe. buat esok yek! hehe... I love laksa too.. kita serupa.. lepas ni kena nyanyi lagu headwind la.. hahahha

    ReplyDelete
  3. shidah tx again for the Laksa. Rasa menyesal plak x habiskan td. seriously the best ever!!! dok 7thn kt ganu br 1st time mkn d best laksa ganu :P

    ReplyDelete
  4. shidah, i tk tau naper my tekak ni takleh masuk laksa kuoh merah ni. mak mentua i slalu masak masa raya and slalunya i will make nasi lemak for me di pagi raya huhu :(
    btw, i amik resepi ni mana tau kot2 i terajin nk wat for my husband sebab dia suko sangat laksa kuoh merah ni ( i je yg malas nk blajor ngan mak dia :D)

    ReplyDelete
  5. Rina, hehe.. sedap kan? sebab tu i suka sangat laksa terengganu. lepas ni kena buat sendiri :D

    ReplyDelete
  6. zarin,

    ye ke? i love laksa terengganu so much! 1st time i makan laksa terengganu masa mula2 kawin dulu and I suker sgt2. siannya u kena masak sendiri 1st day raya. I didnt know ur hubby pun from terengganu. I think kalau u masakkan for him, sure terkejut dia.. hehe

    ReplyDelete
  7. Shidah

    Nihaaa ... orang Johor dah masuk nak ngamok, har3.

    The recipe basically sama dgn laksa Johor only that you dont use fresh n dried prawns.

    Bila you n Lili nak nyanyi lagu Jenal tu, jangan lupa panggil I k???

    ReplyDelete
  8. CS,

    hahahaha... sabar.. jgn mengamuk lagi. kena rasa laksa terengganu dulu baru boleh mengamuk :D

    Laksa johor guna rempah jugak ke? I pun rasa the ingredients lebih kurang but laksa johor ada ikan kering jugak kan? ke takde?

    mlm ni kita org nyanyi lagu jenal tu. hopefully tak ribut petir la terengganu ni.. hahahaha

    ReplyDelete
  9. Shidah
    Asma Laily kat AFC tu masak laksa Johor guna ikan kering kurau but my family tak pernah guna. Kita guna fresh n dried prawns aje.

    ReplyDelete
  10. CS,
    Asma Laily tu chef ke? selalunya bila tengok AFC, i tengok chef at home, nigella, jamie oliver, restaurant makeover. yang lain jarang tengok. tak perasan ada chef melayu lain selain dari chef wan. :)

    ReplyDelete