Thursday, August 4, 2011

Butter Prawn

Bila buat butter prawn, aku teringat kawan aku kat Ausmat, Jahd. The first butter prawn recipe yang aku dapat was from him. That was way back in 2007. Punya la detail pakcik tu tulis recipe. Tapi bila tengok the butter yang digunakan, fuh! memang boleh demam. Banyak sungguh!

Semalam, I googled for butter prawn recipe. Hubby wanted to eat butter prawn. Dah lama aku tak masak butter prawn. Bukan takmau masak, tapi bila masak, the egg floss tu tak jadi. Huhuhu.. tu yang malas nak buat butter prawn. But semalam, setelah baca few recipes plus the tips and tricks untuk buat the egg floss, maka, aku pun cuba la. The result?




Butter Prawn
Bahan2
Bahan A
1kg Udang
2 tbs butter
1 tbs oil

Bahan B
1 bunch of daun kari
6-7 biji cili padi – potong serong
6 ulas bwg putih – mayang
1 biji bwg besar – mayang
2 tbs butter
1 tbs oil
1 tsp chicken stock granules
1 tsp salt

Bahan C
5 biji kuning telur – (dicampur 1tsp chicken stock granules, 2 tbs air, pukul dgn garpu dan dimasukkan kedalam botol mayo muncung 3 or dalam acuan roti jala)
2 tbs butter
1 tbs oil

Cara2
1. Mula2, panas minyak dan butter. Bila minyak dah panas, masukkan udang dan goreng sehingga udang garing. Angkat dan tapis minyak.


2. Untuk bahan B, panaskan minyak dan butter, tumis bwg putih dan bwg merah serta daun kari hingga garing. Masukkan cili padi, chicken stock, garam dan udang.


3. Goreng seketika, angkat dan masukkan ke dalam mangkuk.


4. Untuk bahan C. Panaskan minyak dan butter. Bila minyak dah betul2 panas, tutup api. Jala kuning telur ke dalam kuali menggunakan tangan kanan, sambil tangan kiri pegang garfu dan digunakan untuk swirl laju2 telur dalam kuali. Make sure swirl ikut pusingan. Bila telur dah garing, keluarkan dan tapis minyak. 


5. Bila minyak dah kering, boleh la ditabur di atas udang. Voila! Boleh makan dengan gumbira! :)

6 comments:

  1. wah!!! sedapnya nampak butterprawn tu...

    chik na pun tak pernah menjadi bila buat butter prawn...nanti nak try technique shidah plak...

    ReplyDelete
  2. lamanya x makan butterprawn. pernah try buat yg resepi pakai butter byk tu. pastu telur pun x menjadi...boleh try resepi shidah pulak nnti. I suka, x payah letak sos ikan (I alergic dgn sos ikan nnti bersin x henti2, gatal tekak gitu). serdak telur tu yg paling best mkn dgn prawn!

    ReplyDelete
  3. Chikna,

    hari ni pun menu butter prawn jugak. kalau chikna try the recipe, jgn lupa add 2 tbs of air dalam egg yolk tu ye. it helps to bind the telur, so that the floss jadi panjang2 :D

    ReplyDelete
  4. Pendragon,

    the recipe yg my friend bagi pun guna butter yg amat byk, dalam 1 1/2 buku butter. which is about 380gm! i was like... biar betul.. byk giler.

    so this recipe, i dah reduced the amount of butter used, and insyaAllah jadi. cuma as i mentioned earlier to chikna, jgn lupa letak 2 tbs of water dalam egg yolk tu. it helps to make beautiful floss

    ReplyDelete
  5. Shidah,
    Alahai.. saja je Shidah ni tau, tak tahan saya tengok butter prawn tu. Saya tak pernah makan (ya jakun sungguh), takat udang goreng kat kedai Mamak tu, ada la. Tak sama ek?

    Jala telur tu camno, Shidah? Kira curah, gitu?

    ReplyDelete
  6. aida,

    hehe.. sedap weh the butter prawn tu. definitely better than the udang goreng kat kedai mamak. cuba la buat, senang sangat. cuma part menjala telur tu susah sikit.

    do u have acuan roti jala kat rumah? u can use the acuan roti jala utk menjala the telur. tuang adunan telur masuk dalam acuan roti jala, then jala macam buat roti jala. but tangan lagi satu, pegang garfu and swirl dalam kuali non stop. try it :)

    ReplyDelete