The verdict : Memang sedap!! hehehe.. Actually, lompat tikam yang menjadi tu adalah percubaan aku yg ke-3. The first and the second one yang aku buat before tu, ended up dalam tong sampah. Setelah 2 kali cuba, and masuk tong sampah, aku pun telepon mok, to find out, what I did wrong. Rupanya, aku lupa masukkan air kapur. No wonder tak jadi! Bila dah buat sendiri lompat tikam tu, baru la aku tau, betapa susahnya mok buat selama ni. Especially part yang kena berdiri tepi periuk and kacau non stop for 1/2 hour. Keluar habis segala peluh jantan betina aku... Aku decided to not to say NO to lompat tikam mok anymore. :)
Alhamdulillah, lompat tikam aku sold out!! hubby loves it so much. Dia sorang makan 1/2 talam. Jemput semua, silalah menjamu mata... hehe
Lompat Tikam
Lompat Tikam
Bahan2
A. untuk base hijau250gm tepung beras
1/2 tbs kapur (bancuh dgn air sikit)
beberapa helai daun pandan - blend and tapis air
1.8 litre air + air daun pandan
2-3 titik warna hijau
cara2
1. campur semua bahan, kacau rata. adunan will be very watery
2. tuangkan adunan dalam periuk, slowkan api, kacau adunan sampai likat and nampak berminyak which will take about 1/2 jam or so. then remove it, masukkan dalam loyang, sejukkan for about 4-6 hours
B. Santan
1/2kg santan pekat
2 cups water
2 tbs tepung beras
2 tsp salt
cara2
1. masukkan semua bahan dalam periuk, kacau atas api yg perlahan sampai santan jadi pekat.
2. sejukkan jugak for about 4-6 hours.
C. Air Nisang
3-4 kerek nisang
daun pandan1 cup water
cara2
1. masukkan semua dalam periuk, biarkan mendidih for 5-8 minutes, then sejukkan.
yup...mmg kena guna air kapur... aku pernah buat sekali masa buat masters dulu... jd la jugak...lepas tu tak pernah buat2 lg...
ReplyDeletemak aku dah bagi tau awal2, but aku yg lupa. sham loves it. dia sorang je pulun lompat tikam tu. iman and iffah pun tak berapa suka, mcm aku jugak la. next kuih aku nak buat is tepung bokoh :)
ReplyDeletei love lompat tikam eventhough i org utara....tapi tgk cara2 memasaknya..emmm i prefer to buy aje lahhh...susahnya
ReplyDeletei klau bab mengacau atas dapur sure akan hangit to save me from scrub that periuk nnt..baik i beli tak pun minta u buatkan hihihi...(muka tak malu)
k.siti, hahahha.. boleh aje. bila k.siti nak makan? :)
ReplyDeleteShidah, kenapa mesti campur kapur? Apa bezanya ada kapur dan takde? Acih.
ReplyDeletecs, adunan yg i buat tu cair, so that the lompat tikam will be lembut and senang nak makan. kalau tak letak kapur, dia tak pejal, jadi lembik and mudah hancur. :)
ReplyDeletesalam, nak tanya kerek nisang tu apa?..maaflah, saya memang tak tau...tq...Nor Mawaty
ReplyDeletenor mawaty,
ReplyDeletenisang tu is gula melaka, but rasa a bit different dari the ones selling kat kl or other places. satu kerek means satu ketul yang bulat.