Balik pada mee goreng tu, selama 2 hari berturut2, aku masak mee kicap. Mee kicap/Mee Talam ni selalunya terdapat kat pasar malam, pasar tani, pasar pagi kat Jerteh and other parts of negeri Terengganu. Kalau kat Jerteh, memang kaler hitam la. Selalunya dia orang letak chunky chicken pieces, pastu memang takde apa2 sayur. Rasa sungguh sedap!! Since aku ada 5 bungkus mee kuning, maka aku terpaksa la masak sebelum mee tu expire.
Mee Kicap
Mee Kicap (my version)
7-8 ulas bwg putih - tumbuk lumat
kobis
1/2kg of chicken pieces (campur semua, tulang and isi)
1 tbs kicap pekat
3-4 tbs kicap manis
1 cup of water
2 tbs tomato sauce
salt, sugar
cara2
1. tumis bwg putih sampai garing, pastu add chicken pieces.
2. masukkan air, garam, gula, kicap and tomato sauce
3. bila ayam dah 3/4 cooked, masukkan mee and sayur
note : mee ni basah, kena makan masa panas. kalau dah sejuk, tak sedap sebab dah kembang
hehehe..memang murah kan brg masa dulu2. okay i nk cerita pasal mee jugak..nama dia agak memalukan..jgn marah ye?nama mee tonggek. ni abang i yg bgtau..dia memang gila sikit. hehehe i tny dia kenapa nama mee tonggek..dia kata sbb masa org tu mgoreng..dia menonnggek..org kedah maksudkan tonggek ni ialah bila org berdiri..punggung dia terlalu kebelakang..mcm sapa i pn tk blh nk bg gambaran...mee ni pun simple je warna mmg hitam, ada letak kacang tumbuk sikit(mcm kuah kacang lah)itu je..tp memang sedap..makan bila2 pun tk pe sbb mee ni tk kembang n tak pahit..tu yg heran..ishh panjang plak komen i..sory shidah...
ReplyDeletek.siti, mee tonggek sounds delicious. mintak la recipe dgn ur brother. i love anything yg makan dgn kacang. hehe.. peminat kacang yg tegar ni :D
ReplyDeletetq... suker sgt2 :)
ReplyDeletenmpk sng