Tuesday, November 10, 2009

Sardine Roll

Banyak benda yang aku nak cerita termasuklah cerita yang aku janji dengan childhood friend aku, Miss Zai, untuk tulis dalam blog ni. Tapi, me, being a lousy story teller, sangat la malasnya nak pikir dan type. Nanti la aku cerita malam2 sikit. Ni menu teh petang semalam.

Otan cakap nampak menggiurkan je sardine roll tu.. Iffah loves it very much.


Sardine Roll

for pastry
500gm flour
200gm cold butter
12-15 tbs cold water

cara2
1. mula2 raba (rub.. hehe) butter dengan flour sampai jadi mcm bread crumbs, pastu masukkan air dan uli sampai jadi dough.
2. letak dalam plastic wrap, masukkan dalam peti sejuk for about an hour or so.
3. then boleh la diuli dan letak sardine.

sardine
1 can of sardine in tomato sauce
3 ulas bwg putih - crushed
2 biji bwg besar - diced
2 tbs cili boh
10 biji cili padi - cincang halus (optional)
1 biji lemon - ambik about 2-3 tbs juice
sugar, salt

cara2
1. panaskan 2-3 tbs of minyak, masukkan bwg, cili boh, tumis sampai garing.
2. masukkan sardine, dan about 4 tbs of the sauce. jgn letak semua sauce, nanti basah sgt.
3. masukkan garam, gula cili padi and lemon juice. sejukkan.

2 comments:

  1. I just love sardine rolls. Teringat masak sardine rolls masa kat sekolah dulu...

    ReplyDelete
  2. cs, me too!! suka sangat sardine roll. :)

    ReplyDelete