Monday, October 11, 2010

Tugas seorang SupirWoman

Kadang2 rasa macam nak je mintak extra allowance bila kena buat kerja diluar scope kerja yang ditetapkan. Scope kerja aku, ambik dan hantar anak sekolah (shopping jugak termasuk dalam scope kerja tapi secara tidak rasmi.. hehehehe). Alih2, pagi tadi, sedang asyik aku berfacebook, sambil menunggu baju dalam washing machine siap dicuci dan dibilas, Hubby called. Dia cakap dia tertinggal his namecard/business card kat rumah. And he asked me to deliver it to Bangunan Getah Asli coz he was having an urgent meeting before another more urgent meeting at 11am.

Masa dia telepon tu, it was 9.40am. Me, as usual, still berbaju tido (I send the kids off in the morning, daily, berbaju tido yang dicover oleh sweater besar coz it's always a stop and drop affair), terkejut dan terkujat with the fact that I have to mandi dan siap and keluar rumah at 10am. Mula2 aku nak je refuse him outright! Tapi bila memikirkan his more urgent meeting at 11am yang sangat2 crucial  for his business dalam pembelian pots and pans dimasa akan datang, maka terpaksa la aku setuju je nak hantar his namecard.

Keluar dari Melawati, aku ambik AKLEH. Then masa bayar tol, aku called hubby cakap I'll be there dalam masa 5 minit. Then tiba2.............. aku tengok, aku tertinggal the namecards kat rumah!!!!! HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.... rasa macam nak je berenti kat tepi and golek2 atas jalan. Tension giler!! Tak ke dah jadi 2 kali kerja? I had to go back home, ambik namecard and pegi to Hubby lagi! But this time pulak, by the time sampai sana, hubby cakap he cant wait for me, he had to go coz everyone was already there and waiting for him. GRRRRRRRRRRR!!!! Kalau taknak cakap la awal2!! Takde la aku kena pegi balik sampai 2 kali.

Rasa nak nangis pun ada gak. I wasted my time atas jalan je pagi tadi. Then lepas the incident dengan namecard tu, aku tolong adik aku, Ayu, hantar her Kancil to workshop for servicing. Balik rumah, aku suruh Iffah siap2, then terus antar dia to school, ambik Iman from school and ambik Mok kat her house. We went to Sushi King for lunch. Sushi King is offering their RM2 Bonanza starting today. This time I was a bit disappointed dengan Sushi King nye offer. Masa sampai kat situ, we had to queue for more than 1/2 hour. Pastu sushi atas belt tu tinggal tomago, crabstick and tuna je. Hampeh betul!! Baik aku pegi masa takde sale. Lagi banyak selection walaupun aku kena bayar lagi mahal. The cashier cakap, if i wanna enjoy my meal during the bonanza period ni, aku kena pegi pukul 11.30am before lunch rush hour which will drag sampai dinner rush hour. OK! I will definitely pegi lagi esok. Pukul 11.30am aku akan terpacak kat depan Sushi King AU2!! heheheh.. melampau kan?

Since aku terlalu banyak agenda hari ni, aku tak sempat masak. So aku buat another round of Telur Bungkus guna the inti yang aku simpan dalam peti. Senangkan? Buat inti banyak2, then simpan dalam few bekas. Bila nak guna, just panaskan dalam microwave and siap untuk dibungkus dalam telur!

Inti Telur Bungkus

 Telur Bungkus yang sangat sedap!! (according to Iffah)

Recipe Inti Telur Bungkus
Ingredients
8-10 ulas bawang putih - crushed
2 ulas bawang besar - diced
1/2 kg of minced chicken
1 biji capsicum - diced (any colour or combination of all 3, green, yellow and red)
1 cup mixed veges
1 bunch of daun sup - minced
4 tbs tomato sauce
2 tbs cili sauce
3 tbs sos tiram
2 tbs cili boh (tambah or kurangkan ikut citarasa)
1/4 cup air
2 tbs cornflour - bancuh dengan sikit air
salt and sugar

cara2
1. panaskan minyak, tumis bawang putih until golden, add cili boh, tumis sampai garing. Bila dah garing, masukkan minced chicken.
2. Masak for few minutes, lepas tu, add tomato sauce, cili sauce dan sos tiram. Kacau rata, tambahkan air dan bancuhan cornflour.
3. masukkan mixed veges, capsicum, bawang besar dan daun sup. Masak dalam lebih kurang 5-8 minit, then tutup api.

6 comments:

  1. wow! 2 in 1..long story n ricipes ;)

    ReplyDelete
  2. Tihara, thx for dropping by :D

    ReplyDelete
  3. Shidah
    dub dab, dub dab I baca alkisah you nih. Berpeluh tapak tangan taw.

    *jap tarik napas jap*

    I suppose untuk ad hoc cases, some allowances wont do any harm. Tul tak? Call me should you terpikir nak berpiket, har3.

    ReplyDelete
  4. CS, tu la kan. nasib baik i tak berenti kete tepi jalan kat AKLEH tu and golek2 atas highway.. hahahha..

    bila tu nak berpiket? i nak lancarkan piket lepas hubby balik from norway. takleh sebelum tu sebab takut dia tak bawak balik buah tangan.. hahahahha

    ReplyDelete
  5. I baca entry nie senyum sorang2... hehehe.. mcm selalu jek jadi kat I.. tulah kadang kita nie duduk rumah mcm2 kena order... pastu kena buat time tu jugak tanpa byk soal.. huh.... hehehe nak buat camna.. mmmmm nak buat telur bungkus jugaklah...

    ReplyDelete
  6. mummy nana,

    kan kan kan.. ishk! memang kita kena piket ramai2 la mcm tu. jom kita berpiket sambil membuat telur bungkus dulu seround.. hahahaha

    ReplyDelete