Tuesday, July 20, 2010

Back in KL!

It was such a short trip, sampai sekarang rasa sengal2 badan. We went back to Jabi, Terengganu on Saturday, sampai rumah mok dah almost 1am. Bangun pagi, pegi breakfast kat Jerteh, pastu start pusing mencari ikan fresh. Mula-mula, pegi Panchakan beli ikan kering and tengok2 kalau2 ada ikan baru naik. Sampai situ, cuma ada ketam je. Now musim ketam, so it's ketam everywhere. Since abah malas nak tunggu, mok just bought ketam and ikan kering. Then kita orang terus pegi ke Beting Lintang.

Sampai kat Beting Lintang, kebetulan bot2 nelayan baru naik. Again, ketam, ketam, ketam dan ketam. Cuma ketam kat Beting Lintang murah dari kat Panchakan by RM1 and ketam kat situ banyak betina. Mok bought another 4 kg of ketam. Ikan tak banyak naik, yang ada pun ikan kerisi. Aku cukup anti ikan kerisi, really hate the tasteless meat. But hubby loves it, especially yang baru naik from laut. Ikan kerapu pun ada gak, but very small. Some of the fish yang baru naik tu, still bernafas lagi.

Then ada sorang pakcik ni, bawak naik sotong. Rezeki aku hari tu, dapat makan sotong fresh. Bila aku pegang sotong tu, aku nampak bintik2 kat kepala sotong tu macam berkelip2, exactly macam lampu kelip2 masa raya. Bintik2 tu timbul and tenggelam. Terkejut aku, macam cite alien pulak. Aku tanya la pakcik tu, kenapa bintik atas badan sotong tu timbul tenggelam. Rupanya sebab sotong tu still alive. Urgh!! ngeri aku dengar. Balik rumah, sotong2 tu semua dah mati. Tapi masa nak bersihkan sotong tu, aku memang ngeri giler coz the tentacles tu melekat2 kat sink, ada suction. Ewww!! terus aku tinggal sotong tu, and mok yang tolong bersihkan. Ampun mok... kesian pulak tengok mok aku berdiri tepi sink bersihkan sotong. Tapi nak buat mcm mana, aku tak rela!!

Udang Kara/Crayfish.

I've never seen crayfish before. Bila tokey ikan kat Beting Lintang tu tunjuk Udang Kara ni, I thought it was some siput species. Rupanya udang kara ni, sedap. Since ada 3 ekor je, makcik tu bagi free je kat Iman. I forgot to bring it back to KL. Hopefully mok tak buang udang kara ni. I want to cook it coz few of my friends yang dah penah rasa, cakap sedap. 

Buah Maggis belakang rumah my parents in Jabi. Dear Uncle Lee, I left some for you. Please come and collect at my house ye. These manggis are extra sweet, semanis tuan rumahnya.. hehehe

Ikan bilis jepun, putih, halus and blue-eyed.

According to makcik mah, tokey ikan bilis kat Beting Lintang, these ikan bilis is quite rare and expensive. Sepanjang almost 2 years aku beli ikan bilis kat situ, ni first time aku jumpa those ikan bilis. I love buying bilis kat Beting Lintang tu sebab ikan bilis is catch daily. Balik je from laut, the bilis will be boiled, and dried. Pastu akan dijual the next day. Dia orang tak simpan stock bilis sebab everyday akan ada pemborong yang datang beli. So bilis kat sini dijamin bersih and it's dirt cheap too! :D

7 comments:

  1. Salam Shidah,

    Bestnya... ikan fresh from the sea! Kat sini pun kak lili kadang2 beli kat nelayan, but mostly ikan temunung, udang besar (kertas) and ketam.

    Ikan bilis jepun tu memang the best! Kak Lili suka buat kerabu. First time makan kat restoran Siam. Simple but superb!

    FYI, kak Lili ni namanya ramai relatives kat T'ganu, tapi I myself tak sampai2 lagi... bila gamaknya nak pergi sana? Hikhiks!

    ReplyDelete
  2. salam k.lili,

    i love ikan fresh yg baru naik dari laut. bila dah biasa makan ikan fresh, tak lalu nak makan ikan kat pasar. kalau time musim ikan tenggiri, byk betul ikan tenggiri naik. seronok!

    i tak penah beli ikan bilis jepun before this, coz too expensive. tapi now that dah ada jual kat tempat buat ikan bilis, memang boleh beli selalu la. sedap!! mcm mana nak buat kerabu ikan bilis yek? kena berguru dgn k.lili ni

    if u have the time, datang la trg, i love terengganu. not because i org terengganu, but becoz trg memang lawa :D

    ReplyDelete
  3. shidah ikan bilis mcm tuh byk sgt kat my hometown n very cheap...nnt bila i blk i'll make sure get some for u....

    ReplyDelete
  4. Shidah
    You balik kampong budak2 tak sekolah ke? Cehh.. soklan mengalahkan guru besar pulak, heheh.

    I suka ikan kerisi tapi I tak suka kepalanya yang keras dan tulang2nya yg semacam punya tajam. Ikan kerisi sometimes can taste like isi ketam .. betul, tak tipu.

    P/S: Nak manggis bak sekilo dua boleh? Uncle Lee tak makan manggis lagi daah, hehe.

    ReplyDelete
  5. rina,

    I want!! hehe.. ni kes tamak haloba ni. pagi tadi I made some rice congee to go with the ikan bilis. peh! rasanya sgt sedap!

    ReplyDelete
  6. CS,

    err.. budak2 tu ponteng sekolah selama 2 hari. harap maaf cikgu.. heheheh... i told my hubby, it's ok to ponteng, as long as they can catch up with school syllabus :)

    you boleh geng dgn my hubby, suka ikan kerisi. i tak suka coz isi dia putih, takde lemak langsung, and kalau beli yg kat pasar, almost takde rasa. but the one yang naik kat tepi pantai tu, memang sedap :)

    please come over to my house and ambik manggis, jgn segan2 :). for the past few days, i jadi manggis delivery girl. ramai yg datang ambik manggis rumah i :D

    ReplyDelete
  7. You pun short trip jugak ke? I pun balik KT on Monday then wednesday dah balik KL dah..penat gak..tak sempat nak beli apa2 pun except for belacan je..hehehe..tgk gambar ICT you nampaknya kena balik lagi ni..hehehe...by the way murah ke ikan bilis jepun tu? in case kalau you balik lagi boleh tak nak kirim? susah nak dapat kat KT..

    ReplyDelete