Step 1 : Cuci 1 cup of beras pulut hingga bersih, rendam for 1/2 hour, toskan.
Step 2 : Basuh bersih 1kg sotong, toskan.
Step 3 : Guna sudu kecil, masukkan pulut ke dalam sotong, make sure pulut tak penuh. Isi hingga 3/4 penuh je. (sila abaikan tangan tuan rumah yg montel itu :) )
Step 4 : Sotong yang dah berisi pulut, ditutup dengan kepala sotong dan dicucuk lidi.
Step 5 : Masukkan sotong ke dalam periuk, tuang 1 cup air dalam periuk tu. Tutup periuk dan biarkan mendidih for about 1/2 hour (depending on size sotong). Kalau sotong kecil, maybe it will take lesser time untuk pulut masak.
Step 6 : Bila pulut dah masak, masukkan 1/2kg santan, nisang (boleh guna gula melaka) dan secubit garam. Bila santan dah mendidih for few minutes, boleh la tutup api dan hidangkan.
Salam Shidah..
ReplyDeleteTHANK YOU SO VERY VERY MUCH. Mmuah...
silap I sebelum ni mungkin disebabkan akak terus rebus ngan santan dulu, rupanya kena rebus ngan air dulu eh?
ok...skrg baru faham...thanks again. Tp akak ttp suka Ganu version tu..lemak2 sedap. Kalau manis tu rasanya ehehee...slow sikit kot.
Dlm otak ni dah terbayang nak try versi berempah style Arab...mcm yg pernah abang angkat akak Pak Arab tu wat laaaamaaaaa dulu, sedap jugak tapi.....nak kena tunggu jumpa sotong fresh lar...
Pepun....gambar yg last tu, aduiiii....rasa macam dah tergigit-gigit kenyalnya dlm mulut.
Jeles arr...
sedapnya ketupat sotong.. lama tak mkn...
ReplyDeletekalo trengganu punya ada gak rasa manis2 tu.. tp taklah manis sgt.. manis2 buah jer.. & then.. fungsi halia & halba bagai tu utk hilangkan hanyir sotong... kdg2 akak boh serai gak.. hehe... tp walau apapun.. ketupat sotong ni memang orang makan gitu jer mcm mkn pengat.. tak dibuat lauk nasi.. hehe...
this is my hubby's feveret! tapi saya tak penah buat sbb tak lalu tgk sotong kat sini. boleh terima tak alasan tu? :p
ReplyDeleteQJ,
ReplyDeletethe reason I rebus dengan air dulu, utk masakkan the pulut 1st. kalau masuk santan terus, by the time pulut masak, santan tu dah pecah minyak, tak sedap.
lebih kurang masak bubur kacang jugak la sebab kita kena rebus dulu kacang tu sampai empuk, baru masukkan santan :)
hehe.. some ppl memang tak suka rasa manis tu. tapi, sebab i grew up with the kelate version of sotong pulut ni, so my taste bud dah tune to the taste. bila makan yg trg version, takleh terima :D
K.Dihaa,
ReplyDeletemy husband makan sotong pulut ni dengan apa2 je yg ada termasuk la makan dengan nasik. he loves sotong pulut especially trg version. tapi tu la, i tak suka trg version, prefer kelate version :D
Ju,
ReplyDeleteMy hubby and Iffah pun suka sgt2 sotong pulut ni. kalau nak beli sotong fresh, ju beli kat Jusco. It's a bit pricey, about RM19.90-RM22.90 perkg, tapi fresh and tak berbau hanyir :)
lepas ni dah takde alasan utk tak buat ye :P
Silapnya i dulu bila pergi Terengganu, tak cuba sotong pulut ni..so tak tahu rasa originalnya macam mana..menyesal lah pulak..
ReplyDeletere:-bila i post tentang nasi lemak terengganu yang telah dihujan panaskan..org2 ganu datang dulu..takut I..u..hehe
Ayu, boleh pegi terengganu lagi. actually, kalau u duduk terengganu lama2, it'll get to you. especially the food! :)
ReplyDeletehehe.. i guess nasik lemak hujan panas memang panas! tu yg ramai berkunjung. at least it's a change from the common nasi minyak hujan panas :D
Selalu baca org buat sotong pulut.. somehow.. dlm byk2 makanan I xpernah cuba nak try... mcm takut jek.. sotong ada pulut... heheheh.. tapi kena trylah... mcm best jek... dan cantik jek nampak bila ptong2.... mmmm......
ReplyDeleteNana,
ReplyDeleteIt's sedap. Memang mula2 rasa ngeri, betul ke ni, sotong and pulut, macam hanyir je. but suprisingly, it goes well together. lebih kurang macam pulut mangga thai :D
but, u have to choose, which one u prefer, terengganu version or kelate version. i memang peminat ketupat sotong kelate :D
Shidah,
ReplyDeleteOoo.. gitu ek caranye. Saya pernah makan sekali dua time member opis (orang Kelantan) bawak ke opis. Sedap tapi dok rasa macam susah jek nak buat :D
Kalo pulut tu kita kukus dulu baru sumbat ke dalam sotong, buleh tak?
Aida,
ReplyDeleteSenang je buat ketupat sotong ni, cuma masa isi pulut tu, make sure it's 3/4 full. 3/4 full pun, takleh sampai kembung perut sotong tu, kena make sure it's 3/4 kempis. sebab bila pulut tu masak, kembang, perut sotong akan pecah kalau terlalu penuh, pulut pun nanti ada yg mentah.
i think kalau pulut tu dikukus dulu, maybe the pulut takan rasa sotong. the reason sumbat pulut mentah is, pulut tu akan masak dengan air sotong, rasa lain. err.. tu pendapat i je :D