As promised, the recipe for my mum's mee rebus. I used to hate this mee rebus sebab aku tak makan mee. But bila dah besar ni, suka pulak makan mee. Actually, dulu aku makan mee. Pastu ada one time ni, aku tengah sedap makan mee, tiba2 terpandang tv yg tengah tunjuk cerita dukun lintah. Lepas tu terus aku hilang selera pada mee. Now baru boleh telan mee balik.
Mee Rebus Mak (Mee Sup Sayur)
Bahan2
Mee - 1 bungkus (boleh substitute dgn meehoon or kueyteow)
1/2 kg udang
100gm daging - potong nipis
fishball (optional)
250gm sawi
200gm kobis
1 carrot (julienne)
10 ulas bwg merah - mayang
4 ulas bwg putih - mayang
1 tbs beef stock granules
2 tbs sos tiram
1-2 tbs black pepper
Cara2
1. Panaskan periuk. Masukkan 4 tbs minyak masak, tumis bwg yg dah dihiris hingga garing.
2. Bila bawang dah garing, masukkan daging dan udang.
3. Masukkan sos tiram, air dan stock daging.
4. Bila air dah mendidih, masukkan sayur2, black pepper dan mee.
Kalau nak simpan, it's best asingkan mee dgn kuah. Jadi mee tu takla kembang sangat.
No comments:
Post a Comment