Friday, February 25, 2011

Beras Pulut

Aku ada 5 kg beras pulut yang tak guna lagi dan dah byk kutu beras. Rasa nak je buang, tapi mok cakap membazir. Dah la aku on diet, memang tak boleh makan beras pulut dan yang sewaktu dengannya. Iffah pulak dah nampak makcik ton jemur beras pulut tu, mintak aku buatkan wajik. I've tried making wajik before, but hubby said it's not as delicious as mok's wajik.

The problem with making traditional dishes macam tu is that, the bar has been set high by mok. Kalau masak, mesti kena compare dengan yang mok buat. Kadang2 malas nak layan bila dia org nak makan wajik ke, pulut kuning ke, sekaya ke or apa2 je la yg mok biasa buat sebab malas nak dengar "eh! kenapa lain dari nenek buat?", "kenapa nenek buat lagi sedap?", etc etc.. walaupun kadang2, yang buat kat dapur nenek tu adalah mama dia org. Grr...

As expected, Iffah cakap wajik aku tak sama macam nenek buat. Iman said, bahan2 kat kampung tu lain dari kat bandar. Bila aku rasa, memang kering. Masa aku buat wajik tu, I left the wajik for makcik ton to kacau coz I went out for dinner dengan my cousin, Wan. Bila balik, tengok, wajik tu kering. Patut la tak sedap. So, I terpaksa la aku modify wajik tu. Bila Iffah balik sekolah semlm, rasa the wajik, she said "sedapnya mama. mama letak apa?". ok la tu maknanya :D

 Mula2, dry..

Ni yang aku goreng semula lepas dah tambah santan dan nisang. Aku guna kuali tembaga so that the heat will be sekata. 

Recipe Wajik (InsyaAllah, this recipe is foolproof) :)
Ingredients
2 1/2 cup beras pulut (basuh dan rendam for few hours. Aku nak cepat, rendam 1 jam je)
1/2 kg santan
1/4 cup air
3 kerek nisang (aku guna pure nisang, takde campur dengan gula)
daun pandan

Cara2
1. Pulut yang dah direndam tu, toskan, dan kukus sampai masak.
2. Sambil tu, boleh la masukkan santan ke dalam periuk, kecilkan api. Add nisang, air dan daun pandan. Masak sampai nisang betul2 hancur dan santan keluar minyak a bit.
3. Bila pulut yang dikukus tu dah masak, tuang ke dalam bekas besar, add 1/2 of santan yang dimasak earlier. Kacau sampai santan tu kering, masukkan balance santan ke dalam pulut tu.
4. Alih ke dalam kuali, goreng atas api sederhana besar. Wajik ada the crunchiness taste sebab some of the pulut tu jadi garing.

8 comments:

  1. Shidah,

    I love making wajik but not a fan when it comes to eating one. :) Hey, yours looked nice! (no, ini bukan statement bodek, tau!hehe)

    Cerita Shidah pasal depa compare masakan tu...hehe...rasa macam sama jer! My kakak selalu kena macam tu dengan anak2 dia and my family members...jawapan dia senang jer: Dah NAMA pong lain, rasa masakan pong kena lain ler! Hahaha, tak nak kalah!!!

    ps: haha, my word verif. solikes!

    ReplyDelete
  2. Shidah
    Tengok kuali tembaga tu, teringat kat my aruah Mak punya. Tiap tahun dia guna untuk buat halwa maskat.

    Kira tererlah you boleh buat wajik. Lama2 jadilah perfect mcm Mok punya.

    Psst.. I pun ada stok pulut dlm pantry. Malas nak buat apa2 cos I'll be the one yg ngap tapi takkan biarkan membazir ek? Esbok pun dah penuh dgn mende2 cam tu, sigh..

    ReplyDelete
  3. K.Lili,

    I hate making wajik dan apa2 saje yg perlu mengukus. Antara alasannya adalah, malas nak rebus air untuk periuk kukusan tu, malas nak tunggu depan kukusan untuk tgk dish dah masak ke belum dan malas nak berwap2 di dapur. logik ke? tak logik kan? hehe.. sebenarnya malas je, bila malas, mcm2 alasan yg tak logik keluar.

    i think masak pulut kena ada skill, takde skill tak jadi. I guess kelmarin was one of the rare day yg I berjaya buat wajik dengan jayanya. sampaikan org yg rajin buat wajik pun cakap cantik wajik I. *wink*.

    anak2 bila byk spend masa dgn nenek, mcm tu la jadikan. always prefer nenek's cooking. tapi my kids cuma suka some dishes je, tu pun yg memang jarang i buat. yang lain semua, dia still prefer mama. sometimes, kat rumah nenek, mama yg masak, tapi nenek dapat nama.. grrr..

    ps : i guess u really really like it kot sebab tu jadi "solikes".. hehe

    ReplyDelete
  4. CS,

    Bila my mom bagi I kuali tembaga, barula I tau betapa seronoknya masak guna kuali tembaga. No wonder org2 tua zaman dulu2 suka masak guna kuali tembaga. Halwa maskat tu rupanya mcm mana? tak penah dengar :)

    alamak CS! takde la terrer mana I buat wajik, i guess I was lucky kelmarin that the wajik turns out to be perfect. my mom ada more than 20 years experience ahead of me. hopefully i pun panjang umur mcm my mom to be able to perfected my skill :D

    ps : i nak suggest u buat pulut cawang! :D

    ReplyDelete
  5. Assalam shidah wahh tabik spring toink toink buat wajik ,ai pun suka ngan wajik nak buat tu alamak tak tahunya hehehe

    ReplyDelete
  6. kak.. opismate saya tanya.. akak mmg pandai masak ke? sebab hr tu akak buat bihun & kuih2 tu sedap gila! pastu dia dok tgk dlm blog akak.. saya jawab wa pucetau! belum sempat interview :p

    ReplyDelete
  7. Chikmi,

    W'salam. Cuba la buat wajik tu, insyaAllah jadi. Kalau tak jadi pun, boleh digodek2 lagi, di tambah apa2 yg kurang so that in the end, insyaAllah jadi. kalau buat cake, pastu tak jadi, dah takleh nak dimodifykan dah :D

    ReplyDelete
  8. Ju,

    Err.. takde la pandai masak mana, tapi cukup la untuk menggemukkan suami dan anak2 dan diri sendiri jugak.. hehehe..

    meh la datang rumah I, boleh buat sessi interview sambil minum kopi.Eh! bila you datang rumah I kan, ingatkan I utk bagi you kopi kampung ye. My SIL cakap the best kopi uncang.I belum try lagi sebab still tengah diet, kena tunggu sunday :D

    ReplyDelete