Monday, June 27, 2011

Ketupat Sotong aka Sotong Pulut

Iffah loves this dish. Oleh kerana sotong ada few kilos dalam peti (yang beli kat Terengganu 2 weeks ago), maka aku pun decided to cook sotong pulut. Iffah grew up with nenek's version of sotong pulut, ie sotong pulut version Kelate. Hubby pulak, grew up with Terengganu's version of sotong pulut. Tapi, oleh kerana dia kawin dengan orang Besut, maka, dia pun terpaksa makan Kelate version.

Mama Iffah ni gatal la pulak, instead of cooking Kelate version, dia gi masak Terengganu version. Masak sotong 10 ekor je, tapi sebab it's Terengganu version, cuma 2 ekor je yang dimakan. Iman memang tak sentuh langsung sebab dia kata the sotong pulut tasted weird. Makcik Ton makan satu, Iffah makan satu. Selalunya, kalau aku masak sotong pulut, Iffah akan makan at least 4 ekor, tapi this time, nak habiskan sekor pun nampak terkulat2.

As for me and hubby, we didnt eat any sebab I cooked the sotong pulut on weekdays, not Sundays. Makcik Ton terpaksa la simpan dalam freezer sotong pulut yang tak habis tu. So, lain kali, kalau nak suruh the girls makan, aku kena masak Kelate version. Hubby is flexible, both Kelate and Terengganu punya dia makan. Err.. actually, aku pun rasa pelik makan sotong pulut version Terengganu. But, I'm pretty sure, orang Terengganu pun pelik kalau makan sotong pulut version Kelate.

Why la aku ni jadi orang Besut?? Kan dah mistaken identity. Nak kate orang Kelate, duduk Terengganu. Nak kata orang Terengganu, cakap dialect Kelate, food pun macam orang Kelate.



Ketupat Sotong  Versi Terengganu
bahan2 (step by step recipe can be found here, but Kelate version)

1kg sotong - bersihkan, tos.
250ml santan pekat
1 pot beras pulut - cuci, rendam dalam 1/2 hour - 1 hour, then toskan
garam, gula (kalau takde nisang, guna gula je)

1 tsp halba
1 inci halia - mayang halus
lidi untuk cucuk

cara2
1. sumbat pulut dalam sotong, about 3/4 full, pastu tutup dengan kepala sotong and cucuk dengan lidi
2. masukkan air dalam periuk, cukup2 untuk cover sotong, rebus sotong yg dah disumbat pulut for about 20 minutes.
3. then masukkan santan, halba, halia, gula and garam.

12 comments:

  1. I pun x berapa laju mkn sotong pulut versi t'ganu...boleh la nk mkn tapi x sama mcm versi kelate

    ReplyDelete
  2. Shidah
    I pernah makan sotong sumbat pulut nih but I tak tau versi mana. Warna hitam sebab guna kicap dan rasanya manis (very contradict dgn rasa sotong masin yg selalu dimakan NAMUN I tend to like it, hehe).

    Tahniah.. dah ada anak dara. Masa I got my BFF, my Mak kata dia dah bitau my Bak. I was terperanjat n also malu gitu. Alkisah, dlm ugama kita, bapak perlu tau hal2 cenggini; one reason because dia ada anak yang normal dan selebihnya wallahualam, heheheeee ... CS

    ReplyDelete
  3. Hehehe...lawak kLili bace pasal mistaken identity tu! Ada kaaa?!! =))

    Kalau ada belen lagi ketupat sotong tu, hantar umah CS...hehe...tentu dia gumbira! ;)

    Apa bezanye pulut sotong ni dengan yang Kelate punya? cer citer cer citer.

    ReplyDelete
  4. Shidah, agaknya Besut dari perkataan be suit kot? har3...so u kena sesuaikan diri kat dua2 tmpat... tp mmg weird lah eh, duduk dlm Ganu cakap cam Klate har3...sorry tergelak, tergeli lah pulak ati ni....

    tp resepi ni mmg kejam lah..yg dulu lom dpt try dah menyusul edisi kedua...wuarghhhh....

    ReplyDelete
  5. Pendragon,

    are u kelantanese? selalunya orang luar tak suka ketupat sotong version kelate sebab manis. i love it! :D

    ReplyDelete
  6. CS,

    letak kicap?? erm.. betul ke letak kicap? sebabnya, ketupat sotong version kelate, warna gelap becoz dia orang letak nisang (gula melaka) yang kaler hitam, which is from thailand. i pun suka sangat ketupat sotong manis tu. kalau makan, tak cukup 2, nak makan at least 5. my mom selalu buat, minimum 3kg :D

    tu la, cepat je masa berlalu. i dah ada anak dara skarang, which means, i dah tua.. huhuhuhu.. i told my hubby too, so that he knows that anak kita orang dah anak dara :D

    ReplyDelete
  7. K.Lili,

    memang mistaken identity pun. hubby selalu cakap, i bukan org terengganu, but orang kelantan. bengkek je rasa.

    CS suka version kelate, the ones i made tu version terengganu. kalau version kelate, cuma santan, nisang and garam je. version terengganu pulak ada halba, halia, gula, garam and takde nisang. so the kaler putih, macam masak lemak.

    ReplyDelete
  8. QJ,

    hehe.. buat la cepat. but buat kelate version dulu, lagi sedap. err.. to my tekak la.

    according to legend, chewah! legend pulak. but ni cerita rakyat la. dulu, besut tu, dalam jajahan kelantan. pastu sultan kelantan, kalah sabung ayam dgn sultan terengganu, maka besut jadi korban. tu yg orang besut cakap kelate.

    ReplyDelete
  9. Saya selalu refer Besut as a republic.. Republic of Besut..
    kecek kelate tapi ore kelate dok kata ore Besut tu ore kelate..
    Dok di Gganu tapi tak pernah assimilate Gganu culture..
    Kalau nak bagi lagi class..
    kena anggap Besut ni a principle state of Trengganu
    macam Monte Carlo a principle state of France ;))

    ReplyDelete
  10. Wan sharif,

    Alamak! I think I prefer beaut to be known as part of terengganu. Kalau jadi republic, rasa very lonely. I doubt orang terengganu Akan agree kalau besut jadi principle state of Terengganu, cakap kelate, makanan pun being influenced by kelantan, even culture pun dah mcm kelantan. :)

    ReplyDelete
  11. Shidah,
    Haish.. camno la buleh terkulat-kulat nak makan? Kalo jamu kat saya, gerenti sampai tak cukup :D

    So ada beza la ek, style Kelantan and Terengganu. Saya ingatkan sama. Isk, ni kena try buat ni!

    ReplyDelete
  12. Aida,

    I think tak kena dengan taste dia org kot, that's why seksa nak habiskan. to them, there's only one version of ketupat sotong yg dia org makan, which is, kelate version. terengganu version is a bit pelik, mcm rasa masak lemak.

    if u like ur ketupat sotong to be a bit manis, then go for kelate version. kalau suka salty, go for terengganu version. to me, kelate version is the best :D

    ReplyDelete