Saturday, June 25, 2011

Pulut Kuning & Kerutup Ayam

I cooked pulut kuning last week becoz Iman has been wanting to eat pulut kuning like forever. Aku ni kan malas sungguh nak buat pulut kuning. To me, pulut kuning ni leceh, especially bila nak kena guna kukusan. Tapikan, sebab sayang anak, maka, buat la jugak.

Iman siap pesan, boleh tak mama buat sedap macam nenek? Hah!?? Sedap macam nenek?? ?Grrr.. Suruh nenek je la yang masak! Iffah pulak sibuk suruh buat pulut manis ie wajik. Mana satu mama nak buat ni?? Tak kuasa la mama nak beli beras pulut banyak2. Since aku beli sekilo je beras pulut, maka, boleh buat cuma satu je. This time, aku buatkan pulut kuning for Iman dulu.

Bagi aku, pulut kuning sedap dimakan dengan kerutup ayam. Sometimes bila mok buat pulut kuning, I'll cook gulai kampung ayam yg pekat. Both pun sedap makan dengan pulut kuning. My mistake when I cooked the pulut kuning not on our free day was that, I screwed up my diet becoz of the pulut kuning. Argh!! Penat je lari kat gym. Memang menyesal giler! Lain kali takleh buat lagi.. huhuhuhu..

 Pulut Kuning with Kerutup Ayam






Pulut Kuning
1kg beras pulut - basuh, rendam 8 jam, toskan.
2 cups santan pekat
1/2 tbs serbuk kunyit
2 tsp garam halus

cara2
1. Kukus beras pulut hingga masak sepenuhnya.
2. Keluarkan dari kukusan, tuang santan yang telah dicampur dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Kacau santan bersama pulut sehingga pulut suam2 kuku.

Kerutup Ayam (the recipe can be found here)
bahan2
1 ekor ayam - potong 16

Bahan Blend
20 ulas bwg merah
10 ulas bwg putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
6-8 tbs cili boh
kerisik - from 1/2 biji kelapa

santan 1/2 kg
2 asam keping
1 keping nisang sederhana
garam, gula
5 tbs rempah kerutup.
rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga)
2 btg serai - ketuk
bwg besar - 3 biji, just belah sikit je kat atas and bawah bwg tu.
cili merah - 4 biji, potong panjang

cara2
1. panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah kasar.
2. then masukkan bahan blend, goreng sampai garing.
3. masukkan cili boh, tumis sampai garing, then masukkan rempah kerutup dan sedikit air. then masukkan kerisik, asam keping, nisang and garam.
4. once rempah dah garing, masukkan ayam, santan pekat, serai. masukkan dalam 1/2 cup of air.

5. masak sampai naik minyak. masukkan bwg besar dan cili merah for about 10 minutes, then boleh la tutup api.

Aku suka kerutup yg basah, bukan kering mcm rendang. Satu lagi, kerutup ni kalau dah 2-3 hari, lagi sedap. Sama la mcm gulai kampung. Paling best makan dengan roti.

6 comments:

  1. sedapnya...
    nak simpan resepi ni ya, boleh try one day...
    thanks Shidah...

    ReplyDelete
  2. QJ,

    memang sedap. I ate 3 times! huhuhu.. sedih giler sebab i makan not on my free day. :(

    akak cuba la, memang sedap and worth the effort buat kerutup tu. rumah kita org, rendang memang rarely dibuat sebab semua org suka kerutup :D

    ReplyDelete
  3. wa remhpah kerutnya buat sendiri? i beliii hehe but dah lama tak buat teringin lak :)

    ReplyDelete
  4. I pun suka pulut kuning but my daughters tak berapa nak suka so klu teringin makan I beli je ..I pun nak try kerutub tu ...Amy

    ReplyDelete
  5. Erma,

    rempah kerutup beli kat kedai. rempah kerutup adabi sedap jugak. kalau i tak jumpa cari rempah kerutup, rempah kari pun i guna :)

    ReplyDelete
  6. Amy,

    my girls grow up with nenek's influence. thus the pulut kuning, pulut kelapa, pulut durian, pulut sotong in their menu. they love pulut. i'm glad they like pulut a lot sebab i love pulut too. :D

    ps : the kerutup is very simple to cook. try it :)

    ReplyDelete