Sambung tulis recipe lagi. Still malas nak tulis panjang sebab otak ku still beku, belum defrost lagi. Today, the featured recipe is Ayam Kerutup.
Kerutup Ayam
Aisey! tak jumpa pulak recipe ni dalam FB aku. Later aku update. Now cam pening je duduk depan PC lama2, maybe sebab baru 30% recover.
ok, here it is.
bahan2
1 ekor ayam - potong 16
Bahan Blend
20 ulas bwg merah
10 ulas bwg putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
6-8 tbs cili boh
kerisik - from 1/2 biji kelapa
santan 1/2 kg
2 asam keping
1 keping nisang sederhana
garam, gula
5 tbs rempah kerutup.
rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga)
2 btg serai - ketuk
bwg besar - 3 biji, just belah sikit je kat atas and bawah bwg tu.
cili merah - 4 biji, potong panjang
cara2
1. panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah kasar.
2. then masukkan bahan blend, goreng sampai garing.
3. masukkan cili boh, tumis sampai garing, then masukkan rempah kerutup dan sedikit air. then masukkan kerisik, asam keping, nisang and garam.
4. once rempah dah garing, masukkan ayam, santan pekat, serai. masukkan dalam 1/2 cup of air.
5. masak sampai naik minyak. masukkan bwg besar dan cili merah for about 10 minutes, then boleh la tutup api.
Aku suka kerutup yg basah, bukan kering mcm rendang. Satu lagi, kerutup ni kalau dah 2-3 hari, lagi sedap. Sama la mcm gulai kampung. Paling best makan dengan roti.
ok, here it is.
bahan2
1 ekor ayam - potong 16
Bahan Blend
20 ulas bwg merah
10 ulas bwg putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
6-8 tbs cili boh
kerisik - from 1/2 biji kelapa
santan 1/2 kg
2 asam keping
1 keping nisang sederhana
garam, gula
5 tbs rempah kerutup.
rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga)
2 btg serai - ketuk
bwg besar - 3 biji, just belah sikit je kat atas and bawah bwg tu.
cili merah - 4 biji, potong panjang
cara2
1. panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah kasar.
2. then masukkan bahan blend, goreng sampai garing.
3. masukkan cili boh, tumis sampai garing, then masukkan rempah kerutup dan sedikit air. then masukkan kerisik, asam keping, nisang and garam.
4. once rempah dah garing, masukkan ayam, santan pekat, serai. masukkan dalam 1/2 cup of air.
5. masak sampai naik minyak. masukkan bwg besar dan cili merah for about 10 minutes, then boleh la tutup api.
Aku suka kerutup yg basah, bukan kering mcm rendang. Satu lagi, kerutup ni kalau dah 2-3 hari, lagi sedap. Sama la mcm gulai kampung. Paling best makan dengan roti.
babe ...
ReplyDeleteget well soon .. k?
thx gart! :D
ReplyDelete