As promised, below are the recipes for the 2 dishes yang aku tak sempat2 nak up.
Bahan2
1kg udang
2-3 tangkai daun kari
bahan2 blend
30 biji bwg merah
10 biji bwg putih
8 tbs cili boh
1 tbs belacan
cara2
1. tumis daun kari dalam kuali, then masukkan bahan2 blend.
2. bila dah garing, masukkan gula, tumis lagi sampai gula hancur.
3. masukkan udang, 1/2 cup of air.
4. bila udang dah masak, masukkan garam and maybe tambah gula kalau perlu.
bahan2
1 ekor ayam - potong 16
20 ulas bwg merah - mayang halus... Read More
10 ulas bwg putih - mayang halus
3 inci halia - mayang halus
2 inci lengkuas - ketuk
6-8 tbs cili boh
kerisik - from 1/2 biji kelapa
santan 1/2 kg
2 asam keping
1 keping nisang kecik
garam, gula
5 tbs rempah gulai kampung (ganti rempah kari pun takpe)
rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga)
4 tbs bwg putih + bwg merah yg dah diblend
cara2
1. panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah kasar.
2. then masukkan bwg & halia, goreng sampai garing.
3. masukkan cili boh, tumis sampai garing, then masukkan bwg blend & rempah gulai kampung, masukkan air sikit. then masukkan kerisik, asam keping & nisang
4. tumis sampai naik minyak.
5. once rempah dah garing, masukkan ayam sampai 1/2 masak. then masukkan santan & 3 cups of water. bila ayam dah masak, masukkan garam & gula
No comments:
Post a Comment